DISPUTÃ…Scandal între institutii, având în centrul disputelor clãdirea Muzeului Judetean Vaslui, condus de profesoara-doctor-preoteasã Ramona Mocanu. O actiune de anvelopare a clãdirii Muzeului Judetean “Stefan cel Mare”, prin montarea de plãci de polistiren, a fost opritã încã din fasã de cãtre conducerea Directiei de Culturã, Culte si Patrimoniu National. Motivul? Preoteasa din fruntea muzeului nu stia cã, la 100 de metri de o clãdire de patrimoniu national, cazul clãdirii Judecãtoriei, nu se pot face modernizãri si reabilitãri fãrã avizul Oficiului National de Patrimoniu Cultural.
Ramona Mocanu e decisã sã spele milioanele de lei de la bugetul institutiei, cât mai rapid posibil, asa cã a angajat tot felul de lucrãri, despre care nu se stie dacã respectã sau nu cerintele legale. Asa a procedat si la o actiune gânditã de mintea sa luminatã, când a angajat o firmã de constructii pentru anveloparea clãdirii. Muncitorii au amenajat schelele, s-au apucat de treabã, au pus adeziv pe peretii Muzeului si, surprizã! În aceeasi zi, sefii firmei le-au spus sã dezlipeascã totul de pe clãdire. De ce? Preoteasa de la conducerea Muzeului nu stia cã, în baza legii 422, privind protejarea monumentelor istorice, nu se pot face reabilitãri sau modernizãri ale clãdirilor situate la mai putin de 100 de metri de clãdirile istorice fãrã avizul Ministerului Culturii. “Interventiile care se efectueazã asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se aflã în zone de protectie a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se autorizeazã pe baza avizului Ministerului Culturii si Cultelor sau, dupã caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor si a celorlalte avize, potrivit dispozitiilor legale în vigoare”, spune legea 422, lucru de care preoteasa nu a stiut.
Abia în primãvarã vor fi reluate lucrãrile de reabilitare
Asa se face cã, Directia pentru Culturã si Culte a judetului Vaslui i-a atras atentia preotesei cã lucrarea este în ilegalitate, având în vedere distanta micã de sediul Judecãtoriei, fapt pentru care plãcile de polistiren au fost imediat date jos de pe muzeu. “A crezut cã nu are nevoie de autorizatie, dacã e vorba de anvelopare”, spune o sursã autorizatã, referitor la decizia Ramonei Mocanu de a reabilita clãdirea dupã propria sa gândire. Între timp, pentru a intra în legalitate, Mocanu a fost informatã cã trebuie sã facã o documentatie completã, pe care sã o trimitã Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, care îi va da acest aviz în maxim o lunã de zile, putând sã-i cearã inclusiv pãstrarea culorii initiale a muzeului. Cum iarna bate la usã, preoteasa va putea reîncepe lucrãrile abia în primãvarã, când va avea un alt buget-mamut, pentru meritele sale din partid…
Iatã ce spune legea, coanã preoteasã!
“Zona de protectie din jurul unui monument este o portiune de teren delimitatã si trecutã în regulamentul local de urbanism pe care nu se pot face constructii, plantatii si alte lucrãri care ar pune în pericol, ar polua, ar diminua vizibilitatea, ar pune în pericol eventualele vestigii arheologice subterane aflate sub sau în imediata vecinãtate a monumentului. Este o zonã-tampon între monument si mediul înconjurãtor actual. Zonele de protectie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri în localitãtile urbane, de 200 de metri în localitãtile rurale si de 500 de metri în exteriorul localitãtilor, distante mãsurate de la limita exterioarã a terenurilor pe care se aflã monumente istorice. Terenul pe care se aflã un monument istoric include, în afarã de constructia propriu-zisã, si drumuri de acces, scãri, parcul sau grãdina, turnuri, chioscuri si foisoare, gardul sau zidul de incintã, bazine, fântâni, statui, cimitire si alte constructii sau amenajãri care formeazã ansamblul monumentului” – selectii din legislatia privind monumentele istorice.