BAL… Elevii Liceului “Stefan cel Mare” din Codãesti au avut parte, zilele trecute, de traditionala petrecere de bun venit a proaspetilor liceeni. Vorbim de Balul Bobocilor, eveniment amânat de liceele vasluiene, cu exceptia Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, întrucât Casa de Culturã nu are avizul privind securitatea în caz de incendiu. În Codãesti, profesorii tineri, care fac naveta pentru a preda elevilor de la tarã, tin sã dovedeascã faptul cã, în învãtãmântul rural, se pot face lucururi frumoase. Nu doar cã i-au ajutat pe elevi sã se pregãteascã pentru Balul Bobocilor, ei organizeazã, lunã de lunã, numeroase activitãti extracurriculare menite sã îi ajute pe elevi sã se dezvolte cât mai armonios posibil. Vorbim despre concursuri precum “Clasa mea, în haine de toamnã”, “Happy Halloween!”, curs de prim ajutor în caz de dezastre, “Prietenii pompierilor”, “O alimentatie sãnãtoasã”, flash mob de ziua educatiei non-formale, seminar pe tema discriminãrii si inclusiv Balul Bobocilor de liceu. Sãptãmâna trecutã, elevii au avut parte si de o piesã de teatru jucatã de trupa “Mimica” din Focsani, iar, sãptãmâna aceasta se va organiza o preselectie printre elevi, pentru viitorul atelier de teatru abstract al licelui. Printre activitãtile ce urmeazã sã se desfãsoare se mai numãrã “Director pentru o zi”, “Noi suntem români”, cu ocazia zilei nationale de 1 Decembrie, si editarea revistei scolii.
Într-o perioadã în care directorii de licee si scoli gimnaziale se plâng cã, la tarã, lipsesc cu desãvârsire cadrele didactice calificate, iatã cã, la Codãesti, realitatea e contrarã. Circa 27 profesori tineri, care fac naveta pentru a preda la Scoala Gimnazialã si Liceul “Stefan cel Mare” din comuna Codãesti, tin sã dovedeascã cã educatia nu se sfârseste la sat. În ciuda salariului destul de mic pe care îl primesc, acestia au acceptat sã fie dascãli pentru a schimba viata copiilor din mediul rural. În fiecare lunã organizeazã activitãti extrascolare menite sã dezvolte aptitudinile si competentele elevilor. Este vorba despre concursuri precum “Clasa mea în haine de toamnã”, initiat de profesorii Mihaela Ivan si Corina Dumitru, “Happy Halloween!”, compus din douã activitãti: “Happy Fruit/Vegetable” si “Wrap the Mumy Rap”, initiat de profesoara Oana-Maria Bighiu, curs de prim-ajutor în caz online casino de dezastre, denumit “Prietenii pompierilor” si initiat de profesorii Florin-Viorel Vasilicã si Merla Finica, seminar pe tema discriminãrii “Eu tu, noi”, initiat de profesorul de Educatie Fizicã si Sport, Sebastian Cãtãlin Hagiu, cu ajutorul Asociatiei IRIS. Tot profesorul de sport, prin Asociatia Sportivã “Ellitte”, sustine si minihandbalul feminin, antrenându-le pe micile sportive în fiecare luni si vineri, la Scoala Nr. 4 din Vaslui. Luna trecutã, sportivii codãesteni au obtinut locul II la Festivalul International de Stafete, Parcursuri Aplicative, Muzicã si Dans “Fair Play”.
Balul Bobocilor din Codãesti, cu printi si printese
La Cãminul Cultural din comunã, elevii Liceului “Stefan cel Mare” din Codãesti au spus “bun venit” proaspetilor liceeni, prin traditionala petrecere – Balul Bobocilor. Tematica a fost “Printi si printese”, astfel cã toti concurentii au trecut prin lumea basmelor. Emanuel Florea si Alexandra Scutaru au obtinut cel mai bun punctaj în probele de dans, culturã generalã, talent, astfel cã, la sfârsit, juriul i-a declarat câstigãtorii titlurilor Miss si Mister Boboc 2015 – Liceul “Stefan cel Mare” Codãesti. Un moment special în cadrul balului a fost piesa de teatru jucatã de elevi: “Boierul Moflea si Vodã”, unde se prezintã o imagine ironicã a domnitorului Stefan cel Mare si a unuia dintre boierii sãi – Moflea. Vãzând talentul elevilor, profesoara de limba englezã, Oana-Maria Bighiu, s-a gândit sã-i organizeze pe acestia într-un atelier de teatru al liceului. A luat legãtura cu Adrian Simion, initiatorul trupei de teatru “Mimica”, din Focsani, iar acesta a fost de acord sã le îndrume pasii într-ale teatrului. Sãptãmâna trecutã, pe 12 noiembrie, trupa “Mimica” a poposit la Codãesti, pentru a-i ajuta pe elevi sã gãseascã un rãspunS la întrebarea la “De ce se râde când se doare?”. Intrarea nu a fost pe bazã de bilet, ci pe bazã de donatie recomandatã, fiecare dând atâtia bani cât a avut. “Am vãzut cât de bine au jucat piesa de teatru la Balul Bobocilor si m-am gândit cã ar fi pãcat sã nu-i îndemnãm sã meargã pe calea teatrului si mai departe. Am cerut sfatul actorului Adrian Simion, care s-a gândit sã organizeze un turneu în zona Moldovei. Astfel, trupa de Teatru “Mimica”, a ajuns si la Vaslui, în Cafe ’80, unde s-a jucat piesa “Un fel de a fi”, dar si la Codãesti, unde s-a jucat piesa “De ce se râde când se doare?”. Pentru elevi a fost o ocazie bunã pentru a primi sfaturi de la actori profesionisti, foarte bine pregãtiti. Urmeazã sã organizãm o preselectie sãpãmâna aceasta, unde vom alege 10 elevi talentati pentru viitorul atelier de teatru al liceului”, a spus profesoara Oana-Maria Bighiu.