SANCTIUNI…Sfârsitul sãptãmânii a fost unul de cosmar pentru patronii de cluburi, baruri si discoteci din Bârlad si zona arondatã. Peste 30 de amenzi si sute de avertizãri au fost date patronilor, care acum trebuie sã intre în legalitate. Nenorocirea de la clubul “Colectiv” din Bucuresti, soldatã cu 56 de morti si peste 130 de rãniti, a pus pe jar autoritãtile judetului si în special Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgentã.
Un vechi proverb românesc spune cã “Mai bine mai târziu, decât niciodatã”. Controalele IJSU Vaslui s-au înmultit spectaculos dupã tragedia din clubul “Colectiv”. Pusi pe jar, pompierii vasluieni se întrec în a face controale. Dacã pânã pe 30 octombrie, data tragediei, controalele IJSU erau planificate si se cei de la compartimentul de preventie se tineau strict de planificare, acum lucrurile merg pe repede înainte, fãrã a se tine cont de vreo planificare! Neregulile constatate s-au tinut lant, ceea ce ne duce cu gândul cã pânã acum a existat o mare tolerantã la controalele efectuate. Au trebuit sã moarã 56 de tineri frumosi, nevinovati, ca aceste “mânãrii” între institutiile statului si patronii locurilor unde tinerii se distreazã sã disparã.
Amenzi cu carul!
Sãptãmâna trecutã au fost planificate un numãr de 27 de controale tematice inopinate care au vizat atât barurile, cluburile si discotecile din mediul urban, cât si din cel rural. Sase dintre acestea au avut loc în noaptea de sâmbãtã spre duminicã si au fost efectuate în cooperare cu efective ale inspectoratelor judetene de politie si jandarmi, la cluburile, discotecile si barurile din municipiul Bârlad. Toate aceste controale au fost finalizate cu documente de control, iar pentru deficientele constatate s-au aplicat 139 de avertismente si 30 amenzi contraventionale, în valoare totalã de 24.500 lei. “Principalele nereguli constatate pe timpul controalelor, pentru care s-au aplicat sanctiuni contraventionale, au fost: au fost puse în functiune fãrã obtinerea autorizatiilor de securitate la incendiu; instalatiile electrice din dotare se exploateazã cu improvizatii si fãrã o protectie corespunzãtoare fatã de materialele combustibile din spatiile unde sunt utilizate; nu se asigurã corelarea mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor cu natura si nivelul riscurilor identificate (stingãtoare insuficiente); nu se asigurã verificarea periodica cu personal atestat a instalatiilor ce pot genera incendii (tablouri electrice, sigurante, starea conductoarelor, a dozelor, a prizelor, întrerupãtoarelor, copurilor de iluminat, conexiunilor, legãturilor la pãmânt, etc.). Activitãtile de verificare/reverificare vor continua si în perioada urmãtoare.”, a precizat slt. Ionel Rosu, purtãtorul de cuvânt al IJSU Vaslui.