DECES…Profesorul de geografie, pensionar, Sergiu Arfire, a trecut la cele vesnice, luni seara. Acesta locuia de foarte multi ani la Focsani, dar începuturile carierei sale de dascãl s-au derulat la Bârlad. Profesorul pensioanr avea 83 de ani, ducea o viatã activã, el fiind timp de trei decenii rugbyst de frunte la echipa din Focsani. Cu ajutorul prof. Georgel Bradu, directorul Scolii “Episcop Iacov Antonivici”, vã putem reda câteva cuvinte despre viata unui profesor bârlãdean renumit, care a condus ani buni Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad.
Sergiu Arfire s-a nãscut la data de 19 august 1932 în comuna Cavadinesti, judetul Covurlui (azi Galati). A urmat cursurile scolii primare din satul natal, iar cele secundare la Liceele “Mihai Viteazul” din Bucuresti, “Stephan Ludwig Roth” din Medias si “Vasile Alecsandri” din Galati. Dupã absolvirea liceului se înscrie la Facultatea de Matematicã a Universitãtii „Al.I.Cuza” din Iasi, de unde, la data de 9 decembrie 1951, este exmatriculat, fãrã drept de reînscriere. Trebuie mentionat cã în perioada 1947-1957 suportã o serie de grave privatiuni generate de conditiile social-politice ale vremii, tatãl lui fiind preot si chiabur. Timp de patru ani, nefiind primit în învãtãmântul superior, lucreazã ca profesor suplinitor în comuna Andrieseni din judetul Iasi, de unde va pleca în toamna anului 1955, când reuseste la Facultatea de Geologie-Geografie a Universitãtii din Iasi, pe care o va absolvi în anul 1959. Este încadrat pentru un an ca profesor la Iasi (fiind sportiv de performantã – rugbyst), dupã care, în 1960, se transferã la Bârlad, unde va lucra, tot ca profesor, pânã în anul 1975, având si functii de conducere ca director la Scoala nr.6 Bârlad, la Colegiul National „Gh.Rosca Codreanu” si director adjunct la Grupul Scolar IRB.
În anul 1975 se transferã prin concurs la Focsani unde, de asemenea, va avea functii de conducere ca director la Scoala nr.1, director adjunct la Colegiul „Al.I.Cuza” si ca inspector de specialitate (geografie) la Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea, de unde se pensioneazã în anul 1995. În activitatea sa la catedrã s-a detasat prin pasiune si sobrietate, prin respectul reciproc în relatia profesor- elev, preocupat fiind de organizarea multor excursii scolare, de coordonarea unor cercuri cu specific geografic în licee, de atragerea si instruirea unui mare numãr de elevi în vederea participãrii la Olimpiadele de geografie, precum si de pregãtirea viitorilor absolventi pentru admiterea în învãtãmântul superior. Astãzi, doisprezece dintre acesti elevi sunt geologi, hidrologi, dar mai ales, profesori de geografie, dintre care, trei au devenit cadre universitare, unul la Iasi, altul la Lausanne, iar cel de-al treilea în Ontario.
S-a implicat cu responsabilitate în activitatea Societãtii de Stiinte Geografice (SSG) Bârlad, unde, între anii 1972-1975, a ocupat functia de secretar. Realizarea în conditii optime a multor proiecte a fãcut ca filiala SSG Bârlad sã fie, ani la rând, printre cele evidentiate ca având o activitate deosebitã la nivel national. Între anii 1976-1988 a detinut functia de presedinte al filialei SSG Vrancea unde, folosind experienta acumulatã la Bârlad, a reusit sã impunã o atmosferã de lucru eficientã si sã antreneze toate cadrele didactice de specialitate în activitãti menite sã se constituie într-o permanentã formã de perfectionare. În acest sens meritã a fi amintite întâlnirile trimestriale cu specialistii din diferite domenii de activitate, cadre universitare sau cercetãtori ca: Ionitã Ichim de la Universitatea din Iasi, Alexandru Rosu, Grigore Posea, Vasile Cucu, Mihai Ielenicz, Nicolaie Popescu, Petre Gîstescu, Mihai Iancu, Serban Dragomirescu, Dan Bãlteanu, Gheorghe Neamu din Bucuresti, etc.
La propunerea Ministerului Învãtãmântului, între anii 1986-1998 a detinut functia de secretar tehnic al Comisiei Centrale de organizare a Olimpiadei de Geografie, faza nationalã, fiind solicitat chiar si dupã pensionare. În anul 1991, împreunã cu un grup de intelectuali vrânceni, a pus bazele Asociatiei stiintifice “Simion Mehedinti, cu sediul la Focsani, a cãrei activitate se desfãsoarã si în prezent, având o evolutie mai sustinutã odatã pe an cu prilejul sãrbãtoririi „Zilelor Simion Mehedinti”. Pentru întreaga activitate desfãsuratã pe parcursul a 43 de ani de muncã în scoalã si în afara ei a fost distins cu diplome, medalii si titluri didactice.
Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!