MUT…Sapte deputati, cei mai multi de la PSD, au vorbit o singurã datã în plen de la preluarea mandatului, atunci când au depus jurãmântul. Printre acestia, se remarcã deputatul PSD din judetul Vaslui, Irinel Stativã, care ia bani degeaba pentru activitatea sa de parlamentar, neavând prea multe lucruri de laudã pentru ceea ce a fãcut timp de trei ani si ceva la Parlament. De partea cealaltã, “campionii’“ interventiilor sunt Valeriu Zgonea si parlamentarul bârlãdean Tudor Ciuhodaru (UNPR), potrivit datelor furnizate de site-ul Camerei Deputatilor.
Deputatul PSD de Brãila Cristian Rizea a vorbit o singurã datã în plen, atunci când a depus jurãmântul, si a semnat 18 propuneri legislative dintre care 4 au devenit legi. Nu a avut nicio declaratie politicã si nicio interpelare sau întrebare la adresa membrilor Guvernului. Victor Roman, deputat PSD de Vrancea, s-a adresat plenului numai când a depus jurãmântul. El a initiat 14 propuneri legislative dintre care 4 au devenit legi si a avut 6 întrebãri si interpelãri. Florian Nicolae este deputat de Giurgiu, initial a fost la PSD, ulterior la PNL, nu a participat niciodatã la dezbaterile legilor din plen. A avut 26 de propuneri legislative initiate, dintre care 8 au devenit legi si a semnat o motiune. Constantin Mot, deputat PSD de Olt, se alãturã si el colegilor sãi cu zero interventii în lucrãrile plenului Camerei Deputatilor. El a semnat 27 de proiecte legislative, dintre care 4 au fost promulgate legi, nu a avut nicio declaratie politicã si nicio interpelare. Dan Ciocan, de asemenea deputat PSD de Olt, a vorbit în plen numai când a depus jurãmântul. La fel s-a întâmplat si cu deputatul PSD de Timis Floricã Bîrsãsteanu, dar si cu Ioan Mihãilã, actual deputat UNPR si fost membru PNTCD.
O activitate extrem de modestã în plen au mai avut si alti deputati, care au vorbit o singurã datã în fata colegilor în afarã de depunerea jurãmântului: Ioan Hulea (UNPR), Murgu Neagu (UNPR), Sebastian Ghitã (PSD), Lucian Militaru (PNL), Vlad Marcoci (PSD). Petru Sorin Marica (PSD), Adrian Simionescu (PSD), Irinel Stativã (PSD Vaslui), Alexandru Stãnescu (PSD), Ion Tabugan (UNPR), Ioan Viorel Teodorescu (UNPR) au avut trei interventii, iar Eugen Chebac (UNPR), Nicolae Alexandri (PNL), Nicolae Bãnicioiu (PSD), Eusebiu Manea Pistru Popa (PNL), Dumitru Iulian Popescu (UNPR) – 4 interventii.
Ciuhodaru sparge toate barierele
La polul opus, cel mai prolific deputat la capitolul interventii în timpul sedintelor de plen este presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a vorbit de 3.616 ori în 179 de sedinte, în cei trei ani de mandat. Zgonea a mai avut 19 initiative legislative, dintre care 9 au devenit legi. Pe locul doi pe podiumul celor mai activi parlamentari se aflã deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, care a vorbit de 1.399 de ori în plen în 105 sedinte, a avut 1.186 de declaratii politice, 162 de initiative legislative, dintre care 7 au fost promulgate legi, 198 de întrebãri si interpelãri si a semnat 9 motiuni. Printre cei mai activi se mai numãrã Dan Motreanu (PNL) cu 453 de interventii, Marian Neacsu (PSD) cu 445 de luãri de cuvânt, Andreea Paul (PNL) – 299, Remus Cernea (neafiliat) – 293. Presedintii de partid care sunt si deputati au participat destul de modest la aceastã activitate din plenul Camerei Deputatilor. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut 20 de luãri de cuvânt în 15 sedinte de plen, 5 propuneri legislative initiate, o singurã întrebare sau interpelare. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a luat cuvântul de 24 de ori în 22 de sedinte, a avut 3 declaratii politice si 39 de propuneri legislative initiate dintre care 7 au devenit legi si 14 întrebãri si interpelãri. Copresedintele ALDE Daniel Constantin a avut 14 luãri de cuvânt în 11 sedinte, 3 declaratii politice si 9 propuneri legislative initiate, dintre care 4 au devenit legi.