NERVI… Conducerea Parlamentului a aprobat, ieri, solicitarea liderul grupului PSD din Camerei Deputatilor, Marian Neacsu, privind introducerea legii pensiilor speciale pentru parlamentari pe ordinea de zi a plenului de marti. “Liderul grupului PSD din Camerei Deputatilor a propus introducerea pe ordinea de zi a legii pensiilor speciale. Am votat împotrivã. Legea pensiilor speciale a fost introdusã suplimentar pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite pentru a fi supusã dezbaterii în plen, cel mai probabil marti”, a declarat liberalul Ludovic Orban. Astfel, parlamentarii liberali vasluieni, senatorii Dan Marian si Nelu Tãtaru, vor vota împotriva acestui proiect de lege si vor rãmâne fãrã pensii speciale, desi este foarte probabil cã proiectul va trece cu ajutorul PSD.
Ludovic Orban a afirmat cã, desi restul liberalilor au votat introducerea legii pensiilor speciale pe ordinea de zi, PNL va rãmâne constant si va respinge în plen aceastã lege. “N-au fost atenti probabil la introducere, dar, repet, PNL este consecvent, de altfel presedintele Iohannis a retrimis spre dezbatere aceastã lege”, a sustinut Orban. Deputatul PNL a mai spus cã probabil si PSD “s-a rãzgândit” si va vota împotriva legii pensiilor speciale. “Acum, sã nu facem proces de intentie, poate cã s-a rãzgândit si PSD si o sã voteze împotriva pensiilor speciale. Cel putin, domnul Dragnea asa a dat declaratii, cã nu mai sustine adoptarea pensiilor speciale”, a mai spus Ludovic Orban. Legea care prevede introducerea pensiilor speciale pentru deputati si senatori a fost respinsã de presedintele Klaus Iohannis si se aflã în faza de reexaminare. Seful statului poate respinge promulgarea o singurã datã. La 6 octombrie, plenul Parlamentului a decis retrimiterea la comisia de statut a raportului privind pensiile parlamentarilor, la propunerea liderului deputatilor PSD Marian Neacsu, aceastã decizie fiind criticatã de mai multi parlamentari PSD si PNL. Liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a propus retrimiterea la comisie pentru douã sãptãmâni pentru ca raportul sã fie modificat, în sensul ca parlamentarii care vor beneficia de pensii parlamentare sã aibã mimin un mandat si nu un an, cum este în prezent în raport. Deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvãz, presedintele Comisiei de statut care a elaborat raportul la cererea de reexaminare a legii pensiilor parlamentarilor, a spus cã la Parlamentul European perioada minimã necesarã pentru ca un parlamentar sã primeascã indemnizatia de limitã de vârstã este de minim un an si nu de un mandat. Proiectul urmeazã sã fie dezbãtut în plenul sedintei comune de marti a Camerei Deputatilor si Senatului.
Avem parlamentari care vor încasa si 4.600 de lei pe lunã, pensie specialã, dacã proiectul trece astãzi
Parlamentarii Dan Marian si Doina Silistru vor avea pensii de lux, de 4.600 de lei, fiecare, echivalentul a 100 de pensii minime de agricultori, dacã acest proiect trece astãzi de Senat, care este camerã decizionalã. În varã, alesii poporului, în special cei de la PSD, UNPR si PC, dar si maghiarii, au votat proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputati si senatori. În acest sens, s-au înregistrat peste 303 de voturi pentru, 124 împotrivã si douã abtineri. Proiectul prevede cã parlamentarii beneficiazã de pensii care ar putea ajunge la peste 4.600 de lei pentru un ales cu trei mandate, situatie în care se aflã cei doi senatori. Câte 3.000 de lei vor încasa pentru munca de la Parlament deputatii Victor Cristea, Dan Bordeianu, Irinel Stativã, Adrian Solomon si Tudor Ciuhodaru, care au avut toate motivele, ieri, sã voteze noua lege. Cei mai “sãraci”, cu câte 1.500 de lei pensie, sunt deputatii Florin Ciurariu, Sergiu Vizitiu, Toader Dima, Ana Birchall si senatorul Nelu Tãtaru.