Singurul amendament la bugetul Ministerului Educaţiei a fost depus de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Ea a propus şi a primit aprobare ca Academia Oamenilor de Ştiinţă din România să devină ordonator de credite. Instituţia, care nu este agreată de cea mai mare parte a oamenilor de cultură şi ştiinţă, fiind considerată o dublare inutilă a Academiei Române, are un buget de 6,4 milioane de lei
Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a fost aprobat de către Parlament cu un singur amendament – Ecaterina Andronescu a propus ca Academia Oamenilor de Ştiinţă din România să devină ordonator de credite şi să primească direct bugetul de 6,4 milioane de lei, fără a mai trece prin minister. Această „academie fantomă“ a funcţionat mai mulţi ani în paralel cu Academia Română, fiind considerată de către mai multe personaje din cultura şi cercetarea ieşeană o instituţie inutilă, prin care se mai sifonează o serie de bani din şi-aşa subţirele bugete al Educaţiei.
Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române, a remarcat această structură încă din 2010, când a declarat pentru presă că, după părerea sa, „este o construcţie strict politică. Ea nu se bazează pe o selecţie corectă de valori. În interiorul ei sunt, evident, şi oameni de valoare, şi eu i-aş sfătui să candideze la Academia Română. Dar, în aceasta, constat că există parlamentari, oameni de afaceri, generali, generali de jandarmie, oameni politici, creând confuzie generală“, a spus în 2010 Eugen Simion.
Academicienii fantomă ai Iaşului
Conform statutului şi a informaţiilor oferite pe site, din AOSR fac parte 20 ieşeni, însă sunt şi câteva nume sonore printre aceştia. Preşedintele filialei din Iaşi este chiar parlamentarul prof.dr. Anghel Stanciu, recent condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, preşedintele Senatului Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Alte nume notorii sunt şi cel al controversatului Vasile Burlui, rectorul Universităţii „Apollonia“, care se află în procese atât cu Ministerul Educaţiei, cât şi cu ARACIS, dar şi a doctorului Adrian Covic şi al decanului de la Facultatea de Medicină Dentară de la UMF, prof.dr. Norina Forna.