spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Numãr record de participanti la Concursul Interjudetean “Datina”

- Advertisement -

DIN MOSI-STRÃMOSI… Colinde, urãturi si teatru folcloric. Toate acestea, în cea de-a XI-a editie a mega-concursului interjudetean de traditii si obiceiuri “Datina”. Anul acesta, au participat circa 150 de formatii si interpreti. “În ceea ce priveste calitatea numerelor artistice vãzute, foarte multe au fost exceptionale. Sunt profund impresionat. De la an la an, constat cã participantii sunt din ce în ce mai bine pregãtiti, iar profesorii coordonatori mult mai atenti la detalii, mai dãruiti instruirii elevilor în datinile si obiceiurile de iarnã”, a spus profesorul coordonator al concursului, Constantin Olaru. O treime dintre participanti au câstigat locul I, încã o treime locul II si III, iar restul, mentiuni.

Sâmbãtã dimineata, holurile Scolii Gimnaziale “Constantin Parfene” din Vaslui s-au umplut de copii, pãrinti si profesori. Emotii, nerãbdare si multã energie printre micii artisti, dornici de a impresiona juriul cu ale lor reprezentatii. “Capra”, “Ursul”, “Haiducii”, colinde, muzicã si cântece de Crãciun. Toate numerele artistice au promovat datinile si obiceiurile de Crãciun si de Anul Nou. Toate au avut ceva deosebit. Si toate au fost împãrtite pe categorii de vârste: prescolari, clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII si Palatul Copiiior Vaslui. O zi întreagã a durat vizionarea numerelor artistice pregãtite de elevii din zona Moldovei. Juriul a apreciat autenticitatea textelor, calitatea si originalitatea interpretãrii, precum si costumatia si recuzita adecvate momentului artistic. Au fãcut parte din juriu: Cristin Ciubotariu, inspector de Arte, Mirela Nistoroschi, director Palatul Copiilor, Vasile Negurã, dirijor Corala Fantasia, Romeo Talmaciu, dirijor “Rotaria”, Alin Bulboacã, Adrian Cãlin, Gheorghe Ilascu, coregraf.

Circa 150 de formatii si interpreti

Numãrul mare al participantilor care au luat cu asalt Scoala “Constantin Parfene”, încã de la primele ore ale diminetii, i-a luat prin surprindere pe organizatori. “Au fost mult mai multi concurenti decât ne asteptam. Chiar dacã unii nu si-au anuntat prezenta asa cum trebuia, noi ne bucurãm cã au dat curs invitatiei noastre si au venit sã ne prezinte traditii si obiceiuri din zona Moldovei. Sigur cã, de dimineatã, vãzând numãrul mare de participanti, nu doar cã am rãmas surprinsi, dar a si trebuit sã regândim putin cursul desfãsurãrii concursului. Am mai aranjat repede încã o salã pentru concurs, am împãrtit juriul în douã si, apoi, i-am împãrtit si pe concurenti, astfel încât evenimentul sã meargã mai repede, pentru cã altminteri, nu stiu dacã apucam sã vedem toate numerele artistice pregãtite pentru astãzi. Au fost foarte multe. Plus cã, au fost copii veniti de departe, de la tarã, nu puteam sã-i tinem prea mult pe aici. E si obositor pentru ei. În ceea ce priveste calitatea numerelor artistice vãzute, foarte multe au fost exceptionale. Sunt profund impresionat. De la an la an, constant cã participantii sunt din ce în ce mai bine pregãtiti, iar profesorii coordonatori mult mai atenti la detalii, mai dãruiti datinilor si obiceiurilor de iarnã. Sigur cã au fost si numere mai putin pregãtite. Pentru efortul de a pregãti ceva si de a veni pânã aici, noi îi vom recompensa, îi vom premia. Suntem siguri cã la anul vor si mai buni”, a spus profesorul coordonator al concursului, Constantin Olaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.