UPDATE 16.40 Judecatorii barladeni au respins astazi solicitarea lui Andrei Spiridon de revocare a masurii preventive de arest la domiciliu. „Respinge cererea formulată de inculpatul SPIRIDON SILVIAN ANDREI, având ca obiect revocarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, dispusă prin Încheierea nr.2/DLC din data de 13.01.2016, pronunţată de Tribunalului Vaslui. În baza art.275 alin. (2) C. proc. pen., obligă inculpatul la plata sumei de 20 lei, cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 18 ianuarie 2016.”, este incheierea de sedinta postata acum cateva minute pe site-ul Judecatoriei Barlad. De asemeni, pentru Dosarul 150/189/2016, de consfintire a acodului de mediere, judecatorii barladeni au stabilit termenul de judecata pe 8 februarie.
PROCESE….Cazul elevei olimpice, de 17 ani, violatã de un om de afaceri bârlãdean, Andrei Silvian Spiridon, de 29 de ani, ia o nouã întorsãturã. Avocatii lui Spiridon au solicitat, în primul rând, Judecãtoriei Bârlad consfintirea de cãtre un judecãtor a contractului de mediere, întocmit pe 8 ianuarie, prin care fata se alegea cu 50 000 de lei si o masinã. În al doilea rând, astãzi are loc judecarea cererii de revocare a mandatului de arestare la domiciliu, emis de Tribunalul Vaslui, pe numele lui Andrei Spiridon.
Andrei Silvian Spiridon, cel care a tinut prima paginã a ziarelor locale de la începtul acestui an, fiind acuzat cã a violat o elevã olimpicã în cea de a doua zi de Crãciun, sustine cu tãrie cã este nevinovat si a cerut avocatilor sãi sã demonstreze pe orice cale acest lucru. Ca urmare, apãrãtorii lui au înaintat vineri, 15 ianuarie, o cerere cãtre Judecãtoria Bârlad, prin care solicitã ca un judecãtor sã consfinteascã Contractul de Mediere nr.1/2016 din 7 ianuarie, încheiat între Andrei Silvian Spiridon si fata violatã, asistatã de mama ei, prin care victima a cerut si a primit 50 000 de lei si o masinã. Cele solicitate de victimã si mama ei le-au si fost imediat remise de cãtre violator si tatãl acestuia. Dar, acest document a fost declarat nelegal de cãtre Tribunalul Vaslui, pe 13 ianuarie, când acesta a primit din partea judecãtorilor mandat de arestare preventivã la domiciliu, dupã ce judecãtorii bârlãdeni dispuseserã judecarea lui în libertate, tocmai pentru cã se încheiase un acord de mediere, care nu mai impunea arestarea violatorului, ci doar judecarea sa pentru fapta comisã. Apãrãtorii lui Andrei Spiridon sustin cã acordul de mediere nu poate fi nul, dacã el este consfintit de un judecãtor al instantei din localitatea unde s-a emis acordul, iar tutela mamei nu putea fi retrasã decât în urma unei hotãrâri judecãtoresti! Ca urmare, mama putea sã semneze acel acord, având dreptul legal, nefiind decãzutã din drepturile pãrintesti!
Joaca de-a institutionalizarea!
Contractul de mediere semnat de Andrei Spiridon si victima sa a fost declarat nul de judecãtorii vasluieni, pentru cã la Tribunalul Vaslui a apãrut deodatã Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, care a depus o adresã prin care arãta cã familia fetei ceruse institutionalizarea ei de pe 7 ianuarie, la CPRUCANE Bârlad, deoarece, dupã ce s-a fãcut reclamatia la politie, din partea lui Andrei Spiridon si a apropiatilor sãi, au început presiunile asupra minorei violate. Cum fata era institutionalizatã, cei de la DGASPC Vaslui au precizat la Tribunalul Vaslui cã mama fetei nu avea dreptul legal sã semneze acel acord, deoarece nu mai avea tutelã asupra fetei. Pe de altã parte, judecãtorii si procurorii bârlãdeni au rãmas uimiti aflând cã fata era institutionalizatã la CPRUCANE, nimeni neprecizând acest lucru la Judecãtoria Bârlad pe data de 7 ianuarie, când au fost cercetãrile, si nici pe 8 ianuarie, când s-a dat sentinta. Desi ziarele deja vuiau de fapta comisã de Spiridon si de acordul încheiat, fiind trecutã si suma exactã, 50 000 de lei, comunicatã presei de victima violului! Mediatorul Carmen Frãtiman, care a aranjat încheierea acelui Contract de Mediere, sustine cã înainte de a fi primiti la mediere cei doi (acuzat-victimã), ea personal a informat procurorul de caz cã pãrtile vor sã se înteleagã, iar procurorul a fost de acord. Este de la sine înteles cã nici procurorul n-a stiut cã fata era institutionalizatã! Foarte bine a “ascuns” DGASPC-ul aceastã informatie de magistratii bârlãdeni si a oferit-o doar judecãtorilor vasluini. Si ca o altã ciudãtenie, fata a fost luatã acasã de mama si bunica ei, încetând astfel institutionalizarea la DGASPC Vaslui, pe data de 14 ianuarie, a doua zi dupã ce Tribunalul Vaslui a decis cã acordul de mediere este nul, iar Andrei Spiridon a primit mandat de arestare preventivã la domiciliu. Acum urmeazã ca solicitarea lui Andrei Spiridon, de consfintire a acordului de mediere, sã fie judecatã la Bârlad, în cel mai scurt timp. Dosarul 150/189/2016 a fost înregistrat vineri, 15 ianuarie, urmând a primi termen de judecatã.
Astãzi se judecã cererea lui Spiridon de revocare a arestului la domiciliu
Astãzi, la Judecãtoria Bârlad, are loc primul termen în dosarul 98/198/2016, prin care apãrãtorii lui Andrei Spiridon cer revocarea mãsurii preventive impusã de Tribunalul Vaslui. Andrei Spiridon a primit mandat de arestare la domiciliu pe data de 13 ianuarie, printr-o decizie a judecãtorilor vasluieni, dupã ce, pe 8 ianuarie, cei de la Judecãtoria Bârlad au decis ca acesta sã fie judecat în libertate. Vã reamintim cã Andrei Spiridon este judecat pentru cã a fost acuzat de o minorã de 17 ani, olimpicã internationalã, cã a violat-o a doua zi de Crãciun, pe 26 decembrie, anul trecut, dupã ce a cunoscut-o la un bar din Bârlad. Detaliile violului au fost prezentate pe larg în toatã mass-media, având în vedere cã minora violatã este o elevã de top a Colegiului National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, ea fiind sustinutã puternic si de opinia publicã, si de colegii sãi de liceu.