spot_img
26.8 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

The Economist: Moldova – un stat bombă, gata să explodeze în orice moment

- Advertisement -

Republica Moldova este un stat capturat, un stat cu o bombă cu ceas, gata să explodeze în orice moment, un stat în care oligarhii-magnaţi poartă costume de businessman, un stat în care se fură un miliard de dolari fără ca cineva să fie tras la răspundere, în fine un stat în care justiţia este pe mâna unui singur partid, deci, pe mâna unei singure persoane. Aceste concluzii tranşante sunt reflectate într-o analiză în ultima ediţie print a prestigioasei publicaţii britanice The Economist.

„Small enough to fail” este titlul articolului original, ceea ce în traducere directă ar însemna „Suficient de mic pentru a eşua”. Situaţia tragi-comică a unui grup de politicieni din cea mai săracă ţară a Europei nu ar fi putut să devină subiect de presă în alt stat decât în Republica Moldova. Dar dacă aceştia nu vor face schimbări curând, situaţia va deveni explozivă. Ţara este o bombă cu ceas, menţionează Alina Inayeh, directorul Black Sea Trust, organizaţie care se ocupă de cooperarea regională. În cazul în care explodează, menţionează un ministru care a dorit să rămână în anonimat, „oamenii vor ieşi în stradă, iar Rusia ar putea să captureze Moldova”.

La 29 octombrie, aşa-numita coaliţie proeuropeană, s-a destrămat odată cu arestul lui Vladimir Filat, fost prim-ministru şi lider al PLDM, membru al coaliţiei. Ilan Shor, businessman şi politician, susţine că Filat ar fi extorcat de la el 260 de milioane de dolari. Filat a negat acuzaţiile.

Filat este unul dintre cei doi oligarhi care poartă costum de businessman-politician, dar foarte mulţi văd arestarea sa ca o justiţie selectivă. Rivalul său, cel de-al doilea oligarh, Vladimir Plahotniuc, controlează al II-lea aşa zis „partid proeuropean”. „Sistemul judiciar este în mâinile unui singur partid, respectiv în mâna unei singure persoane”, declară ministrul în anonimitate. Plahotniuc neagă categoric orice legătură cu arestul.

sursa: http://jurnal.md/ro/international/2015/11/20/the-economist-moldova-un-stat-bomba-gata-sa-explodeze-in-orice-moment/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.