SÃRÃCIE…Jale mare în cele douã piete din Vaslui, unde, de aproape o sãptãmânã, bate vântul printre tarabe. Puterea de cumpãrare tot mai slabã a vasluienilor i-a fortat pe comercianti sã-si mute afacerile în depozitele de la intrarea în oras dinspre Bacãu. Aici, un kilogram de clementine care în Piata Vidin se vinde cu 4 lei, costã cu un leu mai putin. Merele de 5 lei din piatã se dau la depozit cu 2,4 lei. Dacã iei cantitãti mai mari, mai poti negocia pretul, iar marfa ti-o alegi cu mâna ta. “Venim la fiecare început de sãptãmânã si ne facem cumpãrãturile de aici. Produsele sunt mult mai ieftine, iar comerciantii te lasã sã-ti alegi marfa. În piatã eram sã fiu luatã la bãtaie de o vânzãtoare pentru cã am avut curajul sã-i spun ce sã-mi punã pe cântar”, ne-a declarat o clientã a depozitelor. Singurii afectati de aceastã “migratie” sunt comerciantii rãmasi în piete, care se plâng de încasãri tot mai mici.
Vântul sãrãciei bate, pietele vasluiene sunt tot mai goale. Dupã cum ne-au declarat câtiva dintre comercianti, piata nu mai e piatã, pentru cã nu mai au cu cine se târgui. “De câteva zile încoace cam bate vântul pe aici. A mers bine în perioada sãrbãtorilor, dar acum ne numãrãm clientii pe degete”, ne spune un comerciant. “Nu vin oamenii, preferã sã se ducã la vale la depozite, cã ãia dau marfa mai ieftin”, îl completeazã un vecin de tarabã. “În fiecare an, dupã sãrbãtori e asa, piata e pustie. Lumea nu mai are bani, a cheltuit tot ce a avut de Crãciun si de Revelion. Acum oamenii se duc sã cumpere de la depozite, acolo sunt preturile mai mici. Multi dintre cei care vindeau aici, la tarabe, au plecat acolo, s-au adaptat situatiei”, intervine un al treilea comerciant în discutie. Acesta spune cã, pentru a ajunge sã vinzi în depozit având acelasi regim ca la piatã, “trebuie sã fii atent cu cineva de la primãrie”. “În mod normal, la depozit nu poti sã vinzi la kilogram, acolo se dã en-gros. Dar multi dintre ei au fost atenti cu persoana potrivitã din cadrul primãriei, au obtinut toate aprobãrile si asa s-a ajuns ca marfa de la depozit sã se vândã ca la piatã”, a mai spus comerciantul. Ieri, imaginea pietii Traian era dominatã de fructele de sezon (clementine, portocale), cartofi si câteva legãturi de verdeatã.
Conducerea pietei: “Vânzãtorii sunt în concediu”
Administratia pietei Traian spune cã vântul care bate în aceste zile printre tarabe e ceva normal pentru aceastã perioadã a anului. “În fiecare început de an ne confruntãm cu aceastã situatie pentru cã multi dintre comercianti îsi iau concediu în perioada asta. Chiar zilele trecute ne-a sunat unul si ne-a spus cã pleacã la Bãile Herculane. Dacã înainte si în timpul sãrbãtorilor vânzãrile au mers foarte bine, acum, trebuie sã recunoastem, merg ceva mai prost. Dar asa cum am mai spus, e ceva firesc pentru perioada asta a anului.”
Aceeasi situatie si în piata Vidin
Soarta comerciantilor din Piata Vidin nu diferã cu mult fatã de cea a colegilor din Traian. De la începutul anului, încasãrile au luat-o vertiginos la vale, iar odatã cu ele a scãzut si numãrul pietarilor. “Tarabele sunt goale pentru cã din ce în ce mai multi comercianti sunt sufocati de taxe si impozite. Lumea nu mai are bani, noi nu mai avem încasãri, prin urmare nu mai avem cu ce sã ne plãtim datoriile. Multi se lasã de meseria asta pentru cã, la sfârsitul zilei, când trage linie, se alege mai cu nimic. Unii s-au reprofilat si s-au dus sã vândã în depozit pentru cã acolo chiriile sunt mai mic si produsele mai ieftine. Pe noi ne îngenuncheazã chiria. Ni se cer prea multi bani în comparatie cu puterea de cumpãrare a vasluianilor”, ne-au declarat, revoltati, comerciantii din piata Vidin.
Preturi chiar si de douã ori mai mici în depozit
Vasluienii spun cã principalul motiv pentru care au renuntat la piatã în favoare depozitului îl reprezintã diferenta mare de pret a produselor. “ Un kilogram de clementine în piata Vidin costã 4 lei, iar în depozit e cu un leu mai ieftin. La trei kilograme cumpãrate, am economisit 3 lei. Perele, în depozit sunt 5 lei, iar în piatã 7 lei. Marti am cumpãrat mere cu 2,4 lei kilogramul în depozit, iar aceleasi mere în piatã costau 5 lei. E mai departe depozitul, însã economiile se simt la buzunar”, ne-a declarat un client fidel al depozitului. Nu doar pretul îi atrage pe vasluieni, ci si metoda de servire. “Venim la fiecare început de sãptãmânã si ne facem cumpãrãturile de aici. Produsele sunt mult mai ieftine, iar comerciantii te lasã sã-ti alegi marfa. În piatã mai aveam putin si mã lua la bãtaie o vânzãtoare pentru cã am vrut sã-mi aleg niste mere”, ne-a declarat Maria Prutianu, o pensionarã din Vaslui. Fenomenul de “migrare” a comerciantilor din piete spre depozite va continua, spun cumpãrãtorii, si asta pentru cã puterea de cumpãrare a vasluienilor se reduce pe zi ce trece.