spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Închisoare pentru…. fondul scolii

- Advertisement -

ILEGAL… Pedeapsã cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Asta prevede un proiect de lege pentru directorii si asociatiile de pãrinti care cer bani pentru fondul clasei sau al scolii. Potrivit documentului legislativ, aceste sanctiuni ar încerca “sã stopeze fenomenul, prin pedepsirea acelora care deruleazã operatiuni prin care învãtãmântul de stat nu mai este gratuit”. Proiectul de lege se aflã în dezbatere în Camera Deputatilor.

Cu toate cã învãtãmântul de stat este prevãzut, în Constitutia României, ca fiind gratuit, în realitate, acesta numai gratuit nu e. Fondul clasei, al scolii si, nu de putine ori, manualele auxiliare, îi determinã pe pãrinti sã scoatã din buzunar sume considerabile de bani. Pentru a-i elibera pe pãrinti de aceastã obligatie tacitã, deputatul Cornel Comsa s-a gândit sã initieze un proiect de lege privind interzicerea colectãrii banilor pentru fondul clasei sau al scolii. “La ora actualã, prin intermediul asociatilor de pãrinti constituite de obicei din pãrinti docili si ascultãtori conducerii unitãtii de învãtãmânt, se strâng sume de bani care sunt administrate direct si arbitrar de cãtre directorul scolii. Astfel, se eludeazã si dispozitiile legii privind achizitiile publice si transparentei decizionale si infomationale (…)În momentul de fatã, nu existã sanctiuni care sã pedepseascã încãlcarea legii, elevii si pãrintii fiind supusi în continuare la cheltuieli ce depãsesc obligatiile si bugetul familial al acestora”, se aratã în proiectul de lege.

Fondul clasei, infractiune

Proiectul de lege propus prevede completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu un nou articol privind sactiuni pentru persoanele care colecteazã bani pentru fondul clasei sau al scolii. Astfel, “darea sau colectarea de fonduri pentru unitãtile de învãtãmânt, în alte conditii decât cele prevãzute de art. 108 alin. (1), constituie infractiune si se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani”, se aratã în proiectul de lege. Pentru membrii din consiliul de administratie, initiativa legislativã prevede pedepse mai mari. Astfel, “solicitarea de cãtre membrii consiliului de administratie a unitãtilor de învãtãmânt sau de cãtre cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donatie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercitã o autoritate pãrinteascã sau sunt tutori constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum si cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice”, se mentioneazã în documentul legislativ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.