LECTIA DE ISTORIE Muzeul “Vasile Pârvan”, Primãria Gherghesti si Consiliul Judetean Vaslui au organizat duminicã, 13 decembrie, la Cãminul Cultural din comunã o Conferintã despre ultimile descoperiri de la punctul fosilifer din zonã. „Elefantii strãvechi” sunt descoperirea paleontologicã unicat în întreaga lume prin modul de conservare foarte bunã a maxilarului complet al acestora.
Conferinta stiintificã “Elefanti strãvechi de la Gherghesti” a avut o înaltã valoare stiintificã în paleontologia mondialã. La ea au participat sãtenii din Gherghesti, care au ascultat o adevãratã lectie de istorie sustinutã de muzeograful Laurentiu Ursache, prof. dr. Gabriel Rãtoi si dr. Cristian Onel. Descoperirea din punctul fosilier “Gherghesti” a fost posibilã prin munca unui colectiv de muzeografi si studenti coordonati de Laurentiu Ursachi, muzeograf doctorand la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad. Acesta a subliniat importanta acestui moment, cât si implicarea autoritãtilor locale si judetene prin sprijinul neconditionat material, financiar si logistic, acordat pe întreaga duratã a sãpãturilor desfãsurate în zonã. Asistentul universitar doctor Bogdan Gabriel Rãtoi, Universitatea “Al.I.Cuza” Iasi, si-a exprimat admiratia deoarece localitatea Gherghesti este “unica în lume “ prin descoperirea acestui elefant. „Împreunã cu lãcasurile de cult ce au si ele o vechime considerabilã, zona aceasta ar putea avea un potential turistic imens dacã s-ar investi în infrastructura de transport”, a concluzionat dr. Cristian Onel. Nixon Neculai Ibãnescu, “primarul celei mai sãrace comune din judet – Gherghesti”, asa cum a spus chiar el, sperã ca în anul ce urmeazã sã se dezvolte infrastructura rutierã cu sprijinul celor de la Consiliul Judetean, care dacã au alocat sume de bani pentru aceastã descoperire, vor putea da fonduri si pentru drumurile comunale lãsate de izbeliste în toti acesti ani.
Vã reamintim cã paleontologii au descoperit, pe 2 iulie, fragmente dintr-un schelet al unui strãmos al elefantului, un exemplar de Deinotherium, specia Deinotherium Giganteum,care a trãit acum sapte-opt milioane de ani în Podisul Moldovei. Descoperirea a fost fãcutã în malul unui drum comunal din Gherghesti, de cãtre specialisti ai Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad si ai Facultãtii de Geologie din Iasi. Paleontologii bârlãdeni si cei ieseni au gãsit în malul unui drum comunal de la iesirea din Gherghesti fragmente de fildes, femur, tibie si centura pelvianã din specia Deinotherium Giganteum, un strãmos al elefantului african, care a trãit în epoca Miocenului Superior. Animalul avea peste patru metri înãltime si aproximativ patru metri lungime. Un exemplar similar a fost gãsit acum peste o sutã de ani, la sfârsitul secolului XIX, la Mânzati, scheletul fiind expus astãzi la Muzeul National de Istorie Naturalã «Grigore Antipa» Bucuresti. Descoperirea de la Gherghesti demonstreazã încã o datã cã în Podisul Moldovei a fost un climat subtropical, în care au trãit elefanti, rinoceri, tigri si chiar hiene. Gabriel SÃNDULESC (Bârlad)