SALVATI CÃTEII O fundatie nou înfiintatã în Bârlad, pentru protectia animalelor, inclusiv a câinilor comunitari, solicitã Primãriei sã nu mai eutanasieze câinii, dorind sã concesioneze adãpostul public! Primãria a refuzat … elegant!
NEÎNTELEGERI Câinii comunitari bârlãdeni care ajung în padocul Primãriei Bârlad, dupã capturare, au o sansã la viatã, care le este refuzatã de Primãria Bârlad. O organizatie non-guvernamentalã, “Last hope to live” (Ultima sansã pentru a trãi), înfiintatã de Ana Grasu, o tânãrã din Bârlad, a solicitat Primãriei sã nu mai facã etanasieri timp de douã luni, pentru cã va adopta ea câinii, dupã ce în aceste douã luni va construi un padoc în afara Bârladului. Primãria Bârlad a reactionat, culmea, cât se poate de legal: nu va opri eutanasierile, pentru cã ei vor sã respecte legea! Pentru cã eutanasierile continuã la Bârlad, singura sperantã la viatã a acelor cãtei din padocuri este adoptia!
În anul care s-a încheiat, la Bârlad au fost eutanasiati peste 1000 de cãtei comunitari. Dar, din pãcate, nici nu se cunoaste lipsa acestora de pe strãzi, dintr-un motiv cât se poate de simplu: eutanasierile nu sunt legale, deoarece, CA Brasov a interzis aplicarea legii eutanasierii câinilor comuntari pânã când se judecã statul cu organizatiile neguvernamentale. Cum la Bârlad, medicul Ioan Bejan, cel care are contract cu Primãria sã facã eutanasieri si castrãri, nu are nicio milã de câinii comunitari si nu renuntã la banii care îi încaseazã din eutanasieri, acestea se fac cu usile padocului închise, fãrã prea mult tam-tam. Cum în alte orase nu se fac eutanasieri, câinii de acolo sunt capturati si lãsati pe sest în Bârlad, pentru cã aici eutanasierile se fac chiar împotriva legii, iar cãteii fiind strãini de loc, sunt atât de dezorientati, încât ajung sã fie agresivi! Pentru a salva vietile acestor câini comunitari, la Bârlad s-a înfiintat o nouã organizatie non-guvernamentalã, “Last hope to live”, condusã de Ana Grasu. Ea s-a implicat foarte mult în a gãsi teren pentru a construi un padoc propriu, dar constructia nu va putea fi fãcutã decât peste douã luni. Pentru a stopa eutanasierile, având în vedere cã în padoc existã circa 80 de câini capturati, Ana Grasu a solicitat Primãriei sã opreascã eutanasierile, timp de douã luni. În acelasi timp, ea a gãsit la o fundatie belgianã ajutor nesperat, pentru a hrãni cei 80 de câini si a-i îngriji, cu conditia sã nu mai aibã loc eutanasierile. “Pe 11 decembrie am depus o ofertã la Primãria Bârlad, prin care solicitam sã nu se facã eutanasieri timp de douã luni, deoarece <<Laika Global Rescue>> va contribui cu mâncare pentru 80 de câini condamnati la moarte, pâna ce padocul lor si al nostru se va construi. Ni s-a spus ca ne vor da rãspunsul dupã 10 zile”, ne-a precizat Ana Grasu.
Salvati cãteii: adoptati!
Fundatia elevetianã s-a angajat sã dea 1,2 tone de mâncare pentru cãtei, timp de douã luni, cu conditia ca sã nu fie eutanasiati nici unul. Dar, rãspunsul primãriei Bârlad nu a fost cel asteptat, astfel cã, din câte am aflat, eutanasierile continuã, prima fiind chiar … astãzi! Am solicitat puncte de vedere atât primarului Marin Bunea, care ne-a trimis la viceprimarul Dorin Apostu, care ne-a trimis la Adrian Cãrãbãt, directorul Grãdinii Zoo- responsabilul padocurilor, care ne-a trimis la medicul veterinar Ioan Bejan. Toti ne-au asigurat vehement, cã vor respecta legea! Adicã eutanasierea câinilor comunitari dupã cele 14 zile de stat în padoc! Adoptiile fãcute de bârlãdeni din pãcate sunt ca si inexistente! Doar organizatiile non-guvernamentale – gen “Help Azorel” si “Last hope to live” se mai zbat sã scape de la moarte cãteii comunitari din Bârlad. O altã solutie este adoptia de cãtre persoane care au posibilitatea sã creascã un câine în curte sau în casã. Nu suntem obisnuiti cu aceastã procedurã nici când vine vorba de copii, darãmite de câini. E rusinos cã patrupedele noastre ajung mai mult în occident, la familii care le adoptã, decât în sufletele noastre. Trebuie sã încetãm sã considerãm câinele maidanez “out of fashion” si inferior celui de rasã. Ni se pare cã suntem mai apreciati dacã avem un câine de rasã în lesã decât unul de rasã comunã. La fel ca si în cazul masinilor, Dacia nu e “trendy” în schimb SUV-ul dã mai bine la vecini. Adoptati! Nici nu vã imaginati câtã dragoste si veneratie veti primi din partea unui astfel de cãtel. Dumneavoastrã veti fi cel câstigat la final. Se spune cã “prietenul cel mai bun al omului este câinele”. Nu credeti cã este valabil si invers? Adicã sã fim si noi cei mai buni prieteni ai cãteilor?