CALD VS. FRIG… Dacã de Crãciun vasluienii s-au bucurat de o vreme de primãvarã, cu temperaturi de 17 grade Celsius, în primul weekend din acest an, situatia s-a schimbat brusc. Gerul a pus stãpânire pe întreaga Românie, în Vaslui, mercurul din termometre scãzând pânã la -14 grade Celsius, ieri dimineatã. Meteorologii explicã diferenta de 31 de grade Celsius prin faptul cã, în preajma Crãciunului am fost invadati de un ciclon mediteranean, iar la sfârsitul anului 2015, o masã de aer rece a trecut deasupra Siberiei. Un rol important în acest proces îl constituie si efectul de serã, care influenteazã curentii de aer si dezechilibreazã circulatia obisnuitã a acestora. Foarte important de precizat este cã, tot în aceastã perioadã, la Polul Nord, s-a observat un fenomen bizar, fiind înregistrate temperaturi pozitive, cuprinse între 0 si 20 de grade Celsius. Oamenii de stiintã dau vina pe încãlzirea globalã, dar totodatã admit cã ar putea fi si rezultatul fenomenului El Nino, ce apare o datã la patru-sapte ani si genereazã fenomene meteo extreme precum inundatii sau valuri de cãldurã.
Crãciunul de anul acesta a adus cu el temperaturi record pe întreg globul. Dacã în Franta s-au înregistrat temperaturi între 11 si 15 grade Celsius, în Rusia 10 grade Celsius, în Românie, temperaturile au ajuns chiar si pânã la 20 grade Celsius, în dealurile subcarpatice din sudul României.
Temperaturi de 17 grade Celsius, în cea dea-a treia zi de Crãciun
În Vaslui, cea mai cãlduroasã zi de Crãciun a fost pe 27 decembrie, când s-au înregistrat 17 grade Celsius. Apoi, temperaturile au scãzut brusc, în prima zi din acest an înregistrându-se -13 grade Celsius. Ieri dimineatã, temperaturile au mai scãzut cu un grad, înregistrându-se -14 grade Celsius. Vremea capricioasã a creat nemultumiri printre vasluienii conservatori, care si-ar fi dorit zãpadã în perioada sãrbãtorilor de iarnã, nicidecum distractii specifice primãverii. “Ce Crãciun a fost ãsta? Fãrã zãpadã, fãrã sanie, fãrã bujori în obraji?! Asa era pe vremea mea, când eram eu copil. Nu mai are farmecul de altã datã. Parcã, mai degrabã, a fost Pastele. Am vãzut la televizor cã în nu stiu care oras din lume au început sã înfloreascã si pomii. Unde s-a mai auzit asta pânã acum?! Nu stiu ce se întâmplã cu schimbãrile astea de climã, dar parcã nu-s semne bune… Vãd cã acum s-a rãcit, dar degeaba dacã nu ninge. Sper sã ningã, cã altfel, ne paste seceta”, spune un bãtrân dezamãgit vremea de afarã.
Cum se explicã încãlzirile spectaculoase
Temperaturi ridicate în luna decembrie s-au înregistrat si în iarna anului 2014, fiind urmate, la fel ca în acest an, de scãderi bruste de temperaturi. “Cred cã e vorba de predominanta circulatiilor dinspre suprafetele maritime, atunci când vine aer dinspre Mediteranã sau dinspre Oceanul Atlantic. Dacã circulatia este vesticã sau sud-vesticã si aduce aer de pe suprafata maritimã, atunci, iarna, încãlzirile sunt spectaculoase, cum este cazul si în aceastã perioadã din an. Daca circulatia se schimbã, se orienteazã dinspre nord sau nord – est si aduce aer de la rusi sau de la scandinavi, rãcirea e la fel de spectaculoasã”, explica Viorica Dima, meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), anul trecut, pentru site-ul hotnews.ro.
“Vremea caldã din zilele de Crãciun se datoreazã faptului cã am fost invadati de un ciclon mediteranean, dar din noaptea de 30/31 decembrie, o masã de aer rece a trecut deasupra Siberiei, iar temperaturile au început sã scadã. Un rol important îl are si efectul de serã, care influenteazã curentii de aer si dezechlibreazã circulatia obisnuitã a acestora. Oricum, de ceva timp, anotimpurile nu se mai respectã. Asta pentru cã ne confruntãm cu efectele încãlzirii globale. Luna aceasta s-a adoptat o Conventie la Paris, pentru se limita încãlzirea globalã cu cel mult 2 grade Celsius, foarte multe state au fost de acord sã adopte mãsuri rapide de reducere a poluãrii. Sperãm sã vedem si rezultate”, a spus Marius Acasandrei, seful Statiei Meteo din Vaslui.
Fenomen ciudat la Polul Nord
În aceastã perioadã, la Polul Nord, s-au înregistrat temperaturi anormale, miercuri, 30 decembrie, fiind înregistrate temperaturi pozitivie, cuprinse între 0 si 20 grade Celsius. Oamenii de stiintã dau vina pe încãlzirea globalã, dar totodatã admit cã ar putea fi si rezultatul fenomenului El Nino, ce apare o datã la patru-sapte ani si genereazã fenomene meteo extreme precum inundatii sau valuri de cãldurã. Alti experti, spun cã fenomenul are legãturã cu Furtuna Frank, care a atras curenti de aer cald de la tropice spre nord, peste Oceanul Atlantic. „În contextul furtunii Frank, la Polul Nord a fost destul de cald, atingându-se o valoare rarã de aproape Â1°C, comparativ cu media de -28°C specificã acestei perioade”, Simon King, specialist la Institutul Britanic de Meteorologie, potrivit publicatiei The Telegraph.
Vin ninsorile
În perioada urmãtoare, în România sunt anuntate precipitatii mixte, lapovitã si ninsoare. Administratia Nationalã de Meteorologie a emis un cod galben de ninsori. Potrivit prognozei meteo, precipitatiile sunt asteptate si în Vaslui, unde maximele vor ajunge, astãzi, pânã la 3 grade C, iar minimele vor varia între 6 si 0 grade C. În cazul în care vor veni ninsorile, Prefectura Vaslui are deja încheiat cu o firmã specializatã un contract de deszãpezire la nivelul judetului. Sunt vizate drumuri precum Tututova-Bârlad-Crasna-Vaslui sau Bãcesti-Negresti-Vaslui. Valoarea contractului e de circa 2.000.000 lei.