ONOARE…Unul dintre tinerii artisti renumiti, pictor aproape unicat în România, dupã tehnica folositã, este Cornel Corcãcel, profesor la Liceul de Artã “Dimitrie Cuclin” din Galati. Spre marea noastrã surprizã, am descoperit cã este nãscut în orasul Negresti, din judetul Vaslui. Cum a ajuns de la asistent medical, la renumit pictor, este o adevãratã poveste de…Crãciun. Adicã magicã. Cornel Adrian Corcãcel are nenumãrate expozitii personale în tarã si strãinãtate, este membrul Uniunii Artistilor Plastici din România si are lucrãri în colectii renumite în România, Austria si Bulgaria. Recent a avut o expozitie personalã la Muzeul de Artã Viziualã din Galati, unde publicul aproape cã n-a mai încãput, arta sa fiind extrem de gustatã de iubitorii de frumos. Pictorul Corcãcel este hotãrât sã prezinte anul viitor si la Bârlad, expozitia care i-a adus atât de mult succes.
Cornel Corcãcel s-a nãscut pe 17 septembrie 1972, la Negresti, în judetul Vaslui, deci are 43 de ani. Este un om plin de pasiune pentru frumos. Când am aflat cã este din Negresti, am vrut neaparat sã-l prezint cititorilor cotidianului nostru, pentru cã este un adevãrat artist, cu care musai trebuie sã ne mândrim. Asa am aflat cã atunci când era copil, Cornel (Adrian) Corcãcel, picta încã de la grãdinitã, acolo având si primul sãu succes, luând premiul I la un concurs de desen. Dupã absolvirea scolii gimnaziale din Negresti, pãrintii sãi l-au îndrumat spre o carierã în medicinã. Asa a ajuns la Liceul Sanitar din Suceava, de unde a iesit asistent medical. “Mi-a plãcut sã fiu asistent medical, am stat vreo patru ani în aceastã meserie, dar pasiunea mea a fost dintotdeauna pictura. Ca atare, am dat si am luat la Facultatea de Arte Vizuale si Design – sectia graficã, în cadrul Universitãtii de Arte <<George Enescu>> din Iasi. Acum sunt profesor la Liceul de Artã <<Dimitrie Cuclin>> din Galati, din anul 2000”, ne-a spus Cornel Corcãcel. A avut mai multe expozitii personale, cea mai renumitã fiind vernisatã acum câteva zile, „Jurnal în Pastel”, la Muzeul de Artã Vizualã, Galati. În 2012 a expus – „Omul in fel si chip”, tot la Muzeul de Artã Vizualã, Galati, în 2010 – „Joc”, la acelasi Muzeu de Artã Vizualã, Galati. Prima sa expozitie personalã a fost însã în 1994, la Casa de Culturã din Negresti, orasul sãu natal. A avut si trei expozitii persoanle internationale, în Bulgaria si Austria (Viena).
Tehnicã aproape unicã în România
Cornel Corcãcel are o tehnicã de pictat aproape unicã în România – tehica pastel, care este foarte grea si delicatã, necesitând rãbdare si experintã de lucru. Desi este privitã de unii artisti ca o modalitate limitatã de expresie, Edgar Degas o transformã în totalitate când începe folosirea unui fixativ special (a cãrui formulã a rãmas necunoscutã ). Pastelul este o tehnicã a picturii de sevalet, care întruneste laolaltã austeritatea desenului cu resursele iradinte ale picturii. Tehnica de lucru a pastelului se aseamãnã foarte mult cu tehnica cãrbunelui, deoarece foloseste acele pulberi colorate legate cu un liant sub forma unor bastonase. Vechimea acestei tehnici se întinde pânã la picturile rupestre, care erau executate din pulberi asemãnãtoare, dar impunerea pastelului ca tehnicã, se întâmplã spre sfârsitul secolului al XVII-lea. “Cornel Corcãcel s-a dovedit un consecvent practicant al picturii în tehnica pastelului. O tehnicã destul de dificilã, putin abordatã astãzi în realizarea unor lucrãri definitive, ci mai mult pentru executarea unor schite la fata locului. O tehnicã totusi în care, dacã este bine cunoscutã si stãpânitã, se pot obtine expresivitãti care întrec chiar pictura în ulei, mai ales datoritã puritãtii cromatice. De altfel, se spune cã ea a fost preferatã de unii artisti cu multi ani în urmã fiindcã permitea redarea cu mai multã fidelitate a somptuozitãtii costumelor persoanelor de la curtile regale, iar carnatia acestora era mult mai strãlucitoare. Pe Cornel Corcãcel nu l-a nelinistit faptul cã va fi considerat pictor sau grafician, si nici nu i-a creat inhibitii delimitarea respectivã. A cultivat tehnica pastelului, cãutând sã-i pãtrundã tainele, sã-i descopere si sã-i punã în valoare virtutile expresive, sesizabile de la o expozitie la alta pentru cine îi urmãreste evolutia. si în aceastã nouã personalã, el prezintã o serie de lucrãri, îndeosebi în genul portretului, prin care face dovada certã cã pastelul rãmâne tehnica lui preferatã de exprimare, dragostea de care nu se poate despãrti.”, spune scriitorul si criticul de artã Corneliu Stoica, despre negresteanul nostru cu care ne mândrim. La anul vom avea onoarea sã-l avem invitat pe pictorul, artistul si profesorul supranumit “Edgar Degas” de România, la Bârlad. Vã vom tine la curent cu organizarea viitoarei sale expozitii la noi în oras!