spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Tinerele, ademenite pentru Videochat

- Advertisement -

DEOCHEAT… Industria videochat-ului începe sã se dezvolte si la Vaslui. Tot mai multe anunturi si site-uri încearcã sã recruteze vasluience dornice de a câstiga bani usor. “Cel mai exclusivist job. Cei mai multi bani. Îti câstigi independenta lucrând de acasã. Cele mai înalte standarde”, asa sunã anuntul de prezentare al site-ului “Videochat Vaslui”. Realitatea este însã alta: în general, oamenii vãd videochat-ul ca o nouã formã de prostitutie si, desi e reglementat prin lege, deci este legal, societatea îl blameazã. “Este dezgustãtor sã te vinzi în fata web-ului. Este ca si cum ai folosi hârtia igienicã folositã de toti”, spune Irina, o vasluiancã ce se declarã total împotriva videochat-ului. Asta spun si psihoterapeutii despre cum sunt percepute persoanele care fac videochat: o stampilã de care nu scapi toatã viata si, indiferent de ceea ce ai face, oamenii te vor condamna.

Tot mai multe tinere aleg sã facã bani, dezbrãcându-se în fata camerelor web. Ademenite prin promisiunea cã vor deveni “model profesionist”, cele mai multe tinere acceptã fãrã sã stea pe gânduri. Vârstã minimã 18 ani, aspect fizic plãcut, carte de identitate, disponibilitate 8 ore/zi, cunostinte minime de limba englezã, nivel conversational, si cunostinte minime de utilizare a computerului. Acestea sunt criteriile pe care trebuie sã le îndeplineascã o persoanã care îsi propune sã trãiascã din videochat. Astãzi a ajuns sã fie o afacere în floare. Se bãnuieste cã în tara noastrã existã câteva mii de studiouri pentru adulti, numãrul lor exact necunoscându-se, întrucât o mare parte dintre acestea nu-si declarã activitatea si aleg sã functioneze ilegal. Fie cã e practicat acasã ori la un sediu anume, oamenii din sistem spun cã videochatul a ajuns sã fie o afacere profitabilã, de milioane de dolari anual, dacã e vãzutã strict ca o afacere, cu reguli stricte, atât pentru angajatori, cât si pentru angajati.

Videochat-urile din Vaslui

Cum era de asteptat, videochat-ul a ajuns sã se dezvolte si în Vaslui. Pe internet, circulã mai multe site-uri cu videochat care încearcã sã recruteze vasluience. Toate se întrec în oferte care mai de care mai generoase. “Cel mai exclusivit job. Cei mai multi bani. Îti câstigi independenta lucrând de acasã. Cele mai înalte standarde. Te sustinem prin toate modurile de comunicare si îti stãm la dispozitie la orice orã din zi sau din noapte pentru a deveni model profesionist. Poti discuta cu membrii aproape orice temã vrei tu, fie culturã, fie religie, sport, chiar si hobby-uri comune. Cei ce acceseazã aceste site-uri de socializare sunt oameni la fel ca ceilalti, doar cã ei nu au timp si acelasi mediu de distractie, de confort. Acest mediu este propice pentru ei deoarece îi ajutã sã cunoascã oameni, chiar dacã nu ies afarã din casã”, scrie în prezentarea site-ului Videochat Vaslui. De cealaltã parte, Videochat-studio Vali, abordeazã o altã strategie, aceea a desfiintãrii imaginii negative pe care o are videochatul: “Nu e nicio rusine sã lucrezi într-un studio de videochat, nu e nimic ilegal sau imoral. Videochatul nu înseamnã prostitutie online, nu înseamnã sex, este un job de hostess online în care îti folosesti aspectul si capacitatea de relationare cu oamenii pentru a purta discutii cu oameni care relationeazã mai greu în lumea realã, neavând prieteni cu care sã poarte o conversatie. Câstigurile în domeniul videochatului sunt foarte bune. Suma câstigatã variazã de la persoanã la persoanã, în functie de timpul petrecut online, seriozitatea cu care trateazã acest job, interesul membrilor, calitatea transmisiei audio/video si a fotografiilor, cunostintele de limba englezã etc. E un loc de muncã în care faci bani relaxatã, te distrezi si faci parte dintr-o echipã foarte simpaticã. Din activitatea de videochat îti poti realiza toate visurile pe care ti le-ai propus: masinã, fashion, apartament etc.”.

Ce spun vasluienii despre videochat

Desi sunt ani buni de când videochatul este legalizat, în societatea româneascã încã e un subiect tabu, iar de multe ori persoanele care fac videochat sunt blamate. “Sunt contra videochat-ului. Este dezgustãtor sã te vinzi în fata web-ului. Eu, personal, nu as face niciodatã. Tin foarte mult la educatia primitã de la pãrinti. Nu vreau sã mi se scadã respectul de sine, plus cã, din punctul meu de vedere, e meschin sã îti câstigi existenta pãcãlind bãrbatii. E murdar. E ca si cum ai folosi hârtia igienicã folositã de toti. Dacã ne vindem ce avem mai intim, unde mai sunt respectul, dragostea?”, spune Irina, o vasluiancã ce se declarã îmotriva videochat-ului. Sunt, însã, si tineri care nu-i condamnã pe cei care aleg sã se dezbrace în fata camerelor web. “Nu am nimic împotrivã cu personale care fac asta. Fiecare e liber sã facã ce vrea, dar sunt de pãrere cã se pot câstiga bani si în alt mod. Am cunoscut câteva persoane care fãceau videochat si treaba asta este privitã strict ca o meserie. În afara timpului liber erau persoane normale, desi la muncã dãdeau peste tot felul de psihopati. Totusi, nu cred cã m-as putea cupla cu o femeie care ar face videochat”, spune Andrei.

Ce spun psihologii

Psihoterapeutii spun cã, de cele mai multe ori, videochatul este ca o stampilã, o etichetã de care nu poti scãpa, indiferent de ceea ce ai face. “Nu e în regulã sã pui etichetã persoanelor care fac asta. E aceeasi situatie ca la bolnavul psihic. Odatã ce i-ai pus eticheta, l-ai setat si l-ai programat pentru un anumit tip de comportament. Etichetarea lor e o alternativã, e alegerea unor oameni în viatã. Probabil, în timp, îsi vor da seama cã etichetele nu sunt bune. Oricum, tind sã cred cã cei care organizeazã astfel de lucruri, probabil, profitã de naivitatea si tineretea anumitor persoane care sunt atrase de câstiguri mari, obtinute într-un timp scurt. Evident, într-un oras în care alterativele nu sunt foarte ofertante, mirajul banilor câstigati usor este atractiv. Probabil, în disperare de cauzã si în certitudinea unui câstig rapid si mare, fãrã prea mult efort, tinerele sunt tentate sã facã acest lucru. Dar, nu sunt în mãsurã sã spun dacã aceasta e o modalitate corectã sau incorectã, moralã sau imoralã de a face bani. Fiecare e liber sã facã ce crede de cuviintã cã e mai bine pentru el”, spune psihologul vasluian Ana Rinder.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.