spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

O tânãrã suspectã de fracturã la coloanã a asteptat, în zãpadã, opt ore ambulanta

- Advertisement -

Misiune imposibilã la Vinderei

SALVARE IN EXTREMIS… O tânãrã de 21 de ani din comuna Vinderei, care a cãzut de la aproximativ 2,5 m înãltime, a trecut prin momente crunte, asteptând mai bine de opt ore, sã ajungã la ea echipele de salvare. Tânãra a fost nevoitã sã suporte dureri cumplite, ore în sir, în timp ce echipajele încercau din rãsputeri sã ajungã la ea pentru a o transporta la spital. Din cauza vremii cumplite, drumurile comunei fiind înfundate de viscol, ambulanta n-a mai ajuns la prânz, când s-a anuntat urgenta, stabilindu-se cã din cauza diagnosticului grav (suspiciune de fracturã a coloanei vertebralã) sã fie transportatã la Iasi, cu elicopterul SMURD de la Bucuresti. Dramatismul s-a accentuat, elicopterul fiind asteptat timp de patru ore, dar din cauza vremii nu s-a putut ridica de la sol. ISJU Vaslui a propus trimiterea masinii senilate, dar, din cauza diagnosticului grav, bolnava nu putea fi transportatã cu senilata, pentru cã ar fi murit în urma zdruncinãturilor. Asa cã, o ambulantã specialã, având în fatã o frezã de la ISU de desfundat drumurile, a muncit timp de câteva ore sã desfunde drumul spre Vinderei, iar o ambulantã specialã de la Iasi, însotitã de medicul sef al Unitãtii de Primiri Urgente, Carmena Piseru, a preluat fata accidentatã de la Primãria Vinderei, unde a asteptat în tot acest timp, asistatã de medicul de familie Mihai Buescu, din Vinderei, si a adus-o la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi pentru evaluare. Operatiunea de salvare a durat peste opt ore, în conditiile în care de la Vinderei la Bârlad se fac cel mult 30-40 de minute.

Tânãra din Vinderei, Ecaterina Filip, are o casã în lucru si ieri la prânz s-a urcat în pod sã dea zãpada, care a ajuns acolo adusã de viscol. A alunecat si a cãzut de la 2,5 metri. Fata a suferit un traumatism abdominal si acuza dureri mari la coloanã. A fost anuntat accidentul la 112, însã, din nefericire, drumurile comunei Vinderei erau blocate de nãmeti, din cauza viscolului puternic. Fata accidentatã a fost consultatã de medicul de familie Mihai Buescu, din comuna Vinderei, care i-a pus un diagnostic prezumtiv. Ambulanta din Bârlad n-a putut ajunge la Vinderei, asa cã de la SAJ Vaslui s-a solicitat elicopterul SMURD. Fata a fost adusã la Primãria Viderei, asistatã de medicul Buescu. S-a stabilit cã va sosi un elicopter de la Bucuresti, cele din zona Moldovei fiind ocupate cu cazurile grave din zonã. Fata a fost diagnosticatã cu traumatism abdominal si suspiciune fracturã coloanã vertebralã. Primãria Vinderei a pregãtit terenul de sport din Vinderei, împreunã cu voluntarii de la Situatii de Urgentã (SU) Vinderei, pentru ca elicopterul sã poatã ateriza în sigurantã. Dar, elicopterul n-a putut sã se ridice de la sol din cauza vremii nefavorabile, vântul suflând cu peste 80 de km la orã.

Eforturi supraomenesti pentru a o salva din nãmeti!

Ecaterina Filip, tânãra de 21 de ani, a avut ghinion cu carul, ieri. Dupã ce a fost asteptat elicopterul care n-a mai venit, timp de câteva ore bune, de la orele 16.00, a plecat spre Viderei o senilatã de la ISU, dar care n-a mai ajuns, pentru cã s-a precizat clar cã fata era suspectã de fracturã de coloanã vertebralã, iar în senilatã, care ar fi pãtruns pânã la Viderei fãrã probleme, ea risca sã moarã din cauza zdruncinãturilor. Asa cã, primarul comunei, Viorel Neagu, si-a scos la treabã utilajele primãriei: buldoexcavatorul si autogrederul, care nu au reusit sã facã fatã, din cauza vântului puternic si a cantitãtii mari de zãpadã vicolitã. A fost trimisã o autospecialã de la ISU, dotatã cu frezã, urmatã de ambulantã, buldoexcavatorul primãriei fiind antemergãtor. Din urma lor a mai venit o autofrezã mare de la drumuri judetene, pentru a continua deszãpezirea integralã a drumului. Actiunea a început în jurul orelor 18.30, la ea participând si prefectul judetului, Andrei Puicã. “Am reusit sã înaintãm cu mare greutate, din cauza vântului puternic si a cantitãtii mari de zãpadã. Victima va fi consultatã de medicul-sef de la Compartimentul Urgente al Spitalului Judetean Vaslui, Carmena Piseru, iar de la Iasi a fost trimisã o ambulantã specialã, care poate sã transporte mai multe victime. Dupã ce va fi consultatã de medic, femeia va fi trimisã direct la Iasi, la clinica de Neurochirurgie, pentru un examen medical amãnuntit. Deocamdatã n-am reusit sã ajungem la ea”, a declarat asearã, în jurul orelor 20.00, prefectul Andrei Puicã, care se afla la cinci kilometri de Vinderei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.