GER Puțini hușeni au ieșit azi din case, pentru a veni să joace Hora Unirii, în parcul din proximitatea Colegiului Național „Cuza Vodă”. De vină pare să fi fost gerul cumplit. S-au depus coroane de flori și s-a ținut un Te Deum, de către preoții prezenți la eveniment. Primarul Ciupilan a jucat hora doar cu viceprimarul Căciulă și alți câțiva membrii PSD, opoziția liberală refuzând să vină la „Mica Unire” cu… actualul executiv.
Au fost acolo, ca întotdeauna, ostașii Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gh. Teleman”, în frunte cu comandantul Adrian Vasile Perdun. De asemenea, au participat și au depus o coroană de flori, reprezentații Jandarmeriei Huși, împreună cu colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, dar și primarul Ioan Ciupilan și viceprimarul Aurel Căciulă. S-a cinstit astfel memoria Făuritorului României moderne, Alexandru Ioan Cuza. „Hora Unirii” au jucat-o, în final, cei prezenți, dar fără prea mare aplomb, întrucât frigul, se pare, îi cam afectase pe cei câțiva muzicanții aduși să interpreteze la alămuri cântecul simbol al evenimentului. „Altădată erau prezenți mai mulți oameni, mai mulți elevi, dar acum, probabil, din cauza frigului, nu au mai venită”, au spus hușenii prezenți. Anul trecut, de pildă, ,manifestările de 24 ianuarie au avut mai mult farmec la Huși, inclusiv datorită prezenței membrilor ansamblului „Trandafir de la Moldova”, îmbrăcați în costume populare, primii care au pornit o horă frumoasă, în cinstea excepționalului eveniment care a marcat destinul României moderne.
Bustul lui Cuza, dar și cel al lui M. Kogălniceanu, realizări artistice ale sculptorului Vasile Aciobăniței!
Este important de spus că bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din parcul care îi poartă numele, este realizat de un talentat sculptor hușean, Vasile Aciobăniței. Creația a fost oferită publicului din municipiul Huși în anul 1959. Vasile Aciobăniței s-a născut în 1924, la Valea Grecului. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Iași, continuându-și studiile de specialitate la București. A participat la multe expoziții cu lucrările sale. In 1977 a deschis la Huși o expoziție personală, iar doi ani mai târziu a avut expoziții în trei orașe mari din Germania. In 1981, lucrările sale au fost expuse și la Paris. Intre creațiile sale importante se află, pe lângă bustul domnitorului Cuza, următoarele realizări artistice de referință: „Bustul lui Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, „Fântâna Păcii” din Piatra Neamț, „Mihai Eminescu” din Slănic Moldova, „Bustul lui Mihail Kogălniceanu” din municipiul Huși.