spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Pompierii vasluieni, la datorie: 14 persoane salvate printre nãmeti! (FOTO)

- Advertisement -

CINSTE LOR În urma codului galben de intensificãri ale vântului si ninsori care a vizat judetul Vaslui în perioada 17 ianuarie, orele 18.00 – 18 ianuarie, orele 18.00, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã ,,Podul Înalt” al judetului Vaslui a gestionat 14 situatii de urgentã generate de fenomene meteorologice periculoase. Au fost salvati dintre nãmeti copii, bãtrâni, femei însãrcinate, timp de 24 de ore ISU Vaslui lucrând la foc continuu. Din fericire au fost salvate multe vieti, dar doi bebelusi, nãscuti prematur, nu au avut nicio sansã de supravietuire.

Asa-zisul iadul alb, care s-a abãtut peste judetul Vaslui în 24 de ore, între 17 – 18 ianuarie, a mobilizat lucrãtorii de la ISU “Podul Înalt” Vaslui, mai precis echipajele de pompieri din Vaslui, Bârlad si Husi. Odatã cu fortele de la ISJU, s-au mobilizat si echipele de la Situatii de Urgentã din cadrul primãriilor unde s-au înregistrat urgente medicale, adicã persoane ce erau în pericol si necesitau prezentare la medici specialisti. Cele mai multe urgente s-au înregistrat în zona Bârlad, începând de duminicã, 17 ianuarie.

În jurul orei 20.36, un echipaj de pompieri de la Detasamentul de pompieri Vaslui a intervenit în localitatea Rosiesti pentru preluarea unui echipaj medical format dintr-un medic si un asistent, si transportul acestuia pe un drum blocat de zãpadã, cãtre localitatea Vutcani, în scopul acordãrii asistentei medicale de urgentã unei persoane gravide în luna a saptea care prezenta contractii. Cei 16 km de drum au fost parcursi cu autovehiculul cu senile în aproape douã ore, din cauza unor valuri de zãpadã care uneori depãseau doi metri. La ora 22.55, echipajul medical a reusit sã stabilizeze persoana gravidã, urmând apoi transportul acesteia în conditii de sigurantã cãtre ambulantã. Din pãcate bebelusul nu a putut fi salvat.

Lunea albã …de cosmar!

De luni, 18 ianuarie, s-a declansat iadul alb. Viscolul a spulberat zãpada si drumurile judetene si comunale s-au înfundat, devenind impracticabile. La ora 08. 47, Comitetul Local pentru Situatii de Urgentã (CLSU) Pogonesti a intervenit pentru a debloca drumul de acces si a facilita accesul unei ambulante tip B2 de la Serviciul de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui cãtre locuinta unei bãtrâne de 82 ani cu probleme medicale (AVC). Persoana a fost preluatã si stabilizatã la ora 09.30 de cãtre echipajul medical si apoi transportatã la spitalul din Bârlad.

Berezeni – La ora 09. 15, un bãiat în vârstã de 5 ani din Comuna Berezeni a fost diagnosticat cu pneumonie, imediat au fost alocate sã intervinã o autofrezã multifunctionalã de la Sectia de pompieri Husi, urmatã de o ambulantã de la SAJ Vaslui, dar având în vedere starea gravã a pacientului si drumul de aproximativ 42 de km de parcurs, care în unele locuri era blocat cu zãpadã, s-a dispus preluarea pacientului de cãtre un echipaj cu un elicopter SMURD de la Unitatea de Aviatie din Iasi, care a ajuns la pacient la ora 10. 25. Copilul a avut noroc si a primit ajutor de specialitate, acum fiind în stare bunã.

Costesti – La ora 09. 50, CLSU Costesti a intervenit cu utilajele din dotare pentru deblocarea drumului si facilitarea accesului ambulantei de la SAJ Vaslui, care rãspundea solicitãrii unui pacient de 71 ani diagnosticat cu traumatism toracic. Echipajul medical care deservea ambulanta a reusit, la ora 10. 20, sã preia si sã stabilizeze pacientul, în vederea transportãrii la spitalul din municipiul Bârlad.

Iana – La ora 10.48, un bãrbat de 72 de ani cu epistaxis din localitatea Hãlãresi a solicitat un echipaj medical în vederea acordãrii asistentei medicale de urgentã. “Pentru a facilita accesul ambulantei si deblocarea drumului de acces înzãpezit, de aproximativ 21 km, spre comuna Iana, de la Detasamentul de pompieri Bârlad s-a intervenit cu o autofrezã multifunctionalã si preventiv s-a alocat în sprijin un vehicul de salvare cu senile de la Detasamentul de pompieri Vaslui. În urma eforturilor depuse pentru degajarea drumului de acces spre localitate, la ora 12. 55 echipajul medical reuseste sã preia si sã stabilizeze pacientul, în vederea transportãrii acestuia la o unitate spitaliceascã din municipiul Bârlad”, a precizat slt. Ionel Rosu, purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Fãlciu – La ora 13. 38, CLSU Fãlciu a intervenit cu un buldoexcavator pentru transportul unui copil de trei luni cu sindrom febril si otitã din localitatea Bogdãnesti spre orasul Murgeni, concomitent cu deplasarea dinspre Bârlad spre Murgeni a unui echipaj format dintr-un autovehicul de teren si un autovehicul cu senile de la Detasamentul de pompieri Bârlad si o ambulantã B2 de SAJ Vaslui. Distanta care a trebuit parcursã avea o lungime de aproximativ 37 km, drumul, pe anumite portiuni, era înzãpezit. În urma interventiei copilul a fost predat echipajului medical de pe ambulantã în conditii de sigurantã la ora 14.30, ajungând în sigurantã la sectia Pediatrie a spitalului din Bârlad.

Berezeni – La ora 14.15, Serviciul Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui a intervenit cu un autovehicul de teren, încadrat cu un echipaj de politie, pentru deszãpezirea unui autoturism în care se afla o persoanã în punctul Podul Saratii de pe DN24A, între localitãtile Berezeni si Vetrisoaia;

Puiesti – La ora 18.40, Sectia de drumuri judetene intervine în comuna Puiesti cu un autogreder pentru deblocarea unei ambulante SAJ ce transporta un copil de 6 ani cu febrã alergodemicã.

Pogana – La ora 19. 19, CLSU Pogana a intervenit cu un buldoexcavator pentru transportul unei persoane de 60 ani care suferea de insuficientã respiratorie din localitatea Mãscurei cãtre localitatea Pogana, de unde persoana a fost preluatã de un echipaj SAJ la orele 21.18 si transportatã la spitalul din Bârlad.

Costesti – La ora 20.16, CLSU Costesti a intervenit cu un buldoexcavator pentru transportul unei gravide în vârstã de 19 ani cu contractii, din localitatea Costesti pânã la punctul unde a putut ajunge un echipaj SAJ, care a preluat si stabilizat pacientul la ora 21.18, în vederea transportãrii la o unitate medicalã specializatã, mai precis spitalul bârlãdean.

Fruntiseni – La ora 18.48, CLSU Fruntiseni a intervenit cu un tractor pentru transportul unui bãrbat de 39 ani cu dureri abdominale si de cap din localitatea Grãjdeni cãtre localitatea Trestiana, de unde a fost preluat de cãtre senilata apartinând ISUJ Vaslui care, dupã ce l-a transportat în conditii de sigurantã pe segmentul de drum înzãpezit, l-a predat mai departe unui echipaj SAJ la ora 20. 30. Premergãtor senilatei, pe o potiune de drum, s-a intervenit cu o autofrezã de zãpadã multifunctionalã de la Detasamentul de pompieri Bârlad.

Vinderei – La ora 22. 55, IJSU Vaslui intervine cu trei subofiteri si cu un asistent medical de SAJ Vaslui cu senilata modularã de la CNADR Iasi pentru acordarea asistentei medicale de urgentã si transportul spre spitalul din Bârlad a unui copil de 1 an si jumãtate cu febrã din localitatea Brãdesti, comuna Vinderei. La ora 00.28, copilul a fost preluat si stabilizat, fiind transportat în conditii de sigurantã la Bârlad, sectia de Pediatrie a spitalului din localitate.

Cosmarul a încetat abia ieri

Pe 19 ianuarie, la ora 01.19, o persoanã gravidã în luna a noua anuntã la 112 cã i-au început contractiile, ea fiind din localitatea Stuhulet, unde drumul de acces spre localitate era blocat si înzãpezit. “S-a putut ajunge la gravidã cu douã autovehicule de teren ale politiei de frontierã, dupã degajarea drumului de cãtre o autofrezã multifunctionalã de Sectia de pompieri Husi si un buldoexcavator de la CLSU Stuhulet. Persoana gravidã a fost preluatã si stabilizatã de cãtre echipajului medical la 03.40, apoi a fost transportatã în conditii de sigurantã la o unitate spitaliceascã din Husi”, a precizat slt. Ionel Rosu. În aceeasi perioadã de timp (17-18 ianuarie), ambulantele SMURD ale ISUJ Vaslui au rãspuns unui numãr de 12 solicitãri, dintre care douã de cãtre echipajul TIM, iar ambulantele SAJ Vaslui au rãspuns la mai mult de 120 de solicitãri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.