TESTE…Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice a publicat metodologia de organizare si desfãsurare a Evaluãrilor Nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, respectiv calendarul acestor evaluãri. Subiectele vor fi elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si vor fi formulate în strictã concordantã cu programele scolare în vigoare pentru fiecare disciplinã de studiu. Conform calendarului, evaluãrile vor avea loc în perioada 23 mai – 10 iunie.
Pentru clasa a IV-a, testele vor fi la disciplinele Limba românã, Matematicã si Limba maternã si vor avea un format asemãnãtor cu cel al evaluãrilor internationale administrate elevilor în vârstã de 10-12 ani. La clasa a II-a, responsabilitatea administrãrii testelor apartine administratorului de test -învãtãtorul/institutorul/profesorul pentru învãtãmântul primar de la clasã. La clasele a IV-a si a VI-a, administratorul de test va fi un cadru didactic diferit de cel care predã în mod obisnuit la clasã. Pe toatã durata administrãrii testelor, administratorul de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu predã la clasa respectivã si care are rolul de a sustine procesul de administrare a instrumentelor de evaluare. Durata alocatã rezolvãrii subiectelor este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV si de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN VI. Testele vor fi evaluate în cadrul unitãtilor de învãtãmânt de cadrele didactice care predau în respectivele scoli. “Baremele de evaluare, precum si alte informatii referitoare la evaluare, sunt cuprinse în Caietul cadrului didactic. Evaluarea fiecãrui test se face cu respectarea strictã a baremului si a precizãrilor din Caietul cadrului didactic. Rezultatele obtinute la aceste evaluãri nu se înregistreazã în catalogul clasei si sunt valorificate la nivelul unitãtii de învãtãmânt prin elaborarea planurilor individualizate de învãtare, consemnarea în portofoliul educational al elevului, respectiv informarea pãrintilor/reprezentantilor legali ai elevului asupra stadiului formãrii si dezvoltãrii competentelor evaluate”, se aratã în comunicatul Ministerului Educatiei.
Calendarul evaluãrilor
Conform calendarului, evaluãrile vor avea loc în perioada 23 mai – 10 iunie, dupã cum urmeazã:
- clasa a VI-a (23 mai: Limbã si comunicare, 24 mai: Matematicã si stiinte);
- clasa a IV-a (30 mai: Limba românã, 31 mai: Matematicã, 2 iunie: Limba maternã);
- clasa a II-a (Limba românã: 6 iunie – scris si 7 iunie – citit; Limba românã pentru minoritãtile nationale – scris/citit: 7 iunie; Matematicã: 8 iunie; Limba maternã: 9 iunie – scris si 10 iunie – citit).