DECIZIE… Se agitã apele în Partidul National Liberal, pe final de an. Ieri, cei 700 de participanti la Consiliul National al PNL, printre care si cei 14 liberali din judetul Vaslui, au votat criteriile de integritate care vor trebui sã fie respectate de candidatii la alegerile locale, parlamentare si europarlamentare, de anul viitor, cu o majoritate covârsitoare, înregistrându-se un singur vot “împotrivã” si o abtinere. Ca parte a strategiei de accelerare a fuziunii interne, participantii la Consiliu au votat si hotãrârea potrivit cãreia candidatii înscrisi în cursa pentru primãriile din teritoriu sã fie numiti presedinti unici ai organizatiilor de partid respective, situatie în care se aflã municipiul Husi, unde doctorul Nelu Tãtaru, senator PNL si viitor candidat la primãrie, va prelua si functia de presedinte al filialei municipale. Întrebat dacã acele criterii de integritate, votate ieri, îl vizeazã, Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui a spus: “Sunt bune criteriile. Nu mã vizeazã. Dacã sunt care cred cã pot sã le foloseascã, nu au ce sã foloseascã împotriva mea. Nu mi se poate imputa nimic”, a spus Bichinet, cel care, asa cum se stie, a venit la liberali de la PRM. La rândul sãu, deputatul Florin Ciurariu a anuntat cã “vor fi situatii în care colegi de-ai nostri nu vor intra pe listele din judetul Vaslui si îi rog pe aceia care au probleme sã se abtinã, încã de pe acum”. Primul beneficiar al deciziilor luate ieri la Consiliul National este senatorul Nelu Tãtaru, cel care va candida din partea PNL pentru primãria municipiului Husi si care va fi presedinte peste organizatia municipalã, fiind primul presedinte de filialã din judet, fãrã copresedinti, ca pânã acum.
Criteriile de integritate adoptate la Consiliul National al PNL vor trebui sã fie respectate de candidatii la alegerile locale, parlamentare si europarlamentare si vizeazã lustratia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaratii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul si problemele penale. Astfel, potrivit “Decalogului” adoptat de liberalii prezenti la Consiliul National, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare si europarlamentare cei care intrã sub incidenta lustratiei (sã nu fi fost membru sau colaborator al fostei securitãti si sã nu fi fost dovedit ofiter acoperit, sã nu fi detinut functii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseistii (cei care si-au schimbat apartenenta politicã astfel încât sã fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care si-au angajat în functii, în cadrul institutiilor publice pe care le-au condus sau le conduc, sotul/sotia, rude sau fini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu institutia pentru care candideazã sau cu institutii din subordinea acesteia, precum si cele care au comis fals în declaratia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecãtoreascã. Interdictii sunt si pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotãrâri judecãtoresti definitive pentru incompatibilitate si conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaratii sau atitudini rasiste, sovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotãrâri definitive, precum si cei care au obtinut titluri si diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivã a instantei. Cumva, aceste decizii seamãnã foarte mult cu ceea ce s-a decis la PSD, care a adoptat si el un decalog asemãnãtor, desi liberalii spun cã vor respecta criteriile, spre deosebire de social-democrati…
Liberalii nu renuntã la varianta alegerii primarilor din douã tururi
Fatã de varianta initialã, “decalogul” PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel cã prevederile legate de candidatura celor care au probleme de coruptie sunt mai permisive. Astfel, dacã initial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmãriti penal pentru coruptie, ulterior s-a revenit asupra deciziei si s-a stipulat interzicerea înscrierii în competitia electoralã a candidatilor urmãriti penal pentru dare de mitã sau infractiuni comise cu violentã. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, cã este necesarã accelerarea fuziunii noului PNL ca liberalii sã “poatã trece primii linia de sosire”, afirmând cã cea mai importantã fuziune este “cea cu strada”, iar PNL îi revine datoria revenirii la alegerea primarilor în douã tururi. “Este necesar sã accelerãm acest proces de fuziune pentru a trece primii linia de sosire în alegerile parlamamentare si locale. Astãzi, construim un partid diferit, care va fi nevoit sã se ridice la asteptãrile de bun simt ale electoratului”, a declarat copresedintele PNL, Alina Gorghiu. Liderul liberal a mai spus cã cã liberalii îsi vor asuma doar promisiuni electorale pe care le va putea realiza, “fie si putine”, afirmând cã PNL va ajunge la guvernare în urma alegerilor generale de anul viitor.’“Vom administra România asa cum trebuie, în urma unor alegeri generale. Da, vom ajunge la guvernare”, a sustinut copresedintele PNL. Copresedintele PNL a mai afirmat cã partidul are obligatia de a reveni la alegerea în douã tururi a primarilor. Gorghiu a mai sustinut cã dincolo de fuziunea partidului, importantã este fuziunea cu strada. În PNL vor exista „anumite pierderi”, ca urmare a aplicãrii criteriilor de integritate, a mai spus Gorghiu, afirmând cã, în partid, nu s-a fãcut, încã, acest calcul pentru cã nu au fost desemnati toti candidatii la alegerile locale. “Nu s-a fãcut acest calcul pentru cã nu au fost desemnati toti candidatii la nivel judetean, candidaturile la nivel judetean trebuie sã fie finalizate, trebuie aplicatã aceastã formulã a criteriilor de integritate si abia apoi (vom face un calcul, n.r.), dar vor fi anumite pierderi”, a declarat Alina Gorghiu.
Florin Ciurariu le recomandã liberalilor cu probleme “sã se abtinã de la liste”
“Sunt criterii aprobate de cãtre un for statutar al partidului, nu este nimic spectaculos, trebuiau, cred, aprobate cu mult timp înainte, dar niciodatã nu e prea târziu. Sunt lucruri cerute de oameni. Ele se vor aplica, nu se vor discuta. Anunt încã de acum cã nu vom face în partid o vânãtoare de vrãjitoare, nici trimiteri la un nume oarecare. Unii dintre cei care vor sã candideze pe listele PNL, inclusiv în judetul Vaslui, vor fi afectati de aceste criterii, dar prin aplicarea criteriilor partidul are de câstigat. Le cer celor care sunt vizati de aceste norme sã se abtinã de la orice candidaturã”, a spus Ciurariu. Referitor la criteriile de integritate aprobate si la PSD, Ciurariu a spus: “Pentru mine, termenii de PSD si reformã sunt contradictorii în totalitate. Nu mã astept de la nimic de la oameni ca Miticã Buzatu (presedintele PSD Vaslui, n.r.)”, a mai spus Ciurariu.