spot_img
19.6 C
Vaslui
29-iun.-2024
spot_img

Lansare de proiect la Liceul “Radu Miron”

- Advertisement -

Liceul “Radu Miron” – Scoala Postlicealã Sanitarã din cadrul Asociatiei Centrul de Studii “Luceafãrul” Vaslui a lansat proiectul de mobilitãti “Niciun asistent medical fãrã loc de muncã”. Proiectul are ca scop efectuarea de cãtre 80 de elevi a unui stagiu practic în lunile iunie 2016 si aprilie/mai 2017 la WBS TRAINING AG, Dresda, Germania. La lansare, care a avut loc vineri, la Centrul de Afaceri, au fost prezenti primarul Vasile Pavãl, Valeriu Caragatã, administratorul judetului, Ionel Stefãnicã Armeanu, director al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui, precum si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, directori ai unitãtilor de învãtãmânt, dar si cursantii scolii.

Proiectul poartã chiar numele devizei Scolii Sanitare, “Niciun asistent medical fãrã loc de muncã”, si este al doilea mare proiect de mobilitate de la “Radu Miron”. Acesta este finantat de Uniunea Europeanã prin Programul pentru educatie ERASMUS+ – formare profesionalã (VET) cu suma de 177120 Euro. Mobilitatea se va desfãsura în douã fluxuri a câte 35 de elevi în iunie 2016, respectiv 45 de elevi în aprilie/mai 2017. Printre obiectivele proiectului se numãrã: dezvoltarea competentelor profesionale, cresterea posibilitãtilor de angajare a beneficiarilor, achizitionarea de competente lingvistice, dezvoltarea de abilitãti de lucru în echipe mixte, acumularea de competente si abilitãti practice în utilizarea instrumentarului si a aparaturii medicale moderne, la nivelul standardelor europene. Participantii la mobilitate pot obtine certificatele Europass Mobility, Zertifikat – WBS TRAINING AG si Sanitater – SAN M1 Sanitatsschule Medicus.

Primul proiect, un real succes

La lansarea celui de-al doilea proiect de mobilitate s-au prezentat si rezultatele primului proiect desfãsurat în cadrul Scolii Postliceale Sanitare amintite – “Îmbunãtãtirea abilitãtilor practice a aspirantilor la calificarea de asistent medical la nivel european”. Cei mai merituosi 20 de elevi au efectuat un stagiu practic pe o perioadã de 3 sãptãmâni, tot în Dresda, Germania, în vara anului 2015. “Pentru primul proiect s-a obtinut o finantare din partea Comisiei Europene, în jur de 44.000 de euro investiti în pregãtirea profesionalã a elevilor Scolii Postliceale Sanitare <<Radu Miron>>. Activitatea principalã a proiectului a constat în mobilitatea unui lot de 20 de elevi la centrul de formare WBS TRAINING din Germania. Experienta am valorizat-o la nivelul scolii noastre prin învãtãmântul clinic, segmente de activitate practicã, dar si teoreticã. Abordarea unor elemente de acordare a primului ajutor în diverse situatii de crizã, de efectuare a injectiilor si de utilizare a instrumentalului si echipamentului modern din dotarea ambulantelor sunt teme pe care cei participanti la mobilitate le vor aborda si în capitole ce vor constitui un ghid de bune practici ce va fi un suport, un sprijin pentru elevii scolii noastre”, a declarat Mirela Mustiuc, purtãtor de cuvânt al unitãtii.

Autoritãtile locale sustin Scoala Postlicealã Sanitarã “Radu Miron”

Prezent la lansare, primarul Vasile Pavãl le-a transmis un mesaj viitorilor asistenti medicali. Multi dintre acestia urmeazã sã plece sã lucreze în Germania, gratie firmei OPENJOB LINE, partenerul Scolii Postliceale Sanitare “Radu Miron”. “Este adevãrat cã mi-as dori ca toti sã rãmâneti în Vaslui. Mi-as dori ca toti sã vã desfãsurati activitatea în institutiile de specialitate din judetul nostru, pentru cã existã asemenea servicii deosebit de necesare, dar, din pãcate, în aceastã perioadã, asa cum o stiti, avem o mare problemã. Este aceea a salarizãrii pe care sperãm, ca stat european, usor sa o îndepãrtãm si, într-un viitor nu prea îndepãrtat, sã putem spune cã “Da!”, pregãtim oameni, zi de zi, pentru toate activitãtile si serviciile din comunitãtile noastre. Este un deziderat de-al meu, probabil cã dumneavoastrã, în perioada urmãtoare, veti trãi si îl veti realiza. Sã fie întru-un ceas bun, sã se întâmple acest lucru”, a spus Vasile Pavãl. Si Valeriu Caragatã, administratorul judetului, le-a adresat câteva cuvinte celor din prezidiu si participantilor. “Apreciez munca pe care o desfãsurati la nivelul acestei institutii. Este o initiativã deosebitã, cunoscând oamenii se observã si un management deosebit, astfel încât si rezultatele, dupã 3 ani de activitate, se concretizeazã destul de bine. A crescut cifra de scolarizare, dovedind o încredere deosebitã din partea cursantilor pentru aceastã institutie si consider cã sunt pasi mari fãcuti de cãtre institutia dumneavoastrã atât pe piata serviciilor de furnizare profesionalã, cât si de asigurarea unui parteneriat în ceea ce priveste plasarea fortei de muncã”, a declarat Valeriu Caragatã. Sustinerea fatã de activitatea Scolii Sanitare si-au arãtat-o sI Ionel Stefãnicã Armeanu, director DGASPC Vaslui, Inspectoratul Scolar Judetean prin vocea inspectorului scolar de istorie Nicolae Ionescu si a Landianei Mihnevici, inspectorul responsabil cu proiecte educationale, dar si directori de scoli gimnaziale si licee, prezenti la lansare.

De ce Scoala Postlicealã Sanitarã “Radu Miron” ?

În anul scolar 2015 – 2016, 117 tineri au ales sã frecventeze cursurile Scolii Postliceale Sanitare “Radu Miron”, o crestere fabuloasã fatã de anul precedent, când s-au înscris doar 34 de cursanti. Punctele forte ale scolii sunt, pe lângã pregãtirea la cel mai înalt nivel, angajarea absolventilor în specializarea în care s-au pregãtit în proportie de 90% în tarã sau în strãinãtate si pregãtirea intensã la limba germanã, astfel încât 82% din elevii din ultimul an sã fie capabili sã obtinã un certificat de atestare internationalã. Mai mult, sunt oferite burse de scolarizare de cãtre OPENJOB LINE, partenerul scolii, pentru elevii care doresc sã lucreze 2 ani în Germania dupã terminarea studiilor. Specializãrile pentru care pot opta tinerii în anul scolar 2016-2017 sunt : asistent medical generalist – 3 ani – 5 clase cu 140 de locuri; asistent medical de farmacie – 3 ani – 1 clasã cu 28 de locuri; asistent pentru ocrotirea persoanelor vârstnice – 2 ani – 1 clasã cu 28 de locuri; asistent medical balneofizio-kinetoterapie si recuperare – 3 ani – 1 clasã cu 28 de locuri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.