E greu sã fii si la Putere, si în Opozitie
DECIZII… “Am si eu o întrebare: noi suntem la Putere sau în Opozitie?”, ar fi întrebat Mihai Ponea, copresedintele organizatiei municipale Vaslui a PNL, la sedinta Comitetului Judetean Executiv, de joi seara. La aceastã întrebare, sefii liberali de la judet i-ar fi replicat cu scrisoarea Alinei Gorghiu, copresedinte PNL, adresatã membrilor Partidului National Liberal, care a anuntat cã liberalii sustin Guvernul Ciolos, pentru cã “PNL este acum mai aproape de guvernare decât înainte, dar nu poate ajunge sã guverneze România decât pe baza votului popular”. Fãrã a fi clar ce înseamnã aceastã declaratie sforãitoare, liberalii au luat câteva decizii importante pentru judet, din perspectiva alegerilor locale din 2016. Pe surse, am aflat cã în CJEx s-a decis – urmând a fi anuntatã oficial, în perioada urmãtoare – nominalizarea lui Corneliu Bichinet pe prima pozitie în lista de consilieri judeteni, adicã prima optiune pentru postul de presedinte al CJ Vaslui, în timp ce Nelu Tãtaru a fãcut un pas înapoi, în privinta candidaturii la Consiliul Judetean, urmând a candida pentru primãria Husi.
Senatorul Dan Marian si deputatul Florin Ciurariu, copresedintii PNL la Vaslui, au fãcut pace si nu se mai ceartã, cel putin asa s-a întâmplat la sedinta Comitetului Judetean Executiv de joi seara. Dan Marian a convocat toate numele grele de la fostul PDL cu o orã si ceva înainte de sedintã, joi, la un restaurant din oras, pentru a pune la cale strategia pe care o vor adopta la sedinta CJEx. De partea cealaltã, vechii liberali, în frunte cu Ciurariu, s-au întâlnit si ei la partid, stabilind cum sã contracareze scandalurile pe care le vor lansa amicii din partid (vechii democrat liberali, n.r.). Sedinta a debutat cu o întrebare care a pus în încurcãturã pe toatã lumea: “Noi suntem la Putere sau în Opozitie?”. Întrebarea, pus pe un ton stingher de Mihai Ponea, copresedinte PNL municipiul Vaslui, i-a fãcut pe cei doi sefi liberali de la judet sã aminteascã de declaratia Alinei Gorghiu, privind sustinerea pe care PNL o acordã Guvernului Ciolos. “Guvernul tehnocrat va avea sustinerea Partidului National Liberal. E o variantã categoric mai bunã pentru România decât precedentul guvern. Nu stim în ce mãsurã va sustine PSD acest guvern, dar noi, liberalii, trebuie sã o facem si o vom face. PNL este acum mai aproape de guvernare decât înainte, dar nu poate ajunge sã guverneze România decât pe baza votului popular. Trebuie sã primim încrederea oamenilor pentru a guverna, iar pentru asta trebuie sã luãm decizii care sã convingã. Partidul National Liberal are obligatia sã arate cã stie sã continue reformele interne si cã are o agendã clarã pentru reformarea societãtii. Trebuie sã ne însusim reformele cerute de oameni în stradã; stim cu totii cã existã asteptãri dinspre noi, nu dinspre PSD”, ar fi spus Alina Gorghiu, text explicat de Marian si Ciurariu, în fata propriilor colegi de partid. Adicã, ar fi spus cei doi copresedinti, nu suntem la Putere, dar prin Ciolos ne pregãtim sã luãm puterea. Curat-murdar, coane Fãnicã.
Bichinet spulberã prin sondajele interne: Tãtaru a bãtut în retragere, spre primãria Husi…
Multe discutii s-au purtat si pe tema sondajelor interne, oficiale sau neoficiale. Conform unor discutii purtate la CJEx de joi seara, Bichinet ar urma sã fie trecut pe primul loc pe lista de consilieri judeteni ai PNL, în locul lui Nelu Tãtaru, senatorul liberal urmând sã fie candidatul liberal la primãria Husi. De ce Bichinet, pânã la urmã? “Corneliu Bichinet spulberã pe orice liberal din judetul Vaslui, la capitolul încredere, fie cã este vorba de Vaslui, Bârlad sau comune. Este cel mai cunoscut si mai credibil candidat al nostru pentru Consiliul Judetean”, a spus unul dintre participantii la sedinta CJEx. Sunt mai multe motive care îl recomandã pe Bichinet pentru postul de “locomotivã” a partidului. Este în administratia judeteanã de mai bine de 12 ani, a fost presedinte al CJ Vaslui, acum este vicepresedinte la judet, face turul tuturor comunelor, fiind cunoscut de multi oameni de la tarã. Senatorul Tãtaru, în schimb, este un profesionist apreciat în Husi, iar candidatura sa la primãrie pare extrem de logicã, în aceste conditii. Sunt si unele situatii în care Bichinet, de exemplu, are de îndurat reprosuri din partea colegilor de partid, cum s-a întâmplat de exemplu la ultima sedintã a CJ Vaslui, când “Bichi” a votat alãturi de PSD la unele proiecte, în timp ce colegii sãi liberali au fost împotrivã. “Joi seara, timp de douã ore si jumãtate, membrii CJEx au avut o sedintã structuratã pe o informare a celor doi copresedinti despre situatia politicã de la nivel central. Colegii nostri au fost informati despre cum stau lucrurile în aria lor de responsabilitate, în comune si orase, care au prezentat problematica cu care se confruntã, din punct de vedere administrativ, Consiliul Judetean, si s-au dezbãtut probleme privind alegerile locale din 2016. Nu s-a certat nimeni cu nimeni, nu s-a bãtut nimeni cu nimeni, a fost o atmosferã de dezbatere sãnãtoasã si concretã. Trãiascã tehnocratia!”, a fost mesajul trimis de Corneliu Bichinet, imediat dupã sedinta CJEx.
Fiecare liberal din Vaslui, pus sã plãteascã 10-15 euro pentru sondaj!
În privinta sondajului PNL pe municipiul Vaslui, lucrurile sunt clare. Asa cum s-a anuntat si în sedinta CJEx, deputatul Florin Ciurariu, copresedinte PNL, a primit sarcinã de la conducerea centralã pentru a tine legãtura cu firma de sondare de la Buzãu. Nu s-a anuntat nimic, nici mãcar date preliminare, semn cã deputatul a devenit extrem de secretos, pânã si fatã de colegii de partid. Cert este cã, asa cum s-a spus la sedintã, rezultatele finale vor veni spre finalul sãptãmânii viitoare, atunci când vor afla toti vasluienii care este cel mai iubit liberal si ce sanse are în lupta pentru primãria Vaslui. Cât priveste plata sondajului… “Nu ne-a convenit sondaj cu 10.000 de lei, a trebuit sã plãtim un sondaj de 7.000 de euro… De unde bani? Din cotizatiile noastre, ale membrilor de partid”, spune un liberal de la vârful PNL municipal. Cum, oficial, sunt în jur de 600 de liberali în oras, rezultã cã fiecare membru de partid a fost obligat sã cotizeze cu 10-15 euro, desi sunt informatii cã banii au fost pusi de anumite firme.