Eroii Revolutiei din 1989, din Bârlad, ignorati nedrept de Ziua Nationalã!
SÃRBÃTOARE…Oficialitãtile bârlãdene si reprezentantii partidelor s-au îngrãmãdit sã depunã coroane, sã mãnânce fasole, dar au uitat cu totul de cei doi soldati bârlãdeni, morti în decembrie 1989 la Otopeni. Monumentele lor au fost ignorate complet. Dupã depunerea de coroane a urmat la Cercul Militar din Bârlad vernisarea vesnicei expozitii de numismaticã si, bineînteles, împãrtirea câtorva zeci de portii de fasole cu cârnati. La Husi, cu stegulete în mâini sau panglici tricolore prinse în piept, localnicii au urmãrit parada militarã impresionantã, iar apoi, spre searã, cu mic cu mare, au participat la un concert în aer liber. Oficialitãtile vasluiene au ales ca, anul acesta, manifestarea dedicatã Zilei Nationale a României sã se desfãsoare sub semnul sobrietãtii. Au spus “nu” – concertelor, activitãtilor culturale, mâncãrii sau bãuturii. Ceremonia a cuprins cuvântãri ale oficialitãtilor locale, o slujbã religioasã, depuneri de coroane la statuia lui Stefan cel Mare si defilarea militarilor si a tehnicii de luptã.
Ziua Nationalã a României a fost, ieri, sãrbãtoritã la Bârlad, în cel mai clasic mod cu putintã. Dând dovadã de o totalã lipsã de imaginatie, edilii Bârladului au organizat aceleasi manifestãri cu care, an de an, marcheazã ziua de 1 Decembrie: slujbã religioasã, depuneri de coroane, pleiadã de politicieni, în special din PSD, care erau asa de multi, de nu încãpeau în zona Monumentului Eroilor, expozitie de numismaticã, un cântec patriotic cântat la chitarã si pomana cu fasole si cârnati, împãrtitã participantilor. Noroc de Garnizoana Bârlad, care a pus la dispozitie Cercul Militar si a organizat o expozitie de tehnicã militarã, foarte gustatã de bârlãdeni. Revenind la Cimitirul “Eternitatea”, acolo, politicienii (PSD, PNL si alte partidulete), precum si Primãria, CLM Bârlad, CARP Bârlad, Armata, Politia, Jandarmii, Pompierii, Veteranii de Rãzboi au depus coroane la Monumentul Eroilor. Alãturi, unde sunt înmormântati eroii din Revolutia de la 1989, morti pe 23 decembrie la Otopeni, Cristian Olaru si Lucian Marin, desi erau si soldati si rastel pentru coroane, n-a venit nimeni! Cei doi eroi, morti în cea mai crudã loviturã de stat, impropriu spus Revolutia românilor, din 1989, au fost uitati complet, desi dacã nu se murea atunci, politicienii de azi ar fi aniversat ziua nationalã nu pe 1 Decembrie, ci pe 23 August, sub acelasi steag comunist, pe care multi dintre ei îl poartã încã în suflet.
Circul a continuat la Cercul Militar si pe platoul din Piata Civicã
Joaca de-a Ziua Nationalã a României a continuat pentru autoritãtile bârlãdene si membrii de partid, la Cercul Militar, unde a fost organizatã vesnica expozitie de numismaticã, s-a cântat putin si s-a vizionat expozitia de tehnicã militarã, foarte gustatã de bârlãdenii veniti cu copii. S-au împãrtit vreo 150 de portii de fasole cu cânati (desi erau pregãtite 600), dar, din pãcate pentru organizatori, bârlãdenii n-au dat nãvalã. Doar membrii de partid, aceeasi pe care îi putem vedea pe la mai toate pomenile electorale, au gustat din fasolea si vinul oferite de Primãria Bârlad. Surse din Garnizoana Bârlad ne-au precizat cã le-a fost propusã edililor bârlãdeni si o altã versiune a sãrbãtoririi zilei de 1 Decembrie. Cu paradã militarã pe strãzile Bârladului, cu retragere cu torte a militarilor, cu cântece patriotice. Ar fi fost ceva diferit fatã de clasicele si searbedele manifestãri devenite rutinã. Dar propunerea Armatei a fost refuzatã, astfel cã militarii bârlãdeni au defilat la Vaslui si la … Tecuci! Probabil cã, în viziunea PSD Bârlad, bârlãdenii nu meritau o defilare, desi ea le era oferitã gratuit de Garnizoana Bârlad! Nici bârlãdenii n-au fost multumiti de felul în care a fost marcatã Ziua Nationalã în orasul lor. Pe paginile de socializare acestia si-au anuntat nemultumirea. “Nu doar Bârladul e <<marcat>> de incultii politicieni si de organizarea circului repetabil. Priveam socatã activitatea din Bucuresti si din orasele mari, acolo unde tunurile si avioanele de luptã erau cheia, nici decum bietii veterani mutilati, bravii nostri eroi, care stau în umbrã si privesc înlãcrimati unde a ajuns România, pentru care ei si-au riscat vietile. Sã nu mai spun cã multI dintre veterani sunt uitati si abandonati, în cãsute dãrãpãnate, fãrã ca <<preasfintii politicieni>> sã îi respecte mãcar. Azi, platoul din Bârlad a fost plin, cu totii ascultau cu gurile cãscate aberatiile <<alesilor>>, cei mai multi dintre participanti fiind mândri de tricolorul ce-l purtau, gresit, evident, cântând în cor <<La multi ani>>“, desi tot ce ar mai fi de cântat este cã ne vrem tara înapoi, ne vrem pãmântul, ne vrem onoarea!”, a scris o tânãrã bârlãdeancã pe pagina de socializare.
Husul, singurul orãsel din România, cu paradã militarã de 1 Decembrie si spectacol!
EVENIMENT… Cu stegulete în mâini sau panglici tricolore prinse în piept, husenii au iesit ieri în numãr mare în centrul orasului. Ceremonia depunerilor de coroane si, apoi, parada militarã impresionantã au strâns laolaltã pãrinti cu copii de mânã, veterani de rãzboi, elevi, profesori, simpli trecãtori, dar si oficialitãti locale si judetene. “Husul a fost singurul oras din tarã, care nu este resedintã de judet, dar unde s-a fãcut paradã cu tehnicã militarã”, s-au mândrit autoritãtile locale.
Vremea caldã a tinut cu husenii, care au iesit, parcã mai multi ca niciodatã, în centrul urbei. La ceremonia de cinstire a memoriei eroilor, desfãsuratã în parcul Rodina, copiii au fost cei care au înfrumusetat evenimentul. Cei mai multi dintre ei purtau în mâini stegulete sau aveau prinse în piept panglici tricolore, iar imaginea lor, alãturi de cea a ostasilor cu uniforme impecabile, dãdea un plus de emotie întregii manifestãri. Preotii au tinut un Te Deum, binecuvântând românii si România! Au depus coroane Primãria Husi, în frunte cu primarul Ioan Ciupilan si viceprimarul Aurel Cãciulã, alãturi de deputatul Toader Dima; prefectul Andrei Puicã si subprefectul de Vaslui, Mircea Gologan, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu si vicepresedintele Corneliu Bichinet, senatorul Dan Marian, partidele politice PNL si PSD, reprezentate de consilieri locali. Elevii si profesorii Colegiului National “Cuza Vodã” Husi, ai Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, dar si ai celorlalte unitãti de învãtãmânt nu au lipsit nici de aceastã datã, cu omagiul lor adus memoriei eroilor cãzuti pentru tarã. Ostasii Batalionului 202 Apãrare CBRN Interventie la Dezastre, Politia municipalã, jandarmii huseni si Politia de Frontierã au depus, de asemenea, coroane de flori, pentru cinstirea camarazilor care si-au dat viata pentru tarã.
O mie de huseni au dansat în ploaie!
Fãrã îndoialã, parada militarã cu tehnica din dotare a fost atractia sãrbãtorii! Reprezentantii MApN si structurile M.A.I. au fãcut o adevãratã demonstratie de atitudine profesionistã, de sigurantã, dar si de fortã, defilând cu impresionanta tehnicã din dotare. Copiii fluturând stegulete i-au aplaudat pe ostasi, rãsplãtindu-i cu strigãte de admiratie. “Si eu am fost impresionat. Cu sigurantã, husenii meritau o astfel de sãrbãtoare. Le multumesc celor care au fãcut posibilã aceastã paradã la Husi, din câte stiu eu, singurul oras din România, care nu este resedintã de judet, dar în care a avut loc paradã cu tehnicã militarã. Multumesc Batalionului 202, domnului comandant Adrian Vasile Perdun, jandarmilor huseni, politistilor Politiei municipale, conducerii Politiei de Frontierã”, a spus primarul Ioan Ciupilan. La spectacolul care a avut loc seara, unde “Trandafir de la Moldova” a dat un recital de exceptie, alãturi de artistul Aurel Moldoveanu, peste 1000 de huseni au ignorat ploaia care a cãzut peste oras, bucurându-se de eveniment.
La Vaslui, de Ziua Nationala au defilat mândri, politicienii
LA MULTI ANI, ROMÂNIA! Oficialitãtile vasluiene au ales ca, anul acesta, manifestarea dedicatã Zilei Nationale a României sã se desfãsoare sub semnul sobrietãtii. Au spus “nu” – concertelor de muzicã popularã ori usoarã, “nu” – mâncãrii sau bãuturii gratuite si “nu” – activitãtilor culturale. Toatã ceremonia a durat aproximativ o orã jumãtate si a cuprins cuvântãri ale oficialitãtilor locale, o slujbã religioasã condusã de preotul protopop Adrian Chirvase, depuneri de coroane la statuia lui Stefan cel Mare si defilare de tehnicã de luptã si militari. Prin fata a mii de locuitori din Vaslui au defilat peste 200 de militari din cele douã unitãti, de la Bârlad si Husi, detasamente ale Politiei de Frontierã, Jandarmeriei, Politiei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Politiei Locale, SRI si altor institutii, inclusiv masinile de interventii ale acestor structuri. În linii mari, o ceremonie simplã, solemnã, prin care autoritãtile locale au încercat sã arate respect pentru momentul care a marcat crearea României Mare.
De Ziua Nationalã a României, mii de vasluieni si-au scos hainele de sãrbãtoare si au mers în Piata Civicã, pentru a lua parte la ceremonia dedicatã celor 97 ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia. Copii, tineri, adulti sau bãtrâni. Oameni de toate vârstele s-au adunat în jurul statuii lui Stefan cel Mare. Unii nemultumiti cã nu au fost anuntati din timp de eveniment si cã ceremonia e atât de solemnã, altii foarte curiosi sã vadã defilarea de tehnicã de luptã si militari. Pe principiul “oricum nu poti multumi pe toatã lumea”, ceremonia de ieri a îmbrãcat hainele simplitãtii, fãrã discursuri politice, fãrã muzicã popularã, fãrã concerte artistice, fãrã fasole cu cârnati.
“La multi ani, vasluienilor, oriunde s-ar afla!”
Printre oficialitãtile prezente la manifestare s-au numãrat reprezentanti ai Primãriei Vaslui, ai Consiliului Judetean, ai Prefecturii, precum si multi alti reprezentanti ai partidelor politice sau ai societãtilor comerciale. “Evocãm, astãzi, o filã din cartea de aur a istoriei natiunii noastre. Din punct de vedere istoric, 1 Decembrie 1918 încununeazã lupta românilor transilvãneni pentru o unitate nationalã si marcheazã momentul creãrii României Mari. A fost si o sã rãmânã pagina cea mai sublimã din istoria României. Mãretia ei stã în faptul cã desãvârsirea autoritãtii nationale este fapta istoricã a întregii natiuni. Sãrbãtorirea Zilei Nationale este un prilej de respect, un prilej sã rememorãm valorile statului national: corectitudinea, drepturile omului si solidaritatea… Transmit tuturor cã numai împreunã putem construi, numai împreunã putem moderniza si numai împreunã putem schimba situatia socio-economicã a urbei noastre. Astãzi, gândul meu se îndreaptã cãtre vasluieni, asigurându-i de aprecierea si sustinerea mea. La multi ani, tuturor celor prezenti! La multi ani, vasluienilor, oriunde s-ar afla! La multi ani, României!”, a spus primarul Vasluiului, în cadrul ceremoniei.
Coroane si flori la statuia lui Stefan cel Mare
Dupã cuvântãrile reprezentantilor locali, s-a trecut la depunerea de coroane. Acestia, precum si cei ai unor partide politice si societãti comerciale, au defilat prin fata oamenilor si au depus coroane în memoria eroilor acestui neam. Apoi a urmat parada si peste 200 de militari din cele douã unitãti de la Bârlad si Husi, detasamente ale Politiei de Frontierã, Jandarmeriei, Politiei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Politiei Locale, SRI si ai altor institutii, au defilat folosind masinile de interventii.
De Ziua Nationalã, elevii negresteni au mãrsãluit prin oras
ATITUTINE… Aproximativ o sutã de elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Iorga” s-au adunat pentru a arãta cã spiritul românesc nu va muri niciodatã. Cu steaguri, cu tricolorul în piept, dar si pe fatã, au mãrsãluit prin orasul Negresti, strigând: „Hai Romania!”. Initiativa elevilor Brâncã Diana si Balan George, sustinutã de profesorii scolii si de organizatia „Salvati copiii”, a avut un real succes, liceenii reusind sã aducã zâmbetul pe buzele localnicilor si sã le insufle frumoase sentimente de ziua nationalã. Pe lângã faptul cã au readus la viatã spiritul românesc, ce dãinuie în fiecare dintre noi, adolescentii au fãcut în acelasi timp si o faptã bunã. Cu banii strânsi de pe urma face-painting-ului,(n.r picturi pe fatã), vor cumpãra alimente pentru copiii cu o situatie financiarã mai precarã. De asemenea, la finalul marsului, elevii participanti, unii membri ai cercului „Cultul Eroilor”, au depus o coroanã de flori în cinstea celor care, la 1918, au fãcut posibilã România Întregitã. Joi, 3 decembrie, catedra de istorie din cadrul liceului organizeazã un simpozion ce se doreste o evocare istoricã a marilor momente ale anului 1918, anul întregirii nationale. Manifestãrile zilei de 1 Decembrie deschid Zilele Liceului „Nicolae Iorga” Negresti, ce se desfãsoarã în perioada 1-7 decembrie.
1 Decembrie 1918, ziua reîntregirii neamului
REMEMBER… Ziua de 1 decembrie 1918 a rãmas în istoria tãrii noastre ca momentul creãrii României Mari. Atunci, Adunarea Nationalã de la Alba Iulia, constituitã din 1228 de delegati si sprijinitã de peste 100.000 de români, a adoptat o Rezolutie prin care s-a decretat unirea românilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureascã (provinciile Crisana, Sãtmar si Maramures) cu România. Evenimentul a venit ca o continuare a actiunilor unioniste din Basarbia (27 martie 1918) si Bucovina (15/28 noiembrie 1918). 1 Decembrie a fost celebratã ca Zi Nationalã pânã în anul 1948, când comunistii au schimbat-o cu ziua de 23 august. Dovadã pentru sãrbãtorirea zilei de 1 decembrie, pânã în anul 1948, stau si câteva documente din Arhivele Nationale – Serviciul Judetean Vaslui, prin care se solicitã organizarea unor sãrbãtori, având grijã „sã nu se atingã probleme care pot aduce, prin substratul lor, greutãti în linia de conduitã ce s-a trasat de conducerea tãrii”. Dupã prãbusirea regimului comunist, a fost promulgatã Legea Nr. 10 din 31 iulie 1990 privind proclamarea Zilei Nationale a României: 1 Decembrie.
Ziua Nationalã, marcatã în comuna Duda- Epureni
SÃRBÃTOARE… Ziua Nationala a României a fost marcatã si în comuma Duda- Epureni, cu sprijinul Forumului Social- Cultural al scolii si al primãriei. Evenimentul a fost unul amplu, care a cuprins mai multe activitãti menite sã marcheze ziua românilor. În debutul evenimentului s-a prezentat semnificatia zilei de 1 Decembrie, apoi au avut loc concursuri de culturã generalã, de desene si de proiecte, toate având tema Unirii. La final, elevii scolilor din comunã, care au participat la concursuri, au fost premiati pentru prestatia lor. Nu au lipsit nici cântecele patriotice sau poeziile, care au trezit în numerosii participanti sentimentul national. Evenimentul s-a încheiat într-un cadru festiv, jucându-se Hora Unirii! “Este deja o traditie ca în comuna noastrã sã marcãm importanta zilei de 1 Decembrie. Elevii, amfitrionii acestui eveniment, s-au implicat sufleteste, demonstrând faptul cã în inima lor este sãdit sentimentul national si spiritul patriotic”, au declarat organizatorii evenimentului. (Emanuel Drãgunoiu)