GURMANZI… Nici anul acesta vasluienii nu s-au dat în lãturi de la traditionalele produse din carne de porc sau de vitã. Vascar, principalul producãtor de preparate din carne din Vaslui, a înregistrat vânzãri record. În perioada Crãciunului, acestea au crescut cu 17% la carne si cu 14% la preparatele din carne. Din urmã, vine Prod Cyp, al doilea producãtor de preparate din carne din judet. În preajma sãrbãtorile de iarnã, firma huseanã a vândut patru tone de cârnati si douã tone de tobã. La toate acestea, se adaugã preparatele din carne fãcute de vasluieni în propriile gospodãrii sau cumpãrate din supermarket-urile ori buticurile din oras. În total, vasluienii au mâncat peste 20 de tone de cârnati în preajma sãrbãtorilor de iarnã.
Traditionalisti din fire, vasluienii au pregãtit si pentru Crãciunul anului 2015 mâncãruri specifice. De pe masã n-au lipsit preparatele din porc, cârnatii, caltabosii sau sãrmãlutele din foi de varzã ori vitã de vie. Dacã o parte dintre acestia si-au pregãtit cârnatii, toba sau lebãrul în propria gospodãrie, din carnea animelelor crescute de ei însisi, iatã cã o bunã parte din vasluieni au ales calea mai usoarã, adicã cea a cumpãrãrii produselor. Pentru firma Vascar, vânzãrile au crescut cu 17% la carne si 14% la preparatele din carne, astfel cã sfârsitul de an s-a dovedit a fi avantajos. La fel de profitabil a fost si pentru Prod Cyp, al doilea producãtor de preparate din carne din judet. Special pentru sãrbãtorile de iarnã, angajatii firmei au sacrificat 350 porci si 100 de vite. S-au pregãtit circa patru tone de cârnati, douã tone de tobã si zeci de kilograme de alte preparate din carne. Multe dintre produse au ajuns si pe mesele vasluienilor din Anglia, Spania sau Italia.
Cârnatii din peste, surpriza culinarã pentru vasluienii neconsumatori de carne
De Crãciun, cel mai mare procesator de peste din judet, Pescom, a venit în ajutorul vasluienilor neconsumatori de carne. Special pentru acestia, a scos pe piatã cârnatii din peste. Circa o tonã de cârnati de peste a produs, iar toatã cantitatea s-a vândut fix cât ai zice… peste!. Spre uimirea producãtorilor, reactiile au fost îmbucurãtoare. Cei mai multi cumpãrãtori au spus cã achizitioneazã preparatul din curiozitate, însã neconsumatorii de carne au declarat “în sfârsit, putem sã facem si noi Crãciunul în stil traditional!”.