MUNCÃ În anul în care au intrat în vigoare Noile Coduri (civil si penal), judecãtorii din cadrul Judecãtoriei Husi au avut un volum de muncã infernal si nici anul care tocmai s-a încheiat nu a fost unul mai usor! Cel putin asa reiese din raportul pentru anul 2014, unde se aratã cã cei 5 magistrati au avut de solutionat 3585 de dosare! Au fãcut însã fatã cu bine acestei provocãri, cãci, la final, au solutionat aproape 90% dintre spete. Interesant este cã, în medie, într-un an, fiecare judecãtor a avut de muncã la peste 700 de dosare.
Justitiabilii din Husi si cele 18 comune arondate Judecãtoriei Husi nu ezitã sã deschidã proces, atunci când vor sã îsi afle dreptatea. Cum medierea încã nu si-a fãcut loc, iar oamenii par sã mai aibã nevoie de timp pentru a-i întelege rostul, tot clasica “Judecatã” este cea care trebuie sã rezolve nemultumirile cetãtenilor. Numai într-un singur an, de pildã, (2014, anul în care au intrat în vigoare Noile Coduri), nu mai putin de 2.827 de dosare noi au intrat în atentia judecãtorilor huseni. Lor li s-au adãugat si cele 758 de dosare, nefinalizate în anul precedent. Au dominat, evident, spetele din sfera civilã, adesea, destul de sinuoase, care necesitã multe termene. Judecãtorii huseni însã au dovedit celeritate si, în final, a reiesit un indice de operativitate, în medie, de 88%, pentru fiecare judecãtor. “Orice s-ar spune, munca unui judecãtor este uriasã. Luati, de exemplu, acest raport: un singur om si peste 700 de dosare, precizând cã unele dosare sunt atât de complexe, cã pot avea si mii de pagini. Judecãtorul trebuie sã rezolve toate aceste cazuri, dar nu oricum, ci cu foarte multã atentie, studiind în amãnunt aspecte care pot oricând înclina balanta. Noi, ca avocati, cunoastem aceste lucruri, dar e bine sã le stie si oamenii”, au spus avocatii.
Noile Coduri au influentat mult activitatea magistratilor!
“Putem caracteriza anul 2014 ca fiind un an în care au intervenit modificãri legislative importante ce au produs efecte majore din punct de vedere juridic. În acest context, trebuie mentionate eforturile judecãtorilor si ale conducerii institutiei, care s-au implicat în studiul dosarelor avute de solutionat, si-au organizat în mod judicious timpul de muncã, s-a tinut evidenta strictã a dosarelor vechi si s-au luat mãsuri de evitare a tergiversãrii solutionãrii cauzelor. Dincolo de cifrele prezentate, o evaluare corectã a muncii depuse de fiecare judecãtor presupune corelarea unor factori specifici privind complexitatea cauzelor, vechimea si profesionalismul judecãtorilor, conditiile si dosarea instantei. (…) Astfel, prin eforturile sporite ale întregului corp al magistratilor si a personalului auxiliar de specialitate, activitatea Judecãtoriei Husi se va reflecta în cresterea calitãtii actului de justitie”, a precizat conducerea Judecãtoriei Husi, în finalul raportului.