PAGUBÃ …Betivii reprezintã o mare problemã pentru spitalul Bârlad! Zilnic, spun medicii, au parte de cinci sau sase asemenea cazuri, iar banii cheltuiti nu sunt deloc putini, având în vedere cã vin cu ambulanta si nu sunt asigurati, fiind fãrã serviciu! Doar în weeked-ul care a trecut, au ajuns la spital nu mai putin de 12 alcoolici, dintre care douã femei, iar un bârlãdean de 26 de ani a ajuns chiar de patru ori în douã zile, exasperând medicii de la CPU. Doi dintre betivi au ajuns la spital în sevraj etanolic, fiind internati la psihiatrie.
Putini stiu cã betivii, adusi cu Ambulanta la spital, sunt considerati “urgente”, iar acestia primesc toate îngrijirile necesare, fãrã a plãti însã vreun ban pentru tratament. Dar ca în weekend-ul trecut parcã n-au fost niciodatã asa de multi. Nu mai putin de 12 pacienti adusi cu ambulata la spital, la Compartimentul de Primiri Urgente (CPU), au fost alcoolici. Unii dintre acesti pacienti au venit chiar si de douã sau mai multe ori. Cum este cazul lui Claudiu Bichilie, de 37 de ani, din comuna Pochidia, care a fost adus cu ambulanta EPA pe 15 noiembrie, la ora 21.00, a fost investigat, i s-a fãcut radiografie (avea mâna scrântitã), dupã care a plecat acasã. Revine, însã, adus tot cu ambulanta, pe 16 noiembrie, la ora 2.23, în aceeasi stare avansatã de ebrietate, fiind internat la Psihiatrie. Un alt caz, mai tare ca cel din Pochidia, este al bârlãdeanului Vasilicã Mantarosie, care este adus în stare de ebrietate de … patru ori! Cu ambulanta, la cererea familiei! Prima datã vine pe 14 noiembrie, la orele 16.00, apoi pe 15 noiembrie, la orele 7.00, la 12.00 si la 17.00! “Alcoolul a adus la spital la urgentã cel putin 12 persoane, si nu o datã, ci pe unii de douã sau patru ori. Toate cele 12 persoane au ca problemã comunã alcoolul: toti erau în stare de ebrietate. Apoi mai au în comun mijlocul de transport: toti au fost adusi cu ambulanta! Alt lucru în comun este acela cã toti nu au serviciu, nu au asigurare medicalã. Vreau sã vã spun cã acest tip de pacient este tratat la fel ca oricare alt pacient: sunt investigati, sunt consultati, se fac investigatii paraclinice, dacã au traumatisme sunt trimisi la CT. Cheltuielile cu acesti pacienti sunt între 500 si 1500 de lei, doar în urgente! Dacã mai sunt si internati la psihiatrie sau în altã sectie, suma creste considerabil! Majoritatea pleacã acasã dupã tratament, dar unii revin, ca cei doi despre care v-am spus: cel din Bârlad de patru ori, iar cel din Pochidia de douã ori! Existã si douã femei aduse în stare de ebrietate, din mediul rural una si din Bârlad alta, doi pacienti în sevraj etanolic, ambii din Bârlad”, a precizat Adrian Gheorghiu, purtãtorul de cuvânt al spitalului bârlãdean.
“Sã fie pusi mãcar sã mãture prin curtea spitalului”!
Eforturile medicilor sunt cu atât mai zadarnice, cu cât, în multe cazuri, într-o singurã sãptãmânã, acelasi consumator de alcool poate reveni si de 3-4 ori la spital. “Azi îl trimiti acasã în stare bunã, mâine este adus înapoi. De fiecare datã, contribuabilul care munceste si îsi plãteste contributia la <<Sãnãtate>> va sta la rând la usa noastrã, iar betivul adus cu Salvarea trebuie sã fie considerat <<urgentã>>. Ideal ar fi ca alcoolicii, în contul cheltuielilor, sã fie mãcar obligati sã facã ore în folosul comunitãtii. Uitati, sã fie pusi sã mãture prin curtea spitalului, sã facã ceva! Deocamdatã, nu plãtesc nimic”, a spus unul din medicii de gardã de la CPU Bârlad. Ca un exemplu, putem spune cã pentru un pacient adus cu ambulanta se cheltuie în medie 200-300 de lei/pacient, deci în cazul lui Vasilicã Mantarosie numai “transportul” la spital a costat bugetul sãnãtãtii vasluiene nu mai putin de 1000-1500 de lei. Plus vreo 500 lei ori patru “intrãri” la CPU, încã 2000 de lei. Nu mai vorbim de faptul cã în România, pe an, bugetul sãnãtãtii este “usurat” de betivii care nu plãtesc spitalizarea si nici contributia la CJAS, de circa 25 de milioane de euro!