DREPTURI…Curtea Constitutionalã a României a declarat legea pensiilor speciale pentru alesii locali ca fiind neconstitutionalã. Curtea a discutat ieri sesizarea fãcutã de Guvern privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, adoptatã pe 21 decembrie de Senat, si a ajuns la concluzia cã se încalcã normele constitutionale. S-a spus cã, de fapt, de legea pensiilor speciale pentru alesi locali ar putea beneficia si fostii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru cã fostii prim-secretari erau presedinti de consilii judetene, iar secretarii de municipii erau primari. Odatã cu decizia Curtii, cei trei sefi din fruntea Consiliului Judetean Vaslui – Dumitru Buzatu, Vasile Mihalachi si Corneliu Bichinet – vor trebui sã se “multumeascã” cu pensiile de 2-3.000 de lei pentru limitã de vârstã, plus 4.000 de lei de la Parlament, pentru cã toti trei au fost deputati si senatori, douã sau trei mandate, cazul lui Buzatu.
În cazul sefilor de la Consiliul Judetean Vaslui, cel mai bine se potriveste zicala “Dacã nu cade, picã”. Adicã, în timp ce Curtea Constitutionalã a respins, ieri, ca neconstitutionalã legea privind pensiile speciale ale alesilor locali, presedintele de CJ si cei doi vicepresedinti vor primi pensii speciale pentru mandatele în care au stat la Parlament. Curtea Constitutionalã a anuntat, prin vocea presedintelui institutiei, cã se teme cã “dacã legea aceasta intrã în vigoare beneficiazã de pensie si fostii prim-secretari de partid pentru cã ei aveau si calitatea de presedinte de consiliu judetean”, a precizat Zegrean, explicând cã secretarii de municipiu erau si primarii acelor municipii. Pe 26 decembrie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene, legea de modificare si completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali. Sesizarea avea în vedere încãlcarea mai multor articole din Constitutie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactivã a drepturilor speciale si neasigurarea finantãrii pentru indemnizatiile nou create. Potrivit Executivului, în forma adoptatã, ar fi existat cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii. “Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sã agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere cã legea retroactiveazã, numãrul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat”, explicau, atunci, oficialii din Guvernul Ciolos. Potrivit Legii privind statutul alesilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima sedintã de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, presedintii de Consilii judete si vicepresedintii acestora care îndeplinesc conditiile vârstei de pensionare puteau primi, la încetarea mandatului, o “indemnizatie pentru limitã de vârstã” (pensie specialã), în acelasi regim cu senatorii si deputatii. Conditiile de acordare erau ca alesii locali sã nu fie realesi pentru un nou mandat si ca acestia sã nu fi fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie precum luarea sau darea de mitã si traficul de influentã. Aceste dispozitii se aplicau doar în cazul în care condamnarea survenea ca urmare a sãvârsirii infractiunii în calitatea oficialã de ales local. Mai mult, nu erau incluse infractiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri. Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ ar fi trebuit sã primeascã pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei, pentru mai multe mandate, cazul sefilor de la CJ, dar si a majoritãtii primarilor din judetul Vaslui.
Buzatu si vicepresedintii rãmân (doar) cu pensiile de parlamentar
Aceastã pensie, mai spunea legea, putea fi cumulatã cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însã nu putea fi cumulatã cu o altã pensie specialã, cum este cea de parlamentar. Dacã se aflau într-o astfel de situatie, alesii locali ar fi trebuit sã opteze pentru ce pensie specialã doresc sã aibã în platã. Ori, acum, când pensia de la CJ Vaslui a dispãrut, cei trei sefi de judet vor putea opta linistiti pentru pensiile de parlamentari. Astfel, deputatii si senatorii care ies la pensie de limitã de vârstã vor primi, pentru un singur mandat, în jur de 1.200 de lei în plus la pensia de la stat. Pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la 4.000 de lei, ceea ce înseamnã cã sefii CJ Vaslui vor avea pensii de 7-8.000 de lei, destul de bune pentru un judet ca Vasluiul.