NOUTATE… Trei gravuri din secolul al XVI-lea si 108 stampe ale faimosului artist german vor putea fi admirate la Bârlad, din 24 ianuarie pânã pe 24 martie. Expozitia eveniment „Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer (1471 – 1528)” este pentru prima datã organizatã la Bârlad, iar prin aceastã manifestare, muzeul bârlãdean este inclus în rândul marilor muzee europene. Bârlãdenii care vor dori sã vadã aceastã extraordinarã expozitie a “pãrintelui” graficii si gravurii renascentiste, Albrecht Dürer, vor plãti 12 lei, iar elevii, studentii si pensionarii, 8 lei. “În orice muzeu care organizeazã asemenea expozitii rare, unde se pot viziona opere remarcabile ale unor pictori celebri, se achitã un bilet. Toti stim cã peste tot în lume se plãteste la intrare în marile muzee. Sper ca bârlãdenii sã poatã fi receptivi si, în functie de câti vizitatori vor veni sã vadã expozitia, vom avea la varã în muzeu o expozitie Salvador Dali”, a precizat Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad.
Pe 24 ianuarie, Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad vine cu o propunere a unui eveniment de mare importantã, de fapt este cea mai mare expozitie organizatã vreodatã de muzeul bârlãdean. La ora 11.30, bârlãdenii sunt asteptati la vernisarea expozitiei “Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer (1471 – 1528)”. Originar din Nüremberg, Albrecht Dürer este cunoscut cu precãdere ca desenator si gravor si unul dintre cei mai mari artisti ai Renasterii.
Bârladul, printre orasele cu muzee de mare calitate
Cum a ajuns ca Bârladul sã gãzduiascã o asemenea expozitie de valoare atât istoricã, cât si culturalã? Organizatorul acesteia, Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean, ne-a precizat cã existã în Europa o fundatie “Europa Art Luxembourg”, în care s-au adunat o serie de colectionari din Germania si Austria, care organizeazã circa 30 de asemenea mari evenimente pe an, în întreaga Europã. “Sunt colectionari, au adunat lucrãri de Rembrant, Durer, Dali si alti pictori celebri, pe care le itinereazã în Europa. În aceastã directie avem un mic noroc, pentru cã o parte din colectia Albrecht Durer apartine unui german, Thomas Emmerling, care este originar din România (pãrintii sãi sunt nãscuti în zona Bistrita) si el iubeste România, chiar dacã este nãscut în Germania. Expozitia aceasta care vine la Bârlad a mai fost în România doar în câteva orase: Cluj, Timisoara, Sibiu si Iasi”, a precizat Mircea Mamalaucã.
Expozitia de la Bârlad reuneste trei gravuri de secolul al XVI-lea („Sfânta Treime”, „Biciuirea lui Iisus” si „Punerea în mormânt”) si 108 heliogravuri dupã stampe ale lui Albrecht Dürer, imprimate de Amand – Durand, printr-o tehnicã prezentatã de acesta la Societatea Francezã de Fotografie în 1867, numitã heliografie pe otel si pe cupru, care permitea o redare de mare finete. Amand-Durand a fost ilustratorul ales de Georges Duplessis, conservator al Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Nationale a Frantei, pentru diferite opere precum „Le livre de bijouterie”, de René Boyvin (1876), si, mai ales, „Oeuvre de Albert Dürer reproduit et publié par Armand-Durand”, texte de G. Duplessis (1877). Expozitia va fi prezentatã de prof.univ.dr. Petre Bejan de la Universitatea “Al.I.Cuza” din Iasi.