spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Evazionistul de la Bãcani, condamnat cu suspendare

- Advertisement -

Judecat pentru douã infractiuni de evaziune fiscalã, afaceristul de la Bãcani, Emanoil Petrut Boca si-a primit condamnare. Acesta a primit un an de închisoare cu suspendare si cinci ani termen de supravegehere de la rãmânerea definitivã a pedepsei. În acelasi dosar mai sunt judecati, pentru aceleasi fapte, Vasile Bogdan, patronul hotelului Unirea din Focsani, Ion Dinitã, patronul Cazino Golesti si bârlãdeanul Vasile Bogdan. Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2012-2015, liderii grupãrii infractionale au înfiintat societãti comerciale pe numele lor sau a unor persoane sãrace pe care le foloseau pentru a emite facturi în asa fel încât sã scape de plata datoriilor la stat. Prejudiciul calculat în acest caz a fost estimat la aproximativ 2 milioane de euro.

Emanoil Petrut Boca este primul condamnat în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT, în care mai multe persoane au fost acuzate de evaziune fiscalã si înfiintare si aderare la un grup infractional organizat. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012-2015, liderii grupãrii infractionale au înfiintat societãti comerciale pe numele lor sau a unor persoane sãrace care, în schimbul unor sume modice, au constituit sau preluat firme. Printre cei cercetati si judecati în acest dosar se numãrã si Bogdan Vasile, patronul hotelului Unirea din Focsani si Ion Dinitã, patronul Cazino Golesti. Emanoil Petrut Boca a fost condamnat, pentru evaziune fiscalã, la un an de închisoare. Acesta mai avea o condamnare de sase luni, datã de Judecãtoria Galati, pentru infractiunea de înselãciune. Tribunalul Vaslui a dispus contopirea acestor pedepse în pedeapsa cea mai grea, de un an de închisoare. În acelasi timp, magistratii au dispus suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere si au stabilit un termen de supraveghere de cinci ani, din momentul în care sentinta va rãmâne defintivã. De asemenea, inculpatul este obligat la plata a 3.185,16 lei, la care se adaugã dobânzi si penalitãti, pânã la achitarea integralã a prejudiciului cãtre ANAF. Si, pentru a fi siguri cã inculpatul va achita datoria, se mentine mãsura asiguratorie a sechestrului pentru apartamentul sãu din municipiul Bârlad.

Acuzatiile procurorilor

Evazionistii au ajuns care sub control judiciar, care în arest la domiciliu. Dintre cei sase retinuti, dupã aproape o zi întreagã de audieri la DIICOT Vaslui, doar unul singur a ajuns în închisoare cu mandat de arestare preventivã. Si acela a fost afaceristul de la Bãcani, Emanoil Petrut Boca. Bârlãdeanul Viorel Blaga, un cunoscut contabil, a fost plasat în arest la domiciliu, iar ceilalti patru au fost pusi sub control judiciar. Vã reamintim cã DIICOT, Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitãtii Organizate (SCCO) Vaslui, cu sprijinul politistilor specializati în combaterea criminalitãtii organizate din Iasi, Bacãu, Galati, Bucuresti, Brasov si Covasna, împreunã cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crimã Organizatã si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vaslui, au efectuat joi, 12 martie, 54 de perchezitii la membrii unei grupãri specializate în evaziune fiscalã. La Bârlad s-au efectuat perchezitii la familia bulibasei de Bârlad, Radian Brãtianu. Alte sase dintre perchezitii au fost efectuate în judetul Vrancea, douã fiind efectuate la Hotelul Unirea. Conform presei vrâncene, în urma descinderilor, afaceristii Bogdan Vasile, patronul hotelului Unirea din Focsani si Ion Dinitã, patronul Cazino Golesti, au fost si ei ridicati de mascati si adusi cu mandat la Biroul Teritorial Vaslui al DIICOT, pentru audieri. În urma perchezitiilor, au fost ridicate documente financiar-contabile si bancare, acte privind operatiunile comerciale derulate, contracte comerciale si 27 de hard-diskuri. Prejudiciul este evaluat la 8 500 000 de lei, aproape douã milioane de euro.

Cine este patronul celui mai mare hotel din Focsani? Protejatul lui Silvian Ionescu!

Din presa vrânceanã am aflat cã Vasile Bogdan a obtinut pachetul majoritar de actiuni la fostul OJT Vrancea, în care era inclus si hotelul Unirea, în anul 1995, prin celebra metodã MEBO. Primele certificate de proprietate emise de Guvernul Vãcãroiu, în numãr de 8.848, au fost depuse la privatizare în primele luni ale anului 1995; dupã ce acelasi numãr de certificate dispãruse din seifurile fostului joc GERALD, la mijlocul anului 1994. A fost în arest de unde a iesit în 1997. Atunci patronul de la hotel Unirea cautã si gãseste în Bucuresti un protector în persoana unui fost general DIE acum decedat si al lui Silvian Ionescu, fost ofiter DIE, fost prefect pentru douã zile al Bucurestiului si fost sef al Gãrzii de Mediu. Împreunã cu cei doi va cumpãra în urmãtorii ani tot patrimoniul ICRAL Bucuresti care este în posesia lor si în ziua de astãzi. În campania electoralã din anul 2004, Silvian Ionescu a folosit hotelul Unirea din Focsani ca si cartier general al candidatilor Aliantei DA. Acum Bogdan este sub control judiciar în dosarul DIICOT de la Vaslui, iar colegul sãu de afaceri, anchetat si el în acelasi dosar, este Ion Dinitã, vãr primar si coleg de afaceri cu Nelu Panturu, nasul de cununie a lui Marian Oprisan, baron pesedist de Vrancea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.