OMAGIU Copiii din Vaslui, care fac astãzi naveta dintr-un sat în altul, uneori pe jos, prin ploaie si vânt, trebuie sã stie cã tocmai asta îi poate motiva sã ajungã cei mai buni dintre cei buni! Îl pot lua drept exemplu pe uriasul sistemului medical românesc, celebrul doctor neurochirurg Dumitru Bagdasar, despre care nu sunt multi cei care stiu cã este vasluian, nãscut la Rosiesti. Acesta era copil sãrac, dar îndrãgostit de învãtãturã, si mergea pe jos, pe vreme bunã sau rea, la scoala dintr-un sat vecin. Ieri s-au împlinit 122 de ani de la nasterea celui ce avea sã devinã pãrintele Scolii Românesti de Neurochirurgie.
Numele de “Bagdasar” are, pentru multi, rezonanta denumirii unui spital important din Bucuresti, însã putini sunt cei care cunosc faptul cã el reprezintã, de fapt, omagiul adus unui mare medic vasluian. Dumitru Bagdasar, nãscut în comuna Rosiesti, judetul Vaslui, a reusit sã strãbatã, în cei 53 de ani de viatã, drumul greu, dar strãlucitor, din bãtãtura pãrinteascã, pânã la cele mai înalte sfere ale Medicinei. A fondat Scoala Româneascã de Neurochirurgie, a avut o intensã activitate stiintiticã, a dezvoltat, alãturi de C. Arseni, o metodã originalã de tratament a craniostenozelor. De asemenea, a creat Institutul de Endocrinologie din Bucuresti. Academia Românã l-a declarat, post-mortem, membru de onoare, iar, în 1956, Clinica de Neurologie primeste numele savantului, în semn de recunostintã. Pentru o scurtã vreme, a ajuns Ministru al Sãnãtãtii, în Guvernul Petru Groza. Despre faptul cã dr. Bagdasar a fost membru al Partidului Comunist, celebrul dr. Mihailiade spunea ca “a murit prea devreme si nu a mai apucat sã vadã chipul hidos al comunismului. El a fost un exponent al stângii naive”, motivat doar sã dorinta de a ajuta tãranii, care aveau o viatã tare grea.
Avea o personalitate dominatã de nevoia de instruire si puterea de a munci!
“Ce onoare pentru judetul Vaslui, mai cu seamã pentru mediul rural din acest judet, ca savantul Dumitru Bagdasar sã se fi nãscut aici, pe pãmântul Rosiestilor! Asa cum este tipic personalitãtilor covârsitoare, parcursul vietii sale a fost unul cu trepte din cele mai de jos, pânã sus, foarte sus, în cariera sa. Cel mai bine îl descrie un alt medic celebru, discipol al sãu, Constantin Arseni, care spune despre dr. Bagdasar cã “avea o personalitate dominatã de o nevoie fundamentalã de instruire vastã si profundã, de tenacitate si de o neobisnuitã putere de muncã, neputând trãi fãrã a munci”. Dupã 1930, faima pe care o avea doctorul Bagdasar trecuse de multã vreme granitele, iar în clinica sa veneau sã se opereze pacienti din multe tãri din Europa. Ca Ministru al Sãnãtãtii, dr. Bagdasar nu a uitat de viata grea a tãranilor, înfiintând 100 de case de nasteri în mediul rural. Este, repet, o onoare pentru judetul Vaslui, cã are în colectia sa de elite ale diferitelor domenii de activitate, la loc de cinste, pe savantul Dumitru Bagdasar”, a spus medicul husean, Nelu Tãtaru. Neurochirurgul Dumitru Bagdasar a murit în 1946, la Bucuresti, iar sinteza întregii sale activitãti, inclusiv de cercetare stiintificã, cu titlul “Tratat de neurochirurgie”, a apãrut postum, în 1951, la Editura Academiei Române.