spot_img
30.9 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Decizia Curţii Constituţionale – o lovitură de stat prin intermediul instituţiilor controlate de grupări politico-oligarhice // EXPERŢI

- Advertisement -

Decizia Curţii Constituţionale privind obligarea lui Nicolae Timofti de a se supune voinţei unei majorităţi parlamentare este calificată de către unii analişti drept parte din scenariul unei lovituri de stat. Astfel, dacă NU va fi învestit Cabinetul Sturza, şeful statului ar putea fi nevoit să desemneze un candidat anume chiar dacă va avea dubii cu privire la integritatea acestuia, comentează analiştii.

Unii experţi în drept constituţional, spun însă, că decizia de azi a Curţii se contrazice cu cea adoptată în cazul lui Vladimir Filat, când i s-a interzis să mai candideze la funcţia de premier pentru suspiciuni de corupţie. Anume acea decizie, i-ar permite lui Nicolae Timofti să rămână ferm pe poziţii.

Expertul în drept constituţional Alexandru Arsenie consideră că şeful statului nu poate fi obligat să desemneze un candidat în cazul în care ar avea anumite bănuieli în privinţa integrităţii acestuia şi că magistraţii Curţii Constituţionale se contrazic pe ei înşişi.

„Domnul preşedinte este în drept să accepte candidatura înaintată de majoritatea parlamentară, dacă ea întruneşte toate criteriile, inclusiv şi integritatea. Dacă domnul preşedinte are bănuieli de integritate, de corupţie asupra candidatului, este în drept să aplice hotărârea Curţii Constituţionale din 2013 prin care i-a interzis domnului preşedinte să îl înainteze a doua oară la funcţia de prim-ministru pe Filat pentru bănuieli de corupţie. Ei singuri au adoptat hotărârea care este definitivă din 2013 şi are efect în timp şi spaţiu şi nu poate fi atacată de nici o instanţă. Se primeşte că ei singuri se bat cap în cap cu două hotărâri. Dar rămâne la discreţia preşedintelui de a accepta sau respinge propunerea majorităţii parlamentare formate după toate rigorile şi să înainteze propria candidatură”, a declarat Alexandru Arsenie.

sursa: http://jurnal.md/ro/politic/2015/12/29/decizia-curtii-constitutionale-o-lovitura-de-stat-prin-intermediul-institutiilor-controlate-de-grupari-politico-oligarhice-experti/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.