Situatie disperatã
PROBLEME…Locuitorii comunei Pogonesti au rãmas fãrã medic de familie. Doctorita care a activat în comunã s-a transferat la Bârlad, iar celor aproape 900 de pacienti nu are cine sã le elibereze mãcar o trimitere la un medic specialist. Astfel, oamenii care au urgente medicale sunt nevoiti sã se înscrie la alti medici din comunele învecinate, sau sã astepte, pânã un alt cadru medical va veni în comuna lor.
În comuna Pogonesti locuiesc peste 1 800 de suflete. Cabinetul medical de unde a plecat doctorita era singura unitate medicala de serviciile cãreia puteau beneficia acei oameni. Odatã cu transferul medicului de familie la Bârlad, locuitorilor din Pogonesti nu are cine sã le elibereze o retetã sau o adeverintã medicalã. În tot acest timp, primarul Aurel Puitel a încercat sã gãseascã un alt medic dispus sã se ocupe de sãnãtatea oamenilor din comuna Pogonesti, desi nu era de datoria sa. Alesul local a bãtut la usa mai multor institutii judetene, cerându-le sprijin pentru a gãsi un medic. Într-un final, primarul sustine cã a gãsit un medic din Republica Moldova dispus sã vinã la cabinetul din Pogonesti, însã acum are o altã problemã. Legislatia permite functionarea unui cabinet doar cu medic specialist. “De sase luni, de când doamna doctor Sava Laura a plecat la Bârlad, mã tot zbat sã gãsesc un nou medic de familie pentru sãtenii comunei noastre. Am bãtut la usile Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, ale Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, la Colegiul Medicilor de Familie Vaslui. I-am cerut ajutor si domnului prefect, Andrei Puicã, pentru cã situatia m-a obligat. Populatia comunei noastre e îmbãtrânitã, vorbim de foarte multi bolnavi cronici. Vine iarna si nu am vrea sã-i purtãm pe drum pe acesti oameni. Doamna doctor Dascãu Mioara mi-a recomandat un medic din Republica Moldova. Asa am ajuns la doamna Svetlana Andronachi de la compartimentul UPU a spitalului din Bârlad care s-a arãtat dispusã sã vinã la Pogonesti. Acum am altã problemã pe cap. Din 2006 legea spune cã nu se mai pot înfiinta cabinete medicale decât cu medic specialist. Pentru cã avem în continuare usa închisã la cabinet, sãtenii care aveau urgente medicale au apelat la medicii de familie Tutova si Ivesti. Sperãm sã se rezolve cât mai curând aceastã problemã. Noi am amenajat acest cabinet pe care îl vom dota în continuare cu tot ce va fi nevoie. Avem nevoie de medic de familie aici, ca oamenii sã nu mai trebuiascã sã parcurga distante lungi pentru a beneficia de o consultatie medicalã”, a spus Aurel Puitel, primarul comunei Pogonesti.
Situatie asemãnãtoare cu cea din comuna Viisoara
Din pãcate, situatia comunei Pogonesti nu este una singularã la nivelul judetului Vaslui. În primãvara acestui an si comuna Viisoara a rãmas fãrã medic de familie, dupã ce Vitalie Ghenadie si-a reziliat contractul cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui. Pentru cã nici un medic de familie din tarã nu s-a arãtat prea încântat sã-i ia locul doctorului Ghenadie, primarul comunei, Liviu Pârciu, a cãutat solutii în Republica Moldova. “Cu ajutorul unor prieteni, am lipit afise prin Cahul si prin Chisinãu. Dupã câteva zile, m-a sunat un medic de familie din Cahul. Mi-a spus cã este dispus sã vinã la Viisoara, dar doar dacã îi asigur un venit de 1500 de euro. I-am explicat cã acest lucru nu depinde de mine, ci de contractul cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Am mai tinut legãtura prin telefon, i-am explicat cum stau lucrurile, cã totul depinde de lista asiguratilor, de munca pe care o va face. Când am crezut cã ne-am înteles cu el, ne-a anuntat cã si-a gãsit un alt post, de ambulantier, la un spital din Bucuresti. Si asa am luat-o din nou de la capãt”, ne declara în luna martie, primarul Viisoarei, Liviu Pârciu.