INCREDIBIL…De Crãciun s-a întâmplat minunea. Lui Pongo i s-a înfundat! FC Vaslui a fost rãzbunatã
EXPLOZIV… Ciprian Damian, cãlãul lui FC Vaslui, a ajuns la capãt de drum. Trebuie sã dea înapoi banii furati de la club. De data aceasta judecãtorii se vor ocupa de latura infractionalã a celui care s-a crezut “Cioacã al Vasluiului”. Pe 15 decembrie, la Tribunalul Vaslui, s-au înregistrat mai multe cereri din partea lichidatorului, dar cea mai importantã este aceea prin care i se cere acestui individ sã dea 2,5 milioane de euro, pe care i-a încasat ilicit, înapoi clubului. Astfel, celebrul contract de administrare prin care Pongo a distrus FC Vaslui devine nul. E acelasi contract care a stat la baza cererii de neacordare a licentei în 2014 a “galben-verzilor” de a mai juca în Liga 1, dar si cel pe care politistii s-au fãcut cã îl cautã, perchezitionând, la misto, vila lui Damian. Acest contract de care Porumboiu zicea la acea vreme cã este fals, l-a vãzut doar un notar la Husi, atunci când Damian cesiona lui Plantagro asa-zisa creantã, ca mai apoi sã-i cearã falimentul firmelor lui Porumboiu. De atunci a dispãrut. Acum, lichidatorii au gãsit si dovezile cã acel contrat e fals si sumele scoase din casieria clubului sunt ilicite, cerând anularea acestuia în instantã. Perdeaua de fum pe care o arunca Pongo exact acum doi ani, ca sã distrugã clubul, începe sã se risipeascã. Ca sã steargã urmele banilor furati a anuntat falimentul clubului, spunând cã FC Vaslui are de dat la stat o sumã fabuloasã: 1.000 de miliarde de lei. Acum, din aceasta a mai rãmas de plãtit foarte putin, cam cu cât trebuia sã-l vândã Damian pe jucãtorul Caue, plecat de la FC Vaslui dupã o telenovelã marca “Pongo – escrocherie pe fatã”. Dar toatã aceastã poveste, cu aceste sume fabuloase datorate fiscului, o vom publica în prima editie de dupã Crãciun. Pânã atunci cititi ce acte au mai cerut lichidatorii sã fie anulate. Cele de înstrãinare a masinilor de la club, dar si a aparatelor din sala de fortã, cumpãrate de celebrul antrenor spaniol Lopez Caro cu suma fabuloasã de 300.000 de euro. Acestea au fost împãrtite, dupã faliment, de maseurul echipei, Alin Marian Burceoagã, pentru o datorie închipuitã de 20.000 de euro, si SC Apimunt SRL, o firmã care apartine unui individ, care ulterior s-a asociat cu fosta sotie a lui Damian într-o firmã care are domeniul de activitate pe agriculturã.
La începutul anului viitor, judecãtorul sindic de la Tribunalul Vaslui va trebui sã dea aviz favorabil celor patru actiuni în anulare depuse în dosarul 1402/80/2014, prin care se constatã cã sume mari de bani sau bunuri ale Sporting Club Vaslui au fost manevrate fraudulos de Ciprian Damian, în propriul interes, acesta urmãrind doar distrugerea clubului si sustragerea de la plata obligatiilor cãtre stat si creditorii Sporting Club. În cele patru actiuni de la instantã apare peste tot numele lui Damian, ca principal initiator al actiunilor de distrugere a Sporting Club. Judecãtorul sindic va decide, la primul termen de judecatã în acest dosar, “anularea actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna dreptului creditorilor”.
Damian, scoate banii furati!
FACSIMIL… Fragment din cererea de anulare a contractului de administrare a lui Pongo depusa la TribunalJAF…Judecãtorul sindic se va pronunta în anul urmãtor si într-un caz de mega-evaziune fiscalã fãrã precedent în judetul Vaslui. Se cere, oficial, “anularea transferurilor patrimoniale frauduloase, efectuate de debitor în dauna dreptului creditorilor, respectiv anularea transferurilor ilicite privind suma de, atentie, 10.950.245 lei, cu consecinta anulãrii plãtilor efectuate în perioada 21.10.2011-21.10.2014, din conturile debitoarei SC Sporting Club SA Vaslui cãtre pârâtul Damian Ciprian Iulian”, respectiv “repunerea pãrtilor în situatia anterioarã operatiunilor juridice ilicite efectuate, prin obligarea pârâtului Damian Ciprian Iulian la plata cãtre debitoare a sumei de 10.950.245 lei”. S-a constatat, în urma verificãrii documentelor Sporting Club, cã, în perioada 21 octombrie 2011-21 octombrie 2014, au fost “transferate fraudulos diferite sume de bani din conturile debitoarei, prin virament bancar sau prin ridicarea de numerar, cu dispozitie de platã, de la casieria debitoarei, cãtre pârâtul Damian Ciprian Iulian, cu mentiunea “conform contract”. Au existat si situatii în care sumele de bani au fost ridicate de cãtre Damian direct din casieria Sporting Club, cu dispozitie de platã, cu explicatia “avansuri spre decontare”. Ce nenorociri a fãcut Damian, cât timp a tãiat si a spânzurat la FC Vaslui? O spun probele la dosarul cauzei: nu existã nici acum o justificare a sumelor încasate de acesta privind prestãrile de servicii, nu existã o hotãrâre a CA privind aprobarea unui contract de prestãri de servicii, dar si faptul cã, în perioada 2012-2014, Damian nu a declarat la administratia fiscalã veniturile obtinute din prestãri servicii. “Prevalându-se de un drept inexistent, pârâtul Damian Ciprian Iulian a încasat sumele ilicit, urmãrind fraudarea creditorilor”, se aratã în actele oficiale depuse la dosar. Ce este acel “drept inexistent”? Este vorba de celebrul contract de administrare, pe care Politia nu l-a gãsit niciodatã în original, desi era la notarul Armasu, la Husi. Un contract în baza cãruia Damian a cerut la LPF si FRF sã nu se mai acorde licenta lui FC Vaslui, invocând o datorie inexistentã, de 1,8 milioane de euro, contract pe baza cãruia fãcea un jaf de proportii inimaginabile în conturile clubului, însusindu-si sume imense de bani, pe care acum nu le poate justifica. Este de neimaginat modul în care Damian si-a însusit 2,5 milioane de euro, în doar trei ani de zile, sumã cu care FC Vaslui ar fi fost si acum în prima ligã.
Pongo încasa sume imense, în numerar, pe baza unui contract de administrare inexistent!
Datele sunt clare: în 2011, Pongo a ridicat suma de 4,3 milioane lei (43 miliarde lei vechi), în 2012 – 5,9 milioane lei (59 miliarde lei vechi), în 2013 – “doar” 2,2 milioane lei (22 miliarde lei vechi). Aceste sume sunt în afara salariului pe care-l avea la club, sume neînsemnate fatã de ceea ce cîstiga din contractul de reprezentare – 69.427 lei, în 2011, 50.491 lei, în 2012, 63.130 lei, în 2013. În data de 31 august 2011, Damian ridicã “cf. ctr.”, respectiv “conform contract”, suma de 640.000 de lei (6,4 miliarde lei vechi), fiind cea mai mare sumã pe care o încaseazã în 2011. Mai apare, în documentele anului 2011, cu sume mai mici, ridicate în cursul anului, de ordinul a 2-300.000 lei, în documentele contabile, ajungându-se, la final, la un total de 4.312.824,97 lei, în dreptul presedintelui Consiliului de Administratie de la Sporting Club. În 2012, în aceeasi zi, 31 august, tot “cf. ctr”, Damian ridicã o sumã imensã – 1,2 milioane lei (12 miliarde lei vechi). Dar, cea mai mare bombã apare pe 30 septembrie 2012, când Damian Ciprian încaseazã, în mod personal, suma de 1,5 milioane lei (15 miliarde lei vechi). Anul urmãtor, pe 22 august 2013, acelasi Damian ridicã o altã sumã uriasã din conturile Sporting Club – 542.000 lei (peste 5,4 miliarde lei vechi). Bani cu care, ulterior, dupã ce FC Vaslui s-a desfiintat, si-a fãcut tot felul de afaceri.
Cum sã-ti bati joc de bunurile Sporting Club, în ultimul hal…
În urma verificãrilor efectuate pentru stabilirea cauzelor si împrejurãrilor care au dus la aparitia stãrii de insolventã, s-a constatat cã, la data de 1 februarie 2014, au fost înstrãinate fraudulos echipamentele sportive “Technogym”, achizitionate în anul 2010 de la SC Living Well SRL, având o valoare de 336.525,63 lei. “Bunurile au fost înstrãinate fraudulos de presedintele Consiliului de Administratie, Damian Ciprian Iulian, în baza unui asa-zis înscris, denumit “tranzactie”, având numãrul 133/01.02.2014. Actele frauduloase au fost încheiate în perioada suspectã, în conditii neobisnuite, ce depãsesc limitele activitãtii normale a debitorului”, se aratã în documentele de la instantã. Tranzactia a fost întocmitã în februarie 2014, atunci când s-au înstrãinat echipamentele, iar procedura de insolventã a intervenit la 22 octombrie 2014, iar în acest caz instanta va cere anularea tuturor actelor frauduloase încheiate de Pongo în dauna drepturilor creditorilor, în cei trei ani anteriori deschiderii proedurii de insolventã. “Prin actul juridic fraudulos, debitoarea-pârâtã, prin administratorul sãu (Sporting Club, prin fostul militian Damian, n.r.), a urmãrit fraudarea creditorilor, prin sustragerea bunurilor mobile, diminuarea activului si obtinerea de foloase necuvenite”, se aratã în instantã. “Reaua-credintã în întocmirea de cãtre cei doi pârâti (pe lângã numele lui Damian mai apare în aceastã actiune în anulare si numele lui Alin Marian Burceoagã, fostul maseur de la FC Vaslui, n.r.) a actului prin care se solicitã anularea, rezultã din faptul cã în conformitate cu balanta de verificare la data de 31.12.2013, la pozitia Burceoagã Alin Marian este 0, si nu 20.000 euro sau echivalentul în euro, cât se aratã în actul fraudulos”, mai scrie în documentele de la Tribunal. Adicã, Damian si-a permis ca echipamente cumpãrate cu sute de mii de euro din banii clubului sã le înstrãineze pe o nimica toatã unor apropiati, demonstrând cã era pus pe jaf si nenorociri la club, nicidecum nu lupta pentru salvarea FC Vaslui. Nici mai mult, nici mai putin, acelasi Burceoagã încaseazã pe 11 februarie 2014, la câteva zile de la încheierea documentelor cu Pongo, o sumã suspectã de 11.000 de lei, reprezentând “sumã încasatã conform contract”, adicã o formulã cu care fostul administrator al Sporting Club obisnuia sã jefuiascã conturile clubului, pe baza celebrului contract de administrare, pe care Politia nu l-a gãsit nici acum în original. De fapt, se constatã cã “pârâtul Burceoagã Alin Marian a intrat în posesia echipamentelor sportive “Technogym” în valoare de 336.525,36 lei fãrã a plãti nicio sumã, având în vedere cã la data de 31.12.2013 debitoarea Sporting Club nu datora nicio sumã fatã de acesta”. Ce înseamnã asta? Cã Pongo a vândut fraudulos echipamente sportive, folosindu-se de persoane pe care le-a manevrat cum a dorit, în dauna FC Vaslui. În plus, i-a dat lui Burceoagã si o sumã de 11.000 de lei, din conturile FC Vaslui, desi nu avea niciun drept sã facã asta. Fostul maseur a sustinut cã avea de încasat 20.000 de euro, pentru perioada în care a activat la club, asa cã i s-au dat echipamente de 75.000 de euro!
Tupeu si nesimtire: alte echipamente ale FC Vaslui au fost revândute cãtre o firmã controlatã de Mihai Ponea
O altã cerere de anulare a unor acte frauduloase, încheiate de Pongo în dauna creditorilor, vizeazã modul în care alte echipamente din sala de fortã a FC Vaslui, în valoare de 24.800 lei, au ajuns la firma Apimunt SRL din Muntenii de Sus, firmã controlatã de Mihai Ponea. Pe 5 iunie 2014, “au fost înstrãinate fraudulos echipamentele sportive “Technogym”, în valoare de 24.800 lei, în baza facturii fiscale nr. 3175/05.06.2014”, se aratã în instantã. De fapt, pe 7 mai 2014 fusese înregistrat dosarul de insolventã al Sporting Club, depus de cãtre Damian, dosar care a fost aprobat în octombrie, acelasi an. Cu tupeu si nesimtire, Damian “vinde” echipamentele sportive cãtre firma Apimunt, o lunã mai târziu, în iunie, desi stia cã tranzactia nu va fi recunoscutã niciodatã oficial. Dar, fostul militian are tupeu de infractor, asa cum rezultã si din documentele de la Tribunalul Vaslui: “Suntem convinsi cã în acest caz pârâtul Apimunt SRL cunostea faptul cã, la întocmirea facturii frauduloase, debitoarea (Sporting Club, n.r.) se afla în pragul deschiderii procedurii insolventei. Reaua-credintã în întocmirea de cãtre cei doi pârâti a actului pentru care am solicitat anularea rezultã din faptul cã valoarea acestuia nu a fost încasatã. Evident, prin aceastã tranzactie ilicitã, în fapt, s-a urmãrit cu rea-credintã de ambele pãrti fraudarea creditorilor prin ascunderea bunurilor debitoarei, cu scopul de a micsora activul debitoarei”. Adicã, fostul militian a vândut bunurile Sporting Club, ca si în cazul lui Burceoagã, la preturi foarte mari, desi nu avea dreptul, fãrã a încasa vreun leu.
A vândut masini aflate sub sechestru, fãrã sã-i pese de lege
O altã afacere pentru care Pongo va trebui sã dea socotealã este modul în care autoturismele de serviciu ale jucãtorilor de la FC Vaslui au fost vândute pe preturi de nimic cãtre fostii angajati de la Sporting Club, dar si cãtre amicii lui Damian. Se cere anularea “actelor frauduloase încheiate de debitoare în dauna dreptului creditorilor”, respectiv o serie de facturi prin care se vindeau masinile Kia, care fuseserã folosite de jucãtorii FC Vaslui, si pentru care trebuia aplicatã procedura insolventei, adicã sechestru si vânzarea lor la preturile stabilite de instantã. Ce face Pongo, în schimb, dovedind tupeu maxim? Pe 28 martie 2014, pe când pregãtea documentele de intrare în insolventã, Damian vinde trei masini Kia, “înstrãinate fraudulos”, desi erau puse sub sechestru de cãtre primãria Vaslui. O masinã Kia Carnival este vândutã la 4.450 lei, o alta, Kia Cee’d, la valoarea de 2.676 lei, si o Kia Picanto, la valoarea de 2.225 lei. “Anterior, aceste autoturisme au fost indisponibilizate în baza procesului verbal de sechestru asupra bunurilor mobile nr. 33/05.02.2014, de cãtre creditorul Primãria municipiului Vaslui, care a fost comunicat debitoarei la data de 19 februarie 2014. Procesul verbal de sechestru nu a fost contestat de debitoare în termenul legal de 15 zile. Actele frauduloase au fost încheiate în perioada suspectã în conditii neobisnuite”, se aratã în dosarul cauzei. “Prin actul juridic fraudulos, debitoarea pârâtã, prin administratorul sãu, Damian Ciprian Iulian, a urmãrit fraudarea creditorilor, prin sustragerea de sub sechestru a bunurilor mobile indisponibilizate. (…) Actele frauduloase dovedite în acest caz, respectiv facturile fiscale prin care au fost înstrãinate cele trei autoturisme, au fost întocmite de debitoare, care avea calitatea de custode, cu rea-credintã, cu scopul lezãrii drepturilor creditorilor, prin eludarea legii”, mai scrie în dosar. Practic, desi cele trei masini erau sechestrate, iar înstrãinarea lor era o faptã penalã, lui Pongo nu i-a pãsat de nimic si le-a vândut fostilor angajati si amicilor sãi, Ovidiu Marian Hurduc, Petrut Ciubotaru, Octaviana Sorea sau Ramona Antoanela Ponea. “Existenta prejudiciului, în sumã de 172.366 lei, este evidentã în acest caz, deoarece creditorul, Primãria municipiului Vaslui nu a mai putut sã-si realizeze creantele pentru care avea titluri executorii, somatii si sechestru asigurator”, scrie la dosarul cauzei. Cât de mare a fost jaful, în acest caz? De pildã, Marian Ovidiu Hurduc i-a “dat” lui Pongo 4.450 lei, pentru masina Kia Carnival, în martie 2014, pentru ca acesta sã revândã masina, în 28 mai 2014, lui Petrut Ciubotaru cu pretul de 26.388,60 lei, adicã 6.000 de euro. La fel, Kia Cee’d este vândutã de Damian cu 2.670 lei lui Hurduc, pentru ca, ulterior, Ramona Antoanela Ponea sã plãteascã, la revânzare, suma de 19.785,60 lei, adicã 4.500 de euro! “Faptul cã pârâtul Hurduc Octavian Marian a fost de rea-credintã rezultã din împrejurarea cã în douã luni de zile a înstrãinat bunurile achizitionate de la debitoare unor apropiati ai fostului administrator Damian Ciprian Iulian (Ciubotaru Petrut si Ponea Ramona Antoanela), cât si salariatei debitoarei de la acea datã, Sorea Octaviana. Pârâta Sorea Octaviana, care a semnat de primirea procesului verbal de sechestru instituit de Primãria municipiului Vaslui, a cumpãrat un bun indisponibilizat, desi cunostea cã actele de dispozitie care intervin ulterior indisponibilizãrii sunt lovite de nulitate absolutã. (…) Pretul mic cu care au vândute, respectiv cumpãrate bunurile dovedesc intentia de fraudã a debitoarei Sporting Club si a pârâtului Hurduc Ovidiu Marian. Toate acestea întãresc convingerea existentei unui concert fraudulos”, se sustine în dosar. Mai concret, Damian îi vinde lui Hurduc trei masini, desi stia cã sunt sub sechestru, la preturi derizorii, iar acesta le revinde cãtre alti amici sau salariati de-ai lui Damian la preturi de mii de euro, fapt care este pedepsit de Codul Penal.