Mai multe proiecte de lege privind indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi promovarea drepturilor copilului se află, marţi, pe ordinea de zi a Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor. Una dintre iniţiativele legislative stabileşte că mamele vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, precum şi de o indemnizaţie lunară, cuantum de 85% din media veniturilor nete obţinute în ultimele 12 luni de muncă. O altă propunere prevede posibilitatea ca bunicii care au grija de nepoti sa primeasca bani de la stat.
Membrii Comisiei de Muncă sunt chemaţi, marţi, din vacanţă, pentru a dezbate şi a da raport pe mai multe proiecte de lege, printre care unele referitoare la concediul şi indemnizaţia lunară oentru creşterea copilului.
Prima propunere legislativă care ar trebui dezbătută, marţi, de deputaţi şi care vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, este iniţiată de senatorul liberal Popa Mihaela şi se referă la
Astfel, potrivit proiectului de lege, începând cu data de 1 ianuarie 2015, persoanele care în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit Legii 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia, opţional, de următoarele drepturi:
- a. concediu pentru creşterea copilului în vârstă până la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară
- b. concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Indemnizaţia lunară prevăzută la lit.a. se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
Indemnizaţia lunară prevăzută la lit.b. se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în utlimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor născuţi, adoptaţi, luaţi în plasament sau încredinţaţi în vederea adopţiei până la 1 ianuarie 2015, se acordă conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concendiul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, în forma anterioară modificărilor şi completărilor aduse prin prezenta lege.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/parlamentarii-propun-schimbari-in-acordarea-indemnizatiei-pentru-cresterea-copilului-ce-bani-ar-pri_270352.html#ixzz3yLG750qV