spot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
13-ian.-2025

Liceul Teoretic “Emil Racovitã”, în “haine de sãrbãtoare”

- Advertisement -

ANIVERSARE… Elevii si profesorii Liceului Teoretic “Emil Racovitã” au sãrbãtorit, sãptãmâna trecutã, 37 de ani de când institutia de învãtãmânt instruieste elevi. Pentru a marca cum se cuvine evenimentul, profesorii au organizat o serie de activitãti educative, culturale si sportive, precum Simpozionul judetean “Traditions culturelles francophones”, “7×7” – concurs de culturã generalã, “Confluente britanice” – concurs de culturã si civilizatie”, “Cupa liceului la sah” sau meciuri demonstrative de volei, baschet, handbal sau tenis de masã. În cadrul acestei sãrbãtori, a fost inclusã si lansarea proiectului european la care participã liceul. Este vorba despre proiectul “Mâncãm responsabil”, care încearcã sã-i învete pe elevi sã mãnânce sãnãtos si responsabil. Actiunea a avut loc sub forma unui concurs culinar, unde elevii, îmbrãcati în straie populare, au încercat sã convingã juriul cã preparatele aduse la scoalã, nu doar cã au fost gãtite de ei însisi, ci sunt si cele mai bune si meritã sã fie premiate. Ultimele activitãti din cadrul “Zilelor liceului” au fost partida de fotbal feminin si cea de tenis de masã, coordinate de profesorii de sport Ovidiu Sãlcianu si Daniela Ciuraru.

Liceul Teoretic “Emil Racovitã” de astãzi a fost construit în 1977. Initial s-a numit Liceul de Chimie Industrialã Nr. 4 din Vaslui, pentru cã pregãtea personalul calificat în domeniul chimiei industriale, în special pentru fabrica CFS Vaslui, dar si pentru alte întreprinderi din tarã, precum Combinatul Chimic Brãila sau Danubiana Bucuresti. De atunci si pânã acum, au trecut 37 de ani. Sunt ani în care profesorii au pregãtit multe generatii de elevi, unii mai buni ca altii. Asa cum se întâmplã în fiecare an, sãrbãtoarea liceului, denumitã si “Zilele liceului”, se desfãsoarã pe parcursul a trei zile. Anul acesta a tinut de pe 18 noiembrie pânã pe 20 noiembrie. Prima zi a debutat cu un documentar al Institutului Cervantez Bucuresti, apoi a continuat cu un atelier de traducere liricã eminescianã în limba spaniolã, dar si cu activitãti sportive.

Concursuri de culturã generalã

În a doua zi de sãrbãtoare, 19 noiembrie, au avut loc concursuri de literaturã, matematicã-informaticã si culturã si civilizatie englezã. Ideea de competitie a fost mentinutã si în cea de-a treia zi, cu concursul de culturã generalã “7×7”, unde elevii au pusi sã rãspundã la întrebãri din domeniile studiate la scoalã. “Este o bunã modalitate de a-i ajuta pe elevi sã se pregãteascã pentru concursul de la nivel local, denumit “Cel mai bun câstigã”. Totodatã, si o modalitatea de a-i selecta. Sunt copii buni, isteti, trebuie doar stimulati si încurajati sã continue sã învete si sã performeze. Toate activitãtile organizat cu prilejul Zilelor Liceului Teoretic “Emil Racovitã” au ca scop stimularea si promovarea valorilor. Ne pare rãu cã, anul acesta, din rândul activitãtilor lipseste Balul Bobocilor, sperãm, totusi, sã-l desfãsurãm în viitorul foarte apropiat, pentru a nu-i sãrãci de aceastã bucurie”, a spus Manuela Furtunã, directorul adjunct al liceului.

Simpozion judetean în limba francezã

O altã activitate importantã, organizatã cu ocazia Zilelor liceului, a fost Simpozionul judetean în limba francezã”Traditions culturelles francophones”, în traducere “Traditii culturale franceze”. Au participat elevi si profesori de la liceele din Vaslui, precum si de la Colegiul “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad si Colegiul “Cuza Vodã” din Husi. Pentru elevi, s-a desfãsurat sub forma unui concurs de prezentãri a unor sãrbãtori din tãrile francofone. Locul I a fost câstigat de Maria Ghinea si Teodora Popa, de la Colegiul “Gheorghe Rosca Codreanu”, si Ioana-Adelina Ralea si Jipa Ana-Maria, de la Liceul “Cuza Vodã”. Liceul “Emil Racovitã” a ocupat locul II, prin elevele Bianca Bucãtaru, Denisa Molos, Stefania Vãleanu si Rebeca Postolache.

Lansarea proiectului european “Mâncãm responsabil”

Liceul a fost ales, anul acesta, ca scoalã-pilot în promovarea, alãturi de alte scoli din opt tãri europene, a alimentatiei sãnãtoase si responsabile. “Am fost alesi în urma unei selectii pe baza depunerii unor candidaturi la centrul national al proiectului si anume la Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie. În acest proiect participã opt tãri, iar noi avem calitatea de scoalã-pilot .Suntem bucurosi cã am fost admisi, pentru cã aceastã admitere a avut în vedere munca noastrã sustinutã de opt ani în derularea proiectelor europene. Proiectul are ca obiect principal sensibilizarea elevilor în ceea ce priveste o alimentatie sãnãtoasã si responsabilã. Tema noastrã pentru acest proiect este <<Cultura alimentatie si deschiderea cãtre alte obiceiuri si nevoi alimentare>>“, a spus profesoara Mãdãlina Streja. Lansarea proiectului s-a realizat sub forma unui concurs culinar în care membrii a sase echipe s-au luptat sã impresioneze juriul cu preparatele gãtite de ei însisi. Cozonac, sarmale, chiftele, poale-n brâu moldovenesti si multe alte bunãtãti au pregãtit, cu mâinile lor, elevii. Îmbrãcati în straie populare, acestia au încercat sã convingã juriul cã preparatele lor sunt cele mai bune. Cu ajutorul unei prezentãri power point, au expus public retetele dupã care au gãtit, iar, prin intermediul, unui filmulet de circa sapte minute, au fãcut demonstratia faptului cã produsele sunt fãcute de ei însisi. Au câstigat echipa numãrul 1, formatã din Epure Mãlina, Carp Andrada, Tãnase Diana si Ciuandru Dragos, dar si echipa numãrul 3, formatã din Bolea Elena, Damian Georgiana, Puiu Miruna, Oinã Andrei si Pascal Dragos. Criteriile dupã care au fost alesi au vizat aspectul mâncãrii, gustul, prezentarea filmului si prezentarea power point.

Emil Racovitã, patronul spiritual al liceului

Emil Racovitã, patronul spiritual al liceului din Vaslui, care îi poartã numele, a fost unul dintre cei mai mari savanti români, explorator si biolog, considerat pãrintele speologiei (n.r. ramurã a biologiei care studiazã fauna si flora pesterilor). S-a nãscut la Iasi, în 1868, iar printre profesorii care i-au cãlãuzit pasii se numãrã scriitorul Ion Creangã si geologul Grigore Cobãlcescu. A studiat mai întâi Dreptul, apoi antropologia si stiintele naturale. Atras de studiul vietii acvatice, începe sã lucreze la laboratoarele Arago în cadrul statiunii de biologie marinã de la Banyuls-sur-Mer din Franta. În perioada 1897-1899, a fost naturalistul (n.r. specialist în stiintele naturii) expeditiei antarctice belgiene, organizate si conduse de locotenentul de marinã Andrien de Gerlache de Gomery. Efectueazã o serie de cercetãri si observatii stiintifice. În 1904, face o vizitã în Cueva del Drach, o pesterã din Insula Mallorca, unde va descoperi cel mai mic crustaceu, necunoscut în stiintã. Descoperirea fãcutã îl determinã sã abandoneze cercetãrile oceanologice si sã se dedice ecosistemelor subterane. În 1920, înfiinteazã la Cluj primul Institut de Speologie din lume. Pe parcursul vietii, Emil Racovitã adunã numeroase rezultate în domeniul speologiei, strângând o colectie de circa 5.000 de animale subterane si publicând peste 66 de lucrãri despre fauna subteranã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.