ORDIN…Episcopia Husilor a publicat, pe site-ul propriu, Pastorala la începerea Postului Crãciunului, un fel de ordonantã internã a Bisericii Ortodoxe Române, obligatorie de urmat de toti cei 800 de preoti din judet. Toti preotii din judetul Vaslui sunt sfãtuiti sã se apropie de marea masã a celor care locuiesc în orase si sate, în conditiile în care satele din acest judet s-au depopulat, prin mesaje clare, rostite la slujbele religioase. “Parohia si Biserica în general au nevoie astãzi de laici bine pregãtiti si angajati în diferite domenii de activitate: social, administrativ, cultural si altele. Din nefericire, în prezent, majoritatea populatiei din parohiile rurale este sãracã, iar preotii nostri de la sate se confruntã cu multe probleme de ordin social si pastoral”, scrie în Pastorala Sfântului Sinod al BOR, semnatã si de Episcopul Husilor.
“Criza economicã, somajul, dezvoltarea ruralã insuficientã si emigratia spre tãri mai dezvoltate au cauzat o crizã majorã a satului românesc si mari dificultãti în misiunea pastoralã a preotilor din parohii. În rândul slujitorilor nostri existã multã bunãvointã de a ajuta pe cei sãraci, dar putine mijloace de a realiza cele ce sunt urgent necesare. În multe localitãti rurale s-au închis scolile din lipsã de copii, dar si dispensarele medicale din lipsã de medici, încât doar preotul a rãmas ca intelectual sã promoveze cultura si sã ajute spiritual comunitatea. La oras, însã, parohiile sunt mult mai diferite, fiind formate adesea din oameni veniti din provincii diferite ale tãrii, care simt nevoia ca parohia sã fie pentru ei o mare familie spiritualã, un sprijin moral si social. Parohia de la oras trebuie sã fie sensibilã si la probleme noi, ca însingurarea celor bolnavi si bãtrâni, delicventa juvenilã, tentatia drogurilor în rândul tinerilor s.a.”, se aratã în Pastorala semnatã de Prea-Fericitul Daniel, alãturi de celelalte înalte fete bisericesti din cadrul BOR.
Copiii vor fi bombardati de programe catehetice, mai spun sefii Bisericii Ortodoxe
“Copiilor le sunt destinate o serie de programe catehetice menite sã completeze si sã diversifice elementele de educatie religioasã dobândite în scoalã, cultivându-le dorinta unei vieti curate, de respect reciproc si de iubire sincerã, de rugãciune si fapte bune, dupã cum se vede în programele catehetice: Hristos împãrtãsit copiilor, Copilul învatã iubirea lui Hristos, Alege scoala!. Preotul trebuie sã conlucreze cu profesorul de religie, oferindu-i acestuia sansa de a fi un membru activ în programele parohiale. O atentie sporitã trebuie acordatã generatiei tinere, deoarece aceasta este expusã unor multiple influente derutante, încât tinerii de azi nu mai pot discerne usor calea care duce spre mântuire. Acestia trebuie încurajati sã activeze în cadrul organizatiilor de tineret crestin-ortodoxe, care lucreazã cu binecuvântarea Sfântului Sinod. De asemenea, pentru copii si tineri trebuie organizate excursii, tabere, pelerinaje, concursuri, întruniri cultural-duhovnicesti, dar si programe tematice privind problemele de azi ale familiei si ale comunitãtii în care trãiesc, din tarã sau din diaspora românã”, se precizeazã în Pastoralã, Lucru incredibil, însã sefii Bisericii Ortodoxe au observat cã tot mai putini români aleg calea monahismului. “În ultimii zece ani, din cauza migratiei si a secularizãrii, s-a diminuat numãrul persoanelor care doresc sã devinã monahi sau monahii. Totodatã, duhul individualismului si al materialismului creeazã uneori dificultãti în mentinerea comuniunii si armoniei în obste, dacã lipseste ascultarea duhovniceascã si conlucrarea frãteascã. În acest sens, statornicia si credinciosia sau stabilitatea si fidelitatea în mãnãstire devin astãzi virtuti mai pretioase decât în vreme de entuziasm, deoarece aceste virtuti sunt semne ale maturitãtii duhovnicesti dobândite de vietuitorii din mãnãstiri prin multã rugãciune, smerenie si rãbdare, pocãindu-se constant pentru propriile pãcate, fãrã a judeca pe altii”, scrie în Pastorala Sfântului Sinod al BOR.
Liber la strâns pomeni la toate bisericile din judetul Vaslui
“Ne aflãm la începutul Postului Nasterii Domnului, numit si Postul Crãciunului”, anuntã conducerea Bisericii Ortodoxe Române, prin pastorala primitã deja de cei 800 de preoti vasluieni. “În aceastã vreme a Postului Crãciunului, întelegem cã, pe lângã sfintirea noastrã duhovniceascã, trebuie sã fim si milostivi, dãruind, dupã posibilitãti, celor aflati în nevoi daruri materiale sau mãcar un cuvânt bun, o mânã de ajutor sau o încurajare adresatã unui om sãrac, singur si deznãdãjduit, întristat sau îndoliat”, cere Patriarhul Daniel, alãturi de episcopii si arhiepiscopi din toatã tara. Adicã, preotii sunt sfãtuiti sã dãruiascã celor necãjiti si amãrâti mãcar o vorbã bunã, dacã nu au destui bani. Ce urmeazã, conform Pastoralei? “Vã îndemnãm sã organizati la parohii, mãnãstiri, protopopiate si la centrele eparhiale colecte de bani, alimente, haine si medicamente pentru a fi distribuite tuturor celor aflati în suferintã si în sãrãcie, bãtrâni, copii orfani, familii defavorizate cu multi copii, persoane singure si fãrã ajutor, astfel încât „prisosinta voastrã sã împlineascã lipsa acelora” (II Corinteni 8, 14)”, anuntã Patriarhul Daniel. Este interesant de vãzut cât de mult va ajutora Eparhia Husilor pe cei necãjiti, în aceastã perioadã de post.