An de an, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui mobilizează specialiști din diverse domenii, voluntari, elevi și, nu în ultimul rând, victime, în activități tematice din sfera non-violenței, în demersul comun de a diminua fenomenul violenței împotriva femeii. În acest sens, pe 25 noiembrie, la nivelul DGASPC vor fi organizate manifestări specifice, prilejuite de semnificația Zilei internaționale pentru eliminarea violenței asupra femeii, de la mese rotunde, dezbateri, sesiuni de informare și conferințe, până la concursuri și jocuri de rol. De la începutul anului și până în prezent, în instituțiile de protecție din cadrul DGASPC Vaslui au fost găzduite, în centre specializate, un număr de 72 de femei, victime ale fenomenului de violență intrafamilială, însoțite de 126 de copii. De asemenea, s-au acordat servicii de consiliere specializată pentru alte șase femei, o arată statisticile oficiale.
„Încercăm ca, împreună, să identificăm cauzele care stau la baza comportamentelor violente, dar mai ales să stabilim metode și soluții de prevenire a actelor de agresiune. Încercăm, prin tot ceea ce facem, să sensibilizăm agresorii și să-i determinăm să reacționeze la mesajul nostru, dar și factorii decizionali, în scopul de a-i anima în adoptarea de măsuri concrete și eficiente pentru combaterea violenței de orice tip și manifestată la orice nivel în societatea românească”, spune Ionel Armeanu Ștefănică, directorul DGASPC Vaslui. Astfel, în colaborare cu Federația Internațională a Comunităților Educative din România, instituția de la Vaslui a aderat, în ultimii patru ani, la Campania intitulată „19 zile de activism împotriva violenței”, inițiate de organizația Womenă’s World Summit Foundation. Anul acesta, la sediul DGASPC Vaslui, au fost invitați la discuții reprezentanți ai Inspectoratului școlar Județean Vaslui, ai Inspectoratului de Poliție a județului Vaslui, ai ONG-urilor locale și ai Agenției Naționale Antidrog, organizând o dezbatere pe tema „Bullying-ului” (agresiune și intimidare, n.r.), acele acte de violență repetate de-a lungul timpului, prin care un copil, un grup de copii sau alte persoane se folosesc de avantajul puterii fizice și a abilităților de leader/de comunicare în scopul exercitării unor forme de intimidare asupra copiilor mai slabi.
Campania începută anul trecut continuă în județul Vaslui
De asemenea, în colaborare cu Direcția de la Iași, DGASPC Vaslui a participat la o Conferință Națională cu aceeași tematică, eveniment ce a activat motorul colaborării interinstituționale pentru prevenirea și diminuarea violenței în mediul școlar și nu numai. Vizita FICE România în județul Vaslui a vizat și dotarea grădinițelor din trei comune de pe raza județului nostru cu materiale didactice și rechizite pentru preșcolari, colectate în cadrul Campaniei „Solidaritate Colegială” la școlile nr. 97 și nr. 190, din municipiul București. Totodată, în virtutea parteneriatului pe care DGASPC Vaslui l-a dezvoltat cu Inspectoratul de Poliție a Județului Vaslui, continuă campania comună demarată în anul precedent, „Oprește violența din casa ta!”, ce va fi lansată astăzi în cadrul unui workshop organizat la sediul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, Sala multimedia, începând cu ora 13,30, eveniment la vor participa reprezentanți ai Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Vaslui- DGASPC Vaslui, ai Fundației World Vision România- filiala Iași, ai Liceului cu Program Sportiv Vaslui, ai Liceului „Emil Racoviță” Vaslui și ai Asociației Culturale „Domisong”.
Vor fi sesiuni de informare în școli și licee
În perioada 25 noiembrie-10 decembrie, se vor derula sesiuni de informare în șapte licee și școli din județul Vaslui, intitulate sugestiv „Violența văzută de tineri”, se vor edita și distribui materiale informative pe tematica ordinului de protecție și a măsurilor/recomandărilor de prevenție violenței intrafamiliale. De asemenea, Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie, entitate subordonată DGASPC Vaslui, va disemina mesajul anti-violență printr-o întâlnire informală cu victimele care beneficiază la acest moment de servicii și suport de specialitate atât în locația indicată, cât și în Centrul Maternal Bârlad, cu accent pe identificarea resurselor interioare în depășirea situațiilor de criză și a alternativelor viabile la scenele de violență în general.