spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Solomon si Cristea si-au votat pensiile nesimtite

- Advertisement -

TUPEU…Cu liberalii pe post de spectatori la discutii, ieri, senatorii si deputatii PSD-UNPR-ALDE si UDMR au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminãrii cerute de Klaus Iohannis, astfel încât acestia vor beneficia de pensie doar dacã nu sunt realesi si au încheiat cel putin un mandat complet de parlamentar. Legea va ajunge la presedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, în termen de 10 zile, sã promulge proiectul. Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specialã, calculatã în functie de numãrul de mandate încheiate, însã în limita a cel mult trei. În ceea ce-i priveste pe parlamentarii PNL din judetul Vaslui, deputatul Florin Ciurariu si senatorul Nelu Tãtaru, chiar dacã nu au votat legea, vor primi pensie pentru un mandat complet, în timp ce senatorul Dan Marian primeste pensie pentru trei mandate, adicã maximul de 4.600 de lei. La PSD, deputatii Cristea si Solomon vor primi câte 3.100 de lei, dacã nu vor mai fi realesi, în timp ce senatorul Doina Silistru va primi 4.600 de lei în plus la pensie, având mai mult de trei mandate.

Parlamentarii social-democrati din judetul Vaslui si-au aprobat, ieri, pensiile extrem de mari pe care le vor primi la vârsta pensionãrii, în plus la pensiile de stat la care au dreptul. Pentru a beneficia de pensie, parlamentarii trebuie sã fi încheiat cel putin un mandat complet. Un parlamentar cu un mandat ar urma sã primeascã astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu douã mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câstiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. Adoptarea proiectului a fost marcatã de dispute procedurale între PSD si PNL. Parlamentarii au adoptat, în plen, raportul Comisiei pentru stat, prin care era modificatã Legea pensiilor speciale, acceptând, partial, criticile aduse de Klaus Iohannis. Ulterior, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat cã legea a fost adoptatã cu totul, însã PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. În cele din urmã, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, dupã ce si presedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu-Duvãz, a transmis cã un nou vot este obligatoriu. La al doilea vot, legea a obtinut 287 de voturi “pentru” si cinci abtineri si un vot “împotrivã”, liberalii anuntând cã nu vor vota în plen, pentru a se delimita de acest proiect. În cele din urmã, legea a fost anuntatã ca fiind aprobatã în integralitate, cu amendamentele aduse de Comisii.

La pensie, actualii parlamentari vor primi venituri suplimentare

Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptatã în luna iunie. Comisia pentru statut a modificat, în mai multe rânduri, proiectul, fiind apoi amânatã dezbaterea în plen. În luna septembrie, comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind cã alesii care au avut minimum un an de mandat – nu 6 luni cum era initial – vor primi pensii speciale si cã deputatii si senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului si dacã nu sunt realesi. Ulterior, proiectul a mai trecut printr-o fazã de modificãri, stabilindu-se cã de pensiile speciale nu vor putea beneficia cei care nu au încheiat cel putin un mandat. Mai mult, vor avea dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizatie pentru limitã de vârstã, dacã nu sunt realesi pentru un nou mandat. Deputatii si senatorii beneficiazã de indemnizatia pentru limitã de vârstã de la data la care li se acordã drepturile de pensie pentru limitã de vârstã, dar nu mai devreme de data încetãrii mandatului aflat în derulare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limitã de vârstã se calculeazã proportional cu perioada de mandat efectiv exercitatã, dar nu mai putin de un mandat de activitate parlamentarã. Pe perioada exercitãrii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limitã de vârstã se suspendã, urmând a fi reluatã, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat dupã suspendare. Nu beneficiazã de indemnizatia pentru limitã de vârstã deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie. Comisia de Statut a introdus si alte infractiuni pentru care deputatii si senatorii, dacã au fost condamnati, nu vor beneficia de pensii speciale, si anume pentru infractiunile de ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificatã, distrugere în culpã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.