SÃRBÃTOARE… România sãrbãtoreste, anul acesta, 157 ani de la primul pas important al înfãptuirii statului national unitar român: Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Ca în fiecare an, institutiile locale vor marca asa cum se cuvine acest moment important pentru istoria României. Primãria Vaslui, împreunã cu Consiliul Judetean, Consiliul Local si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, organizeazã douã spectacole dedicate zilei de 24 ianuarie 1859 – Mica Unire. Primul spectacol va avea loc în Centrul Civic al Municipiului Vaslui si va cuprinde mai multe numere artistice, printre care si un moment de evocare a Unirii Principatelor Române, iar al doilea spectacol va avea loc la Sala Polivalentã (Sala Sporturilor), acolo unde vor evolua douã ansambluri: Ansamblul Folcloric “Stefan Vodã” din Cãpriana si Ansamblul National Academic de dansuri populare “Joc” din Chisinãu, ambele din Republica Moldova. Momentul istoric va fi marcat si la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui, dar si la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtaru” Vaslui sau la Arhivele Nationale – Serviciul Judetean Vaslui.
Unirea Principatelor reprezintã unificarea vechilor state Moldova si Tara Româneascã si este strâns legatã de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 (în Moldova) si la 24 ianuarie 1859 (în Tara Româneascã). An de an, din 1859 încoace, România sãrbãtoreste ziua de 24 ianuarie ca primul pas important în crearea României Moderne.
Manifestare cultural-stiintificã, la Muzeul Judetean Vaslui
În Vaslui, prima institutie de culturã care va marca Unirea Principatelor este Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui. Astãzi, de la ora 13:00, în Sala “Arta” a muzeului, va avea loc o manifestare cultural-stiintificã dedicatã zilei de 24 ianuarie 1859. Se va vorbi despre implicarea lui Napoleon al III-lea al Frantei în actul Unirii, despre lupta pentru unirea din 1859 a vasluienilor, despre culisele alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite, dar si despre reformele lui Cuza. Astfel, vasluienii care vor alege sã participe la aceastã manifestare culturalã, vor putea afla cu aceastã ocazie multe informatii despre momentul istoric care a stat la baza înfãptuirii României. Evenimentul este organizat de Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si Scoala Gimnazialã “Stefan Ciubotãrasu” Lipovãt.
Expozitie de carte “Alexandru Ioan Cuza”
La Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui au fost deja amenajate douã expozitii de carte dedicate marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. Una e dedicatã copiilor, iar cealaltã adultilor pasionati de istorie. De asemenea, încã o expozitie, de data aceasta cu documente istorice, se aflã la Arhivele Nationale – Serviciul Judetean Vaslui. În holul institutiei sunt expuse documente care reflectã atât momentul istoric, 24 ianuarie 1859, cât si domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Duminicã, vasluienii vor avea parte de douã spectacole
La sfârsitul acestei sãptãmâni, duminicã, 24 ianuarie, când se vor împlini 157 ani de la Unirea Principatelor, vasluienii sunt invitati sã ia parte la spectacolele organizate de municipalitate special pentru marcarea evenimentului istoric. Astfel, de la ora 14:00, în Piata Civicã al Municipiului Vaslui, va începe primul spectacol. Va avea loc un moment de evocare al Unirii Principatelor Române, pus în scenã de membrii Teatrului “Victor Ion Popa” din Bârlad, dar si câteva momente artistice. Vor evolua pe scenã Orchestra de muzicã popularã “Rapsodia Vasluiului” si Ansamblul Folcloric “Stefan Vodã” din Cãpriana, Republica Moldova, iar apoi, ca în fiecare an, în jurul statuii lui Stefan cel Mare, va avea loc “Hora Unirii”. Apoi, de la ora 17:00, va avea loc cel de-al doilea spectacol. Pentru prima datã, acesta va avea loc la Sala Polivalentã (Sala Sporturilor), asta pentru cã, în continuare, Casa de Culturã, mai precis Sala Mare de spectacole, este închisã. Astfel, la Sala Polivalentã, vasluienii sunt invitati sã urmãreascã un spectacol frumos de muzicã si joc. Vor evolua pe scenã Ansamblul Folcloric “Stefan Vodã” din Cãpriana, Republica Moldova, si Ansamblul National Academic de dansuri populare “Joc” din Chisinãu, Republica Moldova. Spectacolele sunt organizate de Primãria Vaslui, împreunã cu Consiliul Judetean, Consiliul Local si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.