spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Primarul demisionar de la Bârlad vrea achitarea!

- Advertisement -

Dupã ce si-a recunoscut vina:

TUPEU…Rãsturnare de situatie în procesul lui Titi Constantinescu, primarul demisionar al Bârladului. La termenul de ieri, Titi si avocatul sãu au cerut rãspicat achitarea, deoarece în luna octombrie a anului trecut infractiunea de “conflict de interese cauzate de raporturi comerciale” a fost declaratã neconstitutionalã de CCR! A fost un cadou nesperat pentru Titi, desi decizia CCR practic era îndreptatã cãtre capii PSD: Victor Ponta, Dan Sova, Radu Mazãre, Nicusor Constantinescu, etc. Procurorii Parchetului CA Iasi au solicitat ca sã fie respins apelul lui Titi, fiind pãstrat acordul de recunoastere a vinovãtiei. Judecãtorii au rãmas în pronuntate, pe 19 ianuarie. Titi a declarat pentru cotidianul nostru cã nu face niciun comentariu pânã când sentinta nu va fi definitivã si irevocabilã, dar dupã aceea va face un folieton!

La CA Iasi s-a derulat ieri procesul apelului fãcut de Titi Constantinescu, în dosarul privind acordul de recunoastere a vinovãtiei pentru comiterea infractiunii de conflict de interese. Asa cum am mai precizat, completul de doi judecãtori care a judecat cauza nu a ajuns la un acord privind pronuntarea, asa cã ieri a fost termenul pentru completul de divergentã, care urmeazã sã dea sentinta. Dar, surprizã! Titi si avocatul sãu, Liviu Zugravu din Vaslui, au solicitat de data aceasta achitarea, nu acordarea pedepsei cele mai favorabile! Avocatul Liviu Zugravu a precizat instantei cã, prin decizia Curtii Constitutionale a României (CCR) din 5 octombrie, fapta comisã de Titi Constantinescu nu mai poate fi pedepsitã. În cazul primarului demisionar al Bârladului facem referire la dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi, unde Titi a fost gãsit vinovat de conflict de interese. Prin decizia CCR, publicatã si în Monitorul Oficial al României, astfel de fapte NU mai pot fi pedepsite.

Expresia “raporturi comerciale” distruge conflictul de interese care poate îmbogãti firme de familie

“Ca efect al deciziei Curtii Constitutionale, asemenea fapte ies din sfera ilicitului penal, ceea ce poate da nastere unor situatii inechitabile”, spun specialistii. Astfel, “fapta de a atribui un contract unei societãti la care functionarul a fost angajat constituie infractiune, dar fapta de a atribui un contract unei societãti, la care a avut calitatea de asociat ori actionar, NU mai este incriminatã, desi este evident cã în aceastã situatie pericolul social este si mai GRAV”, mai spun specialistii. Argumentul CCR cu privire la “caracterul imprevizibil al notiunii de raporturi comerciale” este surprinzãtor, având în vedere cã aceastã notiune este folositã de mult timp în legislatie si în literatura juridicã si nu a ridicat probleme de interpretare. În luna octombrie a anului trecut, dupã aparitia acestei decizii a CCR, presa din toatã tara a arãtat cã efectul acesteia este scoaterea din sfera penalului a familiei PSD: Ponta, Sova, Mazãre, Constantinescu… Si iatã cum primarul demisionar al Bârladului ar putea iesi din acest dosar cu fata curatã! “Acum nu mai putem vorbi de infractiunea de conflict de interese. Solicitãm admiterea apelului, respingerea acordului de vinovãtie si achitarea inculpatului Constantin Constantinescu”, a precizat avocatul Liviu Zugravu.

Procurorii PCA Iasi cer respingerea apelului

Procurorii care au fost ieri la proces au cerut însã ca apelul sã fie respins si acordul de recunoastere a vinovãtiei sã rãmânã în picioare. Judecãtorul completului de divergentã a precizat cã se va pronunta în acest dosar pe 19 ianuarie. Vã reamintim cã Titi Constantinescu, fostul primar al Bârladului, a fost condamnat la Judecãtoria Bârlad, pe 12 mai anul trecut, pentru comiterea infractiunii de conflict de interese în formã continuã, faptã care vine din anul 2012, când a aprobat Raportul procedurii de atribuire a unui contract de achizitie publicã având ca obiect “Lucrãri de executie a strãzilor din cartierele Deal II, Tuguiata II, Bariera Puiesti, Complex scolar, Trestiana, Extindere Cartier Complex scolar” ca fiind cea depusã de Asocierea dintre SC Urbanproiect SA si SC Transmir SRL reprezentatã de SC Transmir SRL în calitate de lider al asocierii. Instanta de la Judecãtoria Bârlad a validat acordul de recunoastere a vinovãtiei, încheiat de Titi cu procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi pe 12 februarie anul trecut, acord care prevedea pedeapsa de un an închisoare cu suspendare, precum si alte pedepse complementare, printre care si 60 de ore de muncã neremuneratã în folosul comunitãtii. El a fãcut apel, solicitând initial judecãtorilor ieseni sã-i fie datã pedeapsa cea mai favorabilã, asa cum a cerut avocatul sãu în pledoaria de la Judecãtoria Bârlad.

“Voi face foileton”

Dupã dezincriminarea conflictului de interese prin decizia CCR, Titi si avocatul sãu cer achitarea completã, adicã Titi sã fie declarat nevinovat în acest caz penal. Dupã pledoaria finalã, la iesirea din sala de judecatã, Titi Constantinescu a fost întrebat de jurnalistii de la Vremea Nouã de ce nu îsi expune punctul de vedere legat de situatia în care se aflã, având în vedere multiplele speculatii care se fac referitoare la aspectele din dosar. “Lumea vede punctul meu de vedere zi de zi, pentru cã am schimbat fata orasului. Dupã ce va fi datã o hotãrâre definitivã si irevocabilã voi vorbi si va fi foileton”, a precizat, neoficial, Titi Constantinescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.