Noile taxe si impozite au fost aprobate
BIRURI…Obligatã sã aplice noul Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2016, conducerea primãriei Vaslui a fãcut o serie de calcule privind noile taxe si impozite pentru populatie si agenti economici. Asa a apãrut proiectul de hotãrâre prin care s-a supus dezbaterii Consiliului Local, ieri, nivelul taxelor si impozitelor care se vor aplica la Vaslui de anul viitor. O primã constatare: folosind calculele impuse de noul Cod Fiscal, au rezultat o serie de majorãri la impozitele pe care vasluienii le vor plãti pentru apartamentele personale (sau case, dupã caz). De exemplu, un locuitor din Vaslui care plãtea, pânã acum, pentru un apartament de 55 mp un impozit anual de 142 de lei va plãti, din 2016, o sumã de 159 de lei, cu 17 lei mai mult. O altã consecintã a aplicãrii noului Cod Fiscal îi va scoate din minti pe cei care îsi achitã constiinciosi, an de an, impozitele si taxele. Conform legii, vasluienii care au amenzi de plãtit, dar nu le-au achitat pânã acum, vor fi obligati sã achite întâi acele amenzi si abia dupã aceea vor putea sã plãteascã si impozitele pentru locuintele proprietate.
Discutii aprinse în Consiliul Local pe tema impozitelor si taxelor care se vor plãti în Vaslui, anul viitor. Primarul Vasile Pavãl a anuntat cã este un moment de cotiturã pentru finantele locale, semnalând o oarecare stare de derutã în rândul finantistilor, pentru cã nu au fost emise nici acum normele de aplicare ale noului Cod Fiscal. Cu toate acestea, la Vaslui s-a decis sã se discute pe tema impozitelor si taxelor locale care se vor aplica de la 1 ianuarie 2016. “Noul Cod Fiscal are câteva elemente care ne vor face sã lucrãm cu totul altfel decât o fãceam pânã acum, în cazul taxelor si impozitelor locale. S-au schimbat unele denumiri, dar si încadrarea unora dintre impozite. Cert este cã noul Cod Fiscal dã mai multã autonomie autoritãtilor locale. Când am pornit la descifrarea noului Cod Fiscal, am gândit cã nu dorim sã mãrim sarcina pe persoanele fizice sau persoanele juridice din municipiul Vaslui. Dar, acest lucru este foarte greu. Într-o parte se câstigã, în alta se pierde, la unele capitole cresc impozitele, la altele scad. Este un început pentru toate primãriile, aplicarea acestui Cod Fiscal”, a explicat primarul Pavãl. Anul trecut, impozitele si taxele locale au reprezentat aproximativ 20 de procente din bugetul avut la dispozitie de primãrie, a mai precizat primarul.
Impozitul pe un apartament cu 85 mp va ajunge la 246 de lei, anul viitor, aratã calculele fãcute de Finantele primãriei
Pentru cei peste 23.000 de contribuabili persoane fizice din Vaslui, proprietari de apartamente sau case, urmeazã un an 2016 cu multe noutãti. De anul viitor, se va plãti impozit pe terenul de sub locuinte, în cazul celor care locuiesc la bloc fiind vorba de o sumã aproximativã de 10 lei de fiecare familie. În plus, impozitele pentru clãdiri – apartamente si case – vor suferi modificãri în modul de calcul, pentru cã noul Cod Fiscal stabileste în ce mod se vor calcula impozitele, folosind foarte multi indicatori si factori, cum este cazul suprafetei utile. Se va ajunge, s-a anuntat ieri, ca în cazul unui apartament de 55 mp sã se plãteascã 159 de lei impozit pe an, fatã de 142 de lei, cât a fost în 2015, asta pe baza unor formule de calcul foarte stricte. Un proprietar de apartament cu o suprafatã de 85 mp va plãti, anul viitor, în jur de 246 de lei, fatã de 219 lei, în prezent. Sunt unele cresteri care au apãrut din aplicarea Codului Fiscal, care probabil îi vor nemultumi pe oameni. La fel cum se vor înregistra cazuri în care unii proprietari vor veni sã plãteascã impozitele si vor fi anuntati cã prioritate în stingerea obligatiilor fiscale o au plata amenzilor pe care le au de ani de zile cãtre bugetul local, abia dupã aceea fiind permisã si plata celorlalte impozite. Sunt situatii diverse care se vor înregistra în 2016, noutãti care îi vor surprinde pe vasluieni în diverse moduri. Marius Arcãleanu, consilier liberal, a propus ca, de anul viitor, impozitul pe clãdirile aflate în proprietatea persoanelor fizice sã scadã de la 0,1% din valoarea impozabilã la 0,09%. O diminuare, la prima vedere nesemnificativã, va însemna scãderi ale încasãrilor la bugetul local de aproape 150.000 de lei, anul viitor, a anuntat directorul economic al primãriei, Eugen Bot. Propunerea consilierului Arcãleanu a fost adoptatã de plenul CL Vaslui, astfel cã un proprietar de apartament care, în baza procentului de 0,1%, ar fi trebuit sã achite 177 de lei, anul viitor, va achita la casieriile primãriei doar 159 de lei.
Firmele care îsi achitã impozitele în primul trimestru vor primi bonificatii
Un alt consilier local liberal a cerut ca persoanele juridice sã primeascã si ele bonusuri, dacã îsi achitã impozitele si taxele locale pânã la data de 31 martie a anului viitor. Persoanele fizice, de exemplu, care îsi vor achita impozitele pânã la finele primului trimestru vor primi o bonificatie de 10%. Initial, s-a propus ca si persoanele juridice sã primeascã o bonificatie, însã de doar 5%. Dupã discutii intense, s-a aprobat ca si firmele care îsi achitã impozitele pe întreg anul în avans, pânã la 31 martie, sã primeascã o reducere de 10%, ceea ce nu este putin lucru în cazul unor societãti cu impozite de zeci de mii de lei pe an. Un punct asupra cãruia s-au purtat discutii a fost legat de impozitele pe clãdiri care se vor plãti de persoanele juridice începând de anul viitor. Sorin Radu, consilier local PNL, a spus cã Vasluiul are deja un procent de impozitare de 1,8% din valoarea de inventar a clãdirilor, astfel cã a propus ca acest procent sã scadã la 1,5%. Din 2007, la Vaslui se achitã impozite la procentul de 1,8%, a spus Radu, însã starea agentilor economici este destul de precarã si ar fi nevoie de o scãdere a acestui procent. Simulãrile fãcute de finantele primãriei au arãtat cã o scãdere a procentului de la 1,8% la 1,6% ar însemna o diminuare a veniturilor de aproximativ 300.000 de lei pe an, în timp ce în varianta propusã de liberali însemna o “gaurã” în buget de peste 600.000 de lei, mult prea mare pentru nevoile orasului. Asa se face cã majoritatea consilierilor, compusã din PSD si ALDE, a votat pentru o scãdere a procentului la 1,6% pe an. S-a aprobat, tot ieri, ca taxa care se plãteste la primãrie în cazul agentilor economici care vor sã ridice spatii de productie sau comerciale de volum mare sã scadã de la 1,2% din valoarea clãdirii la 1%, o altã “gaurã” de 50.000 de lei în buget. Una peste alta, micsorarea unor taxe si impozite anul viitor aprobatã de consilierii locali va însemna, fatã de nivelul actual de încasãri, un buget diminuat cu aproape 500.000 de lei, o sumã imensã pentru un oras de dimensiunea Vasluiului. Se estimeazã cã se vor compensa aceste diminuãri cu sumele încasate la impozitul pe terenuri, plata amenzilor neîncasate de ani de zile – primãria are peste 9 milioane de lei amenzi neîncasate! – sau sume mai mari de la firme, care se vor grãbi sã prindã bonificatia de 10%.
Se poate o sedintã de CL fãrã impertinentul Volocaru?
Cum era de asteptat, ieri, pe fondul atâtor discutii importante si serioase a fost nevoie sã intervinã, cu tupeul si impertinenta ce îl caracterizeazã, si consilierul local Alexandru Volocaru. Acesta a încercat sã-l bage “în corzi” pe directorul economic al primãriei, cu o întrebare stupidã. “Vã place noul Cod Fiscal? Da sau nu? Rãspundeti-mi”, a strigat Volocaru. Când presedintele de sedintã a încercat sã-l punã la punct, si-a îndreptat tirul asupra acestuia: “Cine esti dumneata, sã-mi spui mie ce sã fac?”. “Obrãznicia vãd cã vã caracterizeazã”, i-a rãspuns Marius Arcãleanu, presedintele de sedintã de CL de ieri. S-a ajuns în situatia în care Volocaru se pricepe la toate: la impozite pe clãdiri si terenuri, chirii, centrale termice, acoperisuri de blocuri, pãsuni si terenuri agricole.