Firmele și instituțiile publice din România nu s-au gândit încă să negocieze prețurile cu companiile de gaze, deși legea le permite să își schimbe furnizorul și să obțină prețuri mai bune.
Doar 5% dintre clienții non-casnici de gaze și-au schimbat furnizorul în acest an și au obținut un preț mai mic, în condițiile în care 75% din total nu cunosc faptul că piața gazelor pentru clienții industriali a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2015, se arată într-un studiu privind piața gazelor, realizat de Dumitru Chisăliță, expert în domeniu.
Acesta a intervievat, în perioada iulie — noiembrie, circa 500 de consumatori industriali de gaze din toată țara. În total, pe piața gazelor există aproximativ 170.000 de clienți non-casnici.
„Este foarte important faptul că cea mai mare parte din acești clienți nu sunt firme, ci instituții publice, școli, spitale etc, deci este vorba de bani publici”, a arătat Chisăliță citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, 5,33% dintre intervievați au schimbat furnizorul de gaze, 5,87% au obținut un preț mai mic, iar 75% nu știu nici acum că pot renegocia prețul și clauzele contractuale și au rămas la tarifele reglementate.
„Liberalizarea nu înseamnă neapărat să obții un preț mai mic, ci să încerci să faci acest lucru, să negociezi, însă statistica arată că 75% nici măcar nu au încercat. După liberalizarea pieței, la 1 ianuarie 2015, furnizori de gaze au crescut prețul în medie cu circa 1,42%, respectiv cu 2,2 lei pe MWh”, a arătat specialistul.
El a subliniat faptul că, negociind fiecare clauză din contract, orice consumator poate obține o economie de 10 lei pe MWh.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/solutia-simpla-de-a-obtine-un-pret-mai-mic-la-gaze-doar-5prc-au-incercat-o_1850846.html#ixzz3uUYHnpZn
Follow us: @realitatea on Twitter