CUTREMUR LA AQUAVAS
FURTUNA DNA… Scandalul ia amploare, chiar în coasta CJ Vaslui. Dorin Bãlãnescu, seful Unitãtii de Implementare a proiectului de 100 milioane de euro, de modernizare a retelelor de apã-canal din judetul Vaslui, a demisionat, în urmã cu douã zile. Si directorul unitãtii, Neculai Barbu, va pleca în curând de la Aquavas, dupã ce, ieri, a depus dosarul de pensionare. “Gata, peste douã luni de zile mã pensionez”, sustine Barbu, contrazis de presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu: “Dl. Barbu sã plece la pensie? Nu e timpul dumnealui sã plece”. Acest val de plecãri vine pe fondul scandalului creat în jurul acestui proiect, esuat total. Nu s-au obtinut nici acum avizele ISU pentru realizarea lucrãrilor de montare a retelelor de apã-canal în Vaslui, dar nici la Bârlad si nici la Husi. Proiectul de 100 de milioane de euro se închide la 31 decembrie 2015, însã nu este realizat decât în proportie de 30-40%, conform unor surse din Aquavas. În plus, teama de a nu ajunge pe mâna DNA, care a ridicat de la Aquavas multe documente la perchezitiile din septembrie, îi face pe tot mai multi specialisti din institutie sã dea bir cu fugitii, sã gãseascã posturi cãldute în alte locuri.
La începutul anului, mai multi reprezentanti si experti din partea firmelor de consultantã din cadrul proiectului de 100 milioane de euro au acuzat în mod direct modul în care Aquavas se împotriveste la derularea proiectului, în special pe retelele de apã-canal. La aceste retele, lucrãrile trebuiau sã înceapã de la începutul anului, însã ISU nu a dat nici acum aviz pentru Aquavas, astfel cã licitatiile pentru executia lucrãrilor au fost blocate. Tot proiectul de 100 milioane de euro s-a prãbusit ca un castel de nisip, astfel cã firmele implicate în consultantã au reclamat la DNA modul în care s-a lucrat la Vaslui. “Prima frânã este Aquavas, a doua este ISU. Am luat legãtura cu autoritãtile locale, pentru cã am vãzut cã Aquavas se blocheazã într-un lucru care este discutabil, acest aviz ISU. Noi am depus toate demersurile legale, pentru obtinerea autorizatiilor de constructie în regim de urgentã, dar este nevoie si de ajutorul dânsilor, a celor de la Aquavas”, acuza firma de consultantã, în primãvarã, indicând si douã persoane considerate vinovate de situatie: inginerul sef al Aquavas, Dorin Bãlãnescu, sef al Unitãtii de Implementare a Proiectului (UIP), respectiv maiorul Veronica Ursache, de la ISU Vaslui. Din pãcate, se încheie anul peste câteva zile, iar proiectul de 100 de milioane de euro este pierdut, fiind realizate putine obiective din ceea ce se stabilise initial. În septembrie, ofiterii si procurorii DNA au ridicat de la Aquavas saci cu documente privind modul în care s-au organizat licitatiile. Acest lucru, spun surse din cadrul Aquavas, l-a speriat foarte tare pe Bãlãnescu, care a decis sã-si prezinte demisia din postul ocupat în Aquavas, atât ca inginer-sef, cât si ca sef al UIP.
Bãlãnescu a anuntat oficial, de fatã cu conducerea CJ Vaslui, cã demisioneazã din Aquavas
În urmã cu douã zile, la o sedintã pe care conducerea Aquavas, alãturi de sefii Consiliului Judetean si directorii de sucursale au organizat-o la sediul judetean, Bãlãnescu a anuntat public cã demisioneazã din posturile detinute la Aquavas. Anuntul i-a lãsat mascã pe toti cei care îl cunosc, desi pe holuri se stia de ceva timp cã Dorin Bãlãnescu este nemultumit de faptul cã nici acum proiectul de 100 milioane de euro nu are avize de la ISU si se teme cã DNA îl va lua la întrebãri pe tema blocãrii acestui mega-proiect. Au fost de fatã, la momentul anuntãrii demisiei, atât Neculai Barbu, directorul general al Aquavas, cât si Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean. Dupã anuntul demisiei, Consiliul de Administratie si AGA au rãmas într-o sedintã de urgentã, pentru a analiza ce este de fãcut mai departe. Directorul general al Aquavas, Neculai Barbu, spune cã demisia lui Bãlãnescu este legatã strict de motivele personale. “A fost decizia dânsului, a spus cã are unele motive personale si nu mai poate rãmâne”, a explicat Barbu. Seful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, sustine cã inginerul sef al Aquavas pleacã de tot din institutie. “Dl. Bãlãnescu va pleca de tot din Aquavas, a spus cã a gãsit un post de expert la o firmã si pleacã sã lucreze acolo. Eu mi-as dori sã mai rãmânã, avem nevoie de experienta domniei-sale, însã nu cred cã va mai dori sã stea la Aquavas. E decizia sa”, spune Buzatu.
Colegii din Aquavas cred altceva: “Dl. Bãlãnescu se teme sã nu ajungã la DNA”
În timp ce sefii institutiei sustin cã Dorin Bãlãnescu a luat decizia de a demisiona, gãsind un post cãldut la o firmã privatã, colegii acestuia din Aquavas cred cã acesta este speriat de verificãrile procurorilor anticoruptie. “Dl. Bãlãnescu a spus, este adevãrat, cã demisioneazã din motive personale, însã este altceva în spate. Se considerã vinovat de faptul cã nu a reusit sã ia nici acum, dupã aproape trei ani, acele avize de la ISU Vaslui, astfel cã lucrãrile la retelele de apã-canal nu s-au mai desfãsurat. În plus, perchezitiile celor de best online casino la DNA l-au speriat rãu de tot si nu vrea sã fie considerat vinovat cã nu s-a terminat proiectul”, ne-a spus o sursã din Aquavas, la adãpostul anonimatului. Desi am încercat sã aflãm si punctul de vedere al inginerului sef-demisionar, acesta nu a rãspuns la telefonul mobil, desi am sunat de mai multe ori.
Bombã: si directorul Barbu va pleca de la Aquavas!
În institutie circulã de aproape o sãptãmânã zvonul cã si directorul general Neculai Barbu urmeazã sã-si dea demisia din functia detinutã în Aquavas, probabil din aceleasi considerente ca Bãlãnescu, pentru cã cei doi trebuiau sã implementeze proiectul de 100 de milioane de euro si nu au mai reusit s-o facã. L-am contactat asearã pe Barbu, pentru a ne spune dacã zvonurile sunt adevãrate. “Nu îmi dau demisia, plec de la Aquavas. Mi-am depus cerere de pensionare. Plec peste douã luni, prin februarie, atunci voi avea dreptul sã mã pensionez”, a spus Barbu. Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, seful direct al lui Barbu, a pãrut surprins sã audã cã acesta se pensioneazã. “Dl. Barbu sã plece la pensie? Nu e timpul dumnealui sã plece, nu se pensioneazã acum, mai are pânã sã ajungã la pensie”, a spus Buzatu, seara trecutã. Foarte probabil, de anul viitor, Aquavas Vaslui va avea o altã conducere executivã, dar si alte sarcini, dacã celãlalt proiect atât de mediatizat, de 160 de milioane de euro, va fi aprobat de Uniunea Europeanã.
Iatã ce a pierdut judetul Vaslui, prin nerealizarea celui mai mare proiect din istorie
Proiectul de 100 milioane euro, care se încheie pe 31 decembrie 2015, a prevãzut investitii importante în dezvoltarea infrastructurii de apã si apã uzatã în patru aglomerãri: aglomerarea Vaslui – municipiul Vaslui, inclusiv suburbiile Viisoara, Brodoc, Moara Grecilor, Rediu; aglomerarea Bârlad – municipiul Bârlad; aglomerarea Husi – municipiul Husi; aglomerarea Negresti – orasul Negresti si satul Parpanita. Durata proiectului era iulie 2013 – decembrie 2015, valoarea totalã a proiectului fiind de 468.061.082 fãrã TVA. Proiectul îsi propunea îmbunãtãtirea calitãtii vietii pentru aproximativ 40% din locuitorii judetului, reducerea poluãrii mediului, apelor subterane si de suprafatã, atenuarea riscurilor asupra sãnãtãtii si asigurarea calitãtii apei potabile pentru mai mult de 145.000 de persoane. Era vorba de reabilitarea statiilor de tratare din Vaslui, Bârlad si Husi, reabilitarea statiilor de epurare din cele trei municipii, retele de apã – extindere 54,63 km si reabilitare 11,59 km – si retele de canalizare, cu extindere pe 56,37 km, în Vaslui. Pe lângã acestea, mai trebuiau sã fie realizate retele de apã, cu extindere pe 36,29 km si reabilitare 8,82 km si retele de canalizare – extindere 29,28 km si reabilitare 10,53 km, în municipiul Bârlad. Pentru Husi, urmau sã fie extinse retelele de apã cu 15 km, plus reabilitãri pe 6 km, dar si extinderi de retele canalizare pe 12,5 km. Orasul Negresti nu va mai avea extinderi de retele de apã pe 12,15 km si nici nu va reabilita retelele existente pe 1,2 km, dupã cum nu se va face nici extinderea retelelor de canalizare pe 17 km. La fel, s-a blocat constructia unei noi statii de tratare si a uneia de epurare, ambele noi, tot la Negresti, plus surse, aductiuni si refulãri, statii de pompare, rezervoare apã potabilã în Vaslui si Bârlad.