S-A DAT BOLNAV… Fostul primar al Bârladului, Titi Constantinescu, s-a prezentat la termenul de ieri, de la Curtea de Apel IasI, fãrã avocatul oficial de la Vaslui, Lucian Zodieru, dar însotit de un cunoscut avocat din Bârlad, care l-a asistat. Titi a solicitat amânarea procesului, motivând cã avocatul sãu este bolnav si depunând o hârtie oficialã de la medic în acest sens. Judecãtorii CA Iasi au reactionat neasteptat si s-au supãrat pe inculpatul Titi Constantinescu, care a tergiversat destul de mult procesul. I-au dat un utim termen, pe 15 decembrie, pentru a fi audiat, procesul sãu fiind repus pe rol la termenul trecut, din 22 octombrie. Apelul fãcut de Titi Constantinescu la Curtea de Apel Iasi dureazã din data de 30 iunie!
Procesul fostului primar Titi Constantinescu la Curtea de Apel Iasi încã nu s-a terminat, fiind din nou amânat. Ieri, la termenul stabilit pentru ca Titi sã fie audiat în dosar, apelul sãu fiind repus pe rol, judecãtorii ieseni s-au trezit cã acesta vine si depune o hârtie – un înscris medical, prin care se arãta cã avocatul sãu este bolnav si nu se poate prezenta la proces. Titi a solicitat o amânare a procesului, însã acest tertip de a lungi procesul a supãrat completul de judecatã. Judecãtorii i-au pus în vedere cã este pentru ultima datã când mai obtine o amânare, procesul durând nepermis de mult. Termenul urmãtor a fost stabilit pentru 15 decembrie. Chichita avocãteascã la care a recurs Titi a supãrat si pe procurorul de caz, care deja are dubii privind seriozitatea cu care Titi Constatinescu trateazã acordul de vinovãtie semnat pe 12 februarie. La termenul de ieri, Titi Constantinescu a fost sustinut, la cererea lui, de unul dintre cei mai cunoscuti avocati din Bârlad, Ioan Pascaru, care avea si el un proces la CA Iasi, fiind însotit de clientele sale. Prietenia dintre avocatul Pascaru si Titi Constantinescu este una foarte veche, iar avocatul bârlãdean a acceptat sã-l sustinã pe fostul primar, care avea emotii, si a stat în salã cu el la depunerea solicitãrii de amânare. Interesant este cã procesul lui Titi a fost repus pe rol, pe 22 octombrie, din cauzã cã unul dintre judecãtorii completului de la CA Iasi, unde se judecã apelul lui Titi, a fost putin retinut de DNA si suspendat din complet. Titi sperã ca la termenul din 15 decembrie sã obtinã pedeapsa cea mai favorabilã, adicã sase luni de închisoare cu suspendare, avocatul sãu cerând ca judecãtorii sã tinã cont de decizia Curtii Constitutionale, care prevede ca, atunci când fapta comisã de un inculpat este fãcutã înainte de aplicarea Noului Cod Penal (ianuarie 2014), poatã cã i se aplice pedeapsa prevãzutã în Vechiul Cod Penal, în anumite circumstante. Lucru pe care pânã acum judecãtorii CA Iasi nu prea l-au fãcut si este putin probabil cã vor începe cu al nostru Titi Constantinescu.
Titi Constantinescu, condamnat pentru conflict de interese în formã continuã
Vã reamintim cã, Titi Constantinescu, fostul primar al Bârladului a fost condamnat la Judecãtoria Bârlad, pe 12 mai, pentru comiterea infractiunii de conflict de interese în formã continuã, faptã care vine din anul 2012, când a aprobat Raportul procedurii de atribuire a unui contract de achizitie publicã având ca obiect “Lucrãri de executie a strãzilor din cartierele Deal II, Tuguiata II, Bariera Puiesti, Complex scolar, Trestiana, Extindere Cartier Complex scolar” ca fiind cea depusã de Asocierea dintre SC Urbanproiect SA si SC Transmir SRL, reprezentatã de SC Transmir SRL, în calitate de lider al asocierii cu o propunere financiara de 31.999.653,33 lei. Instanta de la Judecãtoria Bârlad a validat practic acordul de recunoastere a vinovãtiei, încheiat de Titi cu procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel IasI, pe 12 februarie, acord care prevedea pedeapsa de un an închisoare cu suspendare, precum si alte pedepse complementare, printre care si 60 de ore de muncã neremuneratã în folosul comunitãtii. El a fãcut apel, solicitând judecãtorilor ieseni sã-i fie datã pedeapsa cea mai favorabilã, asa cum a cerut avocatul sãu în pledoaria de la Judecãtoria Bârlad. El s-a prelevat de faptul cã, în vechiul Cod Penal, infractiunea de conflict de interese avea ca minim de pedeaspã sase luni de închisoare, iar în noul Cod Penal este de minim un an de închisoare. Cum fapta a fost comisã în 2012, când era în vigoare vechiul Cod Penal, judecãtorul are posibilitatea sã-i dea pedeapsa cea mai favorabilã. În cel mai rãu caz, fostul primar rãmâne la aceeasi pedeapsã stabilitã de ultima instantã de judecatã (n.r. – respectiv Judecãtoria Bârlad), pentru cã în cazul propriului apel sau recurs, nu se poate crea o situatie mai grea.