spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Dupã tragedia de la “Colectiv”, materie obligatorie în scoli: “Notiuni de prim-ajutor”

- Advertisement -

UTIL… Tragedia de la Colectiv i-a determinat pe parlamentari sã ia în calcul introducerea unei noi materii în scoli. Este vorba despre disciplina “Notiuni de prim-ajutor”, ce face subiectul unui proiect legislativ supus consultãrii publice în Camera Deputatilor, pânã pe 30 decembrie. Dacã va fi adoptat, materia va fi predatã, de anul viitor, atât elevilor, cât si studentilor din România.

37 de parlamentari PSD au semnat un proiect de lege pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011. Documentul legislativ prevede includerea disciplinei “Notiuni de prim-ajutor”, ca disciplinã obligatorie de studiu. Se subliniazã, de asemenea, cã educatia fizicã si sportul, dar si orele de notiuni de prim-ajutor fac parte din trunchiul comun al planurilor de învãtãmânt, pentru toate unitãtile de învãtãmânt preuniversitar.

De ce e necesarã disciplina

Proiectul legislativ motiveazã includerea obligatorie a acestei materii prin “necesitatea permanentã a fiecãrui individ de a sti sã actioneze atunci când se aflã în fata unei urgente medicale. Actuala pregãtire necorespunzãtoare a populatiei privind acodarea primului ajutor e cauzatã în primul rând de slaba eficientã a actualelor programe. De cele mai multe ori avem de-a face cu o abordare superficialã si sumarã în cadrul orelor de dirigentie, biologie sau educatie fizicã sau cu predarea sporadicã de cãtre diverse organizatii sau persoane, cu nivele variate de informare si care ajung cu dificultate exact acolo unde e mai mare nevoie, în mediile defavorizate, slab educate (…) Scopul legii este de a corecta aceste deficiente si de a introduce notiunile de prim-ajutor ca disciplina obligatorie de studiu”, se aratã în documentul legislativ.

Materie obligatorie atât pentru elevi, cât si pentru studenti

Dacã proiectul legislativ va fi adoptat, aceastã materie ar urma sã fie predatã de anul viitor atât elevilor, cât si studentilor. “În toate nivelurile sistemului national de învãtãmânt, preuniversitar si universitar, cu exceptia celui prevãzut la art 23. alin 1.lit a, se include disciplina Notiuni de prim-ajutor ca disciplinã obligatorie de studiu. Planul si programa nationalã precum si conditiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina Notiuni de prim-ajutor se aprobã prin ordin comun al Ministerului Educatiei Nationale si al Ministerului Sãnãtãtii”, se precizeazã în proiectul legislativ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.