REACTIE …Supãratã cã, în sedintele de CL Husi, nu prea reuseste sã îsi expunã ideile asa cum si-ar dori, întrucât, spune domnia sa, unii colegi de mandat ar întrerupe-o “în mod intentionat”, consiliera PNL Cãtãlina Popa face precizãri publice! Acuzatã cã a fost piedicã în calea reabilitãrii Casei de Culturã, doamna Popa a asternut pe hârtie, cronologic, ceea ce dumneaei numeste “Epopeea renovãrii Casei de Culturã Husi”.
“Prin Hotãrârea 83 din 25 aprilie 2013 s-a aprobat documentatia tehnico-economicã, în valoare de 54.946,26 lei, pentru obiectivul “Renovare fatadã Casa de Culturã HusI” si s-a alocat suma din bugetul local pentru cheltuieli curente. Acest obiectiv nu s-a realizat. În sedinta de consiliu din 26 septembrie 2013, s-a supus aprobãrii o nouã documentatie tehnico-economicã, în valoare de 553.575,26 lei, pentru obiectivul de investitie “RK- Reparatii Casa de Culturã Husi”, nefiind precizatã sursa de finantare, dar domnul primar a solicitat aprobarea proiectului de hotãrâre, precizând cã “va solicita finantarea lui prin OUG 28/2013, lucru consemnat în procesul verbal de sedintã. Pentru întocmirea acestei documentatii de investitii, nu era datã nicio aprobare în Consiliul Local Husi si nu fusese alocatã nicio sumã pânã la acea datã(!). Douã sãptãmâni mai târziu au loc douã sedinte succesive (pe 14 si pe 16 octombrie2013) prin care se propune accesarea unei finantãri prin “Programul prioritar national pentru asezãminte culturale din mediul rural si mic urban”, localitatea Husi, fiind municipiu, neeligibilitatea proiectului era evidentã chiar din titlul programului ( altfel spus, ne fãceam cã facem treabã), motiv pentru care am propus ca aceastã documentatie sã fie înaintatã în vederea accesãrii finantãrii prin OUG 28/2013( asa cum spusese initial domnul primar), unde se si încadra, dar propunerea mea nu a fost acceptatã. În final, proiectul de finantare a fost respins pe motivul neeligibilitãtii. Prin HCL Nr. 35/27.02.2014 s-a aprobat realizarea si depunerea documentatiei, în vederea accesãrii finantãrii în cadrul Programului”Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural”, lansat de UMP-MC, finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014. Ulterior, dupã vreo sase luni, domnul Gãinã ne-a comunicat, într-o sedintã, cã nu s-a mai depus documentatia”, a spus consiliera Cãtãlina Popa.
“Dupã mintea mea, cred cã 2 ani sunt mult mai putin decât 10 ani”!
“În anul 2015, prin proiectul de buget se prevede alocarea sumei de 55.400 lei pentru reparatii acoperis, precizându-se cã, nefiind suficienti bani la buget pentru a finanta integral proiectul de investitie, sã alocãm anual câte o sumã pentru reparatii “pe bucãtele”, altfel spus, în 10 ani finalizãm proiectul de reparatii (si evident, dupã zece ani, o luãm de la capãt). Suma de 55.400 lei s-a aprobat în data de 26 februarie. Deoarece pânã la jumãtatea lunii aprilie nu se demarase nicio actiune de reparare a acoperisului, pe data de 22.04.2015 am initiat un proiect de hotãrâre, în vederea realizãrii documentatiei complete pentru accesarea de fonduri structurale în cadrul POR perioada 2014-2020, astfel încât la deschiderea sesiunii de proiecte, sã putem aplica pe Prioritatea de Investitie 5.1, si sã beneficiem de un punctaj mai bun, pe maturitatea proiectului ( proiectul finantând reabilitarea monumentelor istorice si dotarea lor). În prezent, în cadrul POR-2014-2020, s-au publicat ghidurile specifice si s-au alocat sumele pe anumite prioritãti investitionale, printre care si P.I.5.1, urmând ca deschiderea sesiunilor de proiecte sã se realizeze în cel mult 3 luni. Dupã mintea mea, cred cã 2 ani ( cât ar fi necesari pentru realizarea acestui obiectiv cu finantare din fonduri europene) sunt mult mai putin decât 10 ani. Nici nu s-ar folosi resursele bugetului local ( finantarea nerambursabilã fiind de 85% din valoarea proiectului), iar utilizarea banilor ar fi mult mai judicios controlatã. Totodatã, prin acest program se finanteazã si o parte din dotãrile necesare bunei functionãri a acestei institutii (dotãri care nu sunt cuprinse în suma de 553.575,27 lei)”, a transmis consiliera PNL, Cãtãlina Popa.