spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

INCREDIBIL: 3.000 DE ALEGÃTORI ÎN VASLUI, ÎNTR-UN BLOC DE GARSONIERE!

- Advertisement -

AFACERE… Situatie incredibilã, în municipiul Vaslui, care frizeazã absurdul. Într-un bloc “celebru” de garsoniere, blocul 32, de pe strada Vasile Alecsandri, locuit în general de persoane cu venituri reduse, se înregistreazã peste 3.000 de persoane cu drept de vot. Asta, în conditiile în care blocul este alcãtuit din 150 de garsoniere, cu doar douã scãri, A si B. În multe dintre aceste locuinte, sustin surse oficiale, sunt înregistrate si câte 150-200 de persoane. Este vorba de cetãteni din Republica Moldova, care au luat cu asalt ghiseele Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidenta Persoanelor (SPCLEP) Vaslui, pentru a obtine buletine românesti, oameni care au plãtit în jur de 100 de euro pentru a li se face mutatie pe adrese de la blocul 32. Ca urmare a numãrului mare de cetãteni moldoveni care au asaltat Vasluiul în cãutarea unor “gazde”, oameni care doreau, de fapt, documente de cetãtenie românesti pentru a pleca la muncã în spatiul UE, populatia cu drept de vot în resedinta judetului a ajuns la 84.000 de persoane, conform unei statistici trimise la Bucuresti, în urmã cu douã sãptãmâni, de cãtre Primãria Vaslui, ceea ce înseamnã cã, oficial, în oras locuiesc peste 100.000 de persoane! La o medie de 100 de euro plãtitã pentru fiecare mutatie, rezultã cã în ultimii trei ani s-au rulat, numai la Vaslui, între 2 si 3 milioane de euro, din afaceri ilegale cu spatii puse la dispozitia cetãtenilor basarabeni.

Mii de cetãteni moldoveni au asaltat Vasluiul, în ultimii cinci ani, dorind sã devinã cetãteni ai Uniunii Europene. Se estimeazã cã, pentru a primi cãrti de identitate sau pasapoarte românesti, cu domiciliul în resedinta judetului, au ajuns în Vaslui în jur de 30.000 de persoane din raioanele apropiate de granita UE sau de la Chisinãu, acest numãr mare de cetãteni basarabeni modificând dramatic numãrul de locuitori din oras. Oficial, la recensãmântul din 2011, Vasluiul avea o populatie stabilã de peste 55.000 de persoane, desi, la alegerile din anul urmãtor, în 2012, numãrul alegãtorilor cu drept de vot era cu peste 13.000 mai mare fatã de cel al populatiei stabile. În urmã cu trei ani, numãrul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente de la referendumul pentru demiterea presedintelui României a fost de 64.538. Asta însemna cã, în Vaslui, numãrul alegãtorilor era mai mare cu 13.585 de persoane decât numãrul total al locuitorilor orasului. Acum, însã, apare o informatie bombã. La solicitarea Autoritãtii Electorale Permanente, adunând datele oferite de la Serviciul Comunitar Local de Evidenta Persoanelor si cele al Serviciului de Pasapoarte din judet, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, a aflat cã, de fapt, ar fi în listele electorale permanente ale municipiului în jur de 84.000 de persoane cu drept de vot, cu 20.000 mai mult fatã de 2012, când a fost referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Bãsescu.

Peste 2 milioane de euro s-au rulat la samsarii de mutatii din Vaslui!

Faptul cã în jur de 20.000 de noi cetãteni au apãrut în listele electorale permanente ale Vasluiului, din 2012 si pânã în prezent, aratã cã, în medie, în ultimii trei ani, în jur de 7.000 de persoane si-au scos cãrti de identitate sau pasapoarte pe adrese din oras. La o medie de 100 de euro de persoanã, care vine în Vaslui si plãteste pentru o mutatie în municipiu, rezultã cã în ultimii trei ani, numai pe baza acestor afaceri la negru, s-a rulat o sumã totalã de 2 milioane de euro! Unde s-au dus acesti bani? La persoane care nu au nicio teamã de lege si care stau, zi de zi, pe lângã sediul Serviciului de Evidentã a Persoanelor sau la Pasapoarte, persoane care îi pãcãlesc pe moldoveni cã au nevoie de domiciliu în Vaslui, desi în calitate de cetãteni români, cu domiciliu pe R. Moldova, pot sã-si facã direct pasapoarte, pe adresa de acasã. Faptul cã li se spune basarabenilor cã au nevoie de cãrti de identitate este o gãselnitã a retelelor care fac trafic cu mutatii pe domicilii în Vaslui. În oras, numai în cele douã scãri de la blocul 32 sunt înregistrati, atentie!, peste 3.000 de cetãteni cu drept de vot, peste 90% fiind cetãteni din R. Moldova, care au mutatie în acest bloc. “Nu am ce sã fac, la alegerile locale de anul viitor trebuie sã fac douã sectii de votare pentru cei 3.000 de alegãtori de la blocul 32”, spune primarul Vasile Pavãl. Situatia oficialã trimisã la Autoritatea Electoralã Permanentã aratã cã, în statistici, municipiul Vaslui are peste 100.000 de locuitori, desi în jur de 30.000 sunt cetãteni moldoveni care au mutatie în oras, dar care nu locuiesc aici. În ultimii doi ani, de exemplu, cetãtenii moldoveni care si-au fãcut mutatii pe Vaslui au anuntat cã vor pleca în Anglia, la muncã, ceea ce înseamnã cã nu au niciun interes sã stea în acest oras.

Functionarii de la Evidenta Persoanelor Vaslui au fost, ani de zile, în atentia DNA

Patru functionari din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta Persoanei, din cadrul Primãriei Vaslui, au fost acuzati, anul trecut, de luare de mitã în dosarul vizelor pentru moldoveni. Pentru fiecare buletin, functionarii primeau în jur de 20 de euro. Pe lângã spaga datã la ghiseu, moldovenii plãteau si intermediarilor care le ofereau domiciliul necesar obtinerii resedintei. Tarifele practicate de intermediari: între 150- 200 de euro. Pentru a obtine cartea de identitate în 3 zile si nu pânã la 30, asa cum cere legea, cetãtenii din Republica Moldova, pe lângã taxele legale, plãteau 150-200 de euro intermediarilor. Cei 38 de cetãteni moldoveni audiati de anchetatori au recunoscut cã plãteau sume de bani pentru obtinerea cãrtilor de identitate românesti, atât intermediarilor care le ofereau domiciliul necesar obtinerii resedintei, cât si functionarilor de la Evidenta Populatiei pentru a obtine cãrtile de identitate în câteva zile. Intermediarii întocmeau liste cu cetãtenii moldoveni care urmau sã se prezinte la ghiseele SPCEP, pregãtiti pentru o “cotizatie” de rigoare. Fiecare moldovean care dorea buletin românesc, într-un timp cât mai scurt, plãtea între 150 si 200 de euro, pe lângã taxele specifice obtinerii actului de identitate. Cea mai mare parte din sumã revenea intermediarilor, functionarii de la ghiseu primind câte 15-20 de euro pentru fiecare buletin. Procurorii au sustinut cã fiecare intermediar colabora cu un anumit functionar si actiona, aparent discret, în încercarea de a nu stârni suspiciuni. Patru angajati din cadrul SPCEP Vaslui au fost pusi sub acuzatia de luare de mitã, acestia fiind interceptati în timp ce primeau sumele de bani de la moldoveni. Intermediarii au fost acuzati atât de trafic de influentã, cât si de dare de mitã.

La Vaslui si Iasi, cele mai mari cresteri în listele electorale permanente, la nivel national

Autoritatea Electoralã Permanentã a anuntat cã localitãtile în care s-au înregistrat cele mai mari cresteri în listele electorale permanente sunt în zona de est a României, în judetele Iasi si Vaslui. Cel mai mare numãr de noi alegãtori s-a semnalat în municipiul Vaslui, 4.038, municipiul Iasi, 2.024, si în comunele din judetul Iasi – Mosna, cu 1539 de alegãtori, si Grajduri, cu 1261 de alegãtori. Într-o singurã comunã din Iasi, de exemplu, peste 1.500 de alegãtori figureazã ca având adresa de domiciliu la doar trei proprietãti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.