BUN DE PLATÃ…Fostul sef al Vasconstruct SA se întoarce în spatele gratiilor, dupã ce magistratii Curtii de Apel Iasi au decis sã respingã apelul formulat de acesta împotriva deciziei Tribunalului Vaslui. Instanta vasluianã l-a trimis pe Dumitru Iordan patru ani dupã gratii, într-un dosar în care a fost acuzat de evaziune fiscalã. Fapta pentru care a fost condamnat este concurentã cu cea din dosarul în care a fost închis sase ani, sentintã datã de Judecãtoria Vaslui. În 2009, Dumitru Iordan a fost condamnat dupã ce a fost gãsit vinovat de comiterea infractiunii de înselãciune în formã continuatã si cu consecinte deosebit de grave. De fapt, fostul patron al Vasconstruct SA, împreunã de fostul primar Victor Cristea, au pus umãrul la falimentarea societãtii Termica SA Vaslui, dupã mai multe afaceri necurate cu pãcurã. A luat, sub formã de împrumut, peste 400 de tone de pãcurã de la Termica SA, condusã pe atunci de Marian Puescu si a “uitat” sã o returneze sau sã achite contravaloarea acesteia. În sentinta datã de Tribunalul Vaslui, în mai 2015, Dumitru Iordan a fost condamnat, la patru ani de închisoare, într-un dosar în care a fost judecat pentru evaziune fiscalã si obligat sã achite si diferenta din prejudiciul de 59.834 de lei, din care a plãtit, în timpul judecãtii, 41.046 de lei.
Fostul director al societãtii Vascontruct SA se dovedeste penal pânã la capãt. În 2009, Dumitru Iordan a fost condamnat la sase ani de închisoare cu executare, dupã ce a pus umãrul la falimentarea societãtii Termica SA. A executat patru ani si apoi a fost eliberat conditionat. Iordan a ajuns dupã gratii dupã mai bine de un an de judecatã. Magistratii Tribunalului Vaslui l-au condamnat la sase ani de închisoare cu executare, fiind gãsit vinovat de comiterea infractiunii de înselãciune în formã continuatã si cu consecinte deosebit de grave. Pe ultima sutã de metri, constient probabil cã la asa capete de acuzare nu scapã de puscãrie, Dumitru Iordan, prin intermediul avocatilor, a cerut judecãtorilor schimbarea încadrãrii juridice din înselãciune cu consecinte deosebite de grave în emiterea de file CEC fãrã a avea disponibil în cont, infractiune în cazul cãreia ar fi avut sanse sã scape cu o condamnare cu suspendare. Solicitarea i-a fost respinsã. Sentinta datã de Tribunalul Vaslui nu a fost definitivã, putând fi atacatã de Dumitru Iordan, în termen de zece zile de la pronuntare. Pe lângã cei sase ani de închisoare, patronul de la Vasconstruct a fost obligat sã plãteascã societãtilor pe care le-a înselat sumele cu care le-a pãgubit. Astfel, cãtre Romsidgal Prod Galati, succesoarea în drepturi a SC Eurotube SA Galati, Dumitru Iordan a trebuit sã achite peste 190.000 de lei, iar cãtre SC Metalprocess SRL Constanta, suma de 32.000 de lei, tot cu titlul de despãgubiri civile. Cum Dumitru Iordan si-a pierdut, în urma afacerilor pãguboase, aproape toate proprietãtile si bunurile, judecãtorii au dispus mentinerea sechestrului asigurator pe singura proprietate care mai figureazã pe nume sãu, un garaj situat pe strada Cazãrmii, din cartierul vasluian 13 Decembrie. De asemenea, cele douã societãti care s-au constituit pãrti civile în dosar s-au înscris pe lista creditorilor în dosarul privind procedura falimentului SC Vasconstruct, ce s-a aflat pe rolul Tribunalului Vaslui. Dumitru Iordan a cumpãrat Vascontruct în anul 1999, de la Fondul Proprietãtii de Stat. Cotatã ca fiind una dintre cele mai puternice societãti de constructii din judet, cunoscutã înainte de 1989 ca fosta Antreprizã de Constructii Industriale, cu peste 1.000 de muncitori, Vasconstruct avea sã ajungã în pragul colapsului în doar cîtiva ani. Partenerii de afaceri (inclusiv rudele) care i-au date tepe, angajarea unor contracte prea mari pentru puterile firmei au dus la faliment.
Patru ani de închisoare si peste jumãtate de miliard datorii
CONDAMNAT…În urma apelului formulat de cãtre Dumitru Iordan, magistratii Curtii de Apel Iasi au decis respingerea acestuia. Astfel, a rãmas valabilã condamnarea dictatã de cãtre Tribunalul Vaslui. În urma acesteia, Iordan s-a ales cu patru ani de închisoare cu executare si interzicerea unor drepturi. De asemenea, inculpatul este obligat la plata a 59.834 de lei cãtre statul român, reprezentând dobânzi si penalitãti. În acelasi timp, instanta ia act de faptul cã, în cursul judecãtii, Iordan a achitat suma de 41.046 de lei, reprezentând o parte din prejudiciul, rãmânând sã achite diferenta.
De ce se face vinovat Dumitru Iordan
PENAL…Termica Vaslui apare pe o hartã a datornicilor, la care creditele restante si neachitate sunt plãtite acum din bugetul public. În total, în 2010, statul a plãtit 162 de milioane de lei pentru companii rãu-platnice, dintre care Termica Vaslui, CET Bacãu, Uzina Termoelectricã Giurgiu sau Uzina Termicã Târgoviste. În ceea ce priveste Termica, fosta societate de termoficare de la Vaslui a contractat credite interne si externe, în perioada în care era condusã si controlatã de cuplul Cristea-Puescu, în valoare de aproape 100 miliarde lei vechi, pentru achizitia de combustibil. Creditele aveau garantii guvernamentale, deci toatã lumea era linistitã, pentru cã nimeni nu purta responsabilitatea si se puteau face jafuri, fãrã ca sã fie cineva tras la rãspundere! Ceea ce s-a întâmplat dupã ce au fost achizitionate mii de tone de combustibil, cu credite garantate de statul român, a dovedit foarte clar intentia de jaf. Fostul director Puescu a împrumutat, în martie 2003, douã societãti, apartinând omului de afaceri Dumitru Iordan, cu peste 400 de tone de pãcurã, combustibil achitat din creditele plãtite de stat. La data de 25 februarie 2003, Puescu a aprobat transferul cãtre SC Intermet Invest SRL, apartinând lui Dumitru Iordan, a unei cantitãti de 300 tone pãcurã, încheind procesul verbal de împrumut 1374/25.02.2003. Puescu si Iordan au cãzut de acord ca aceastã cantitate sã fie înapoiatã la Termica pânã la data de 31 martie a aceluiasi an. Ulterior, cei doi decid prelungirea contractului pânã la 1 octombrie 2004. Tot în martie 2003, alte 100 de tone de pãcurã au fost împrumutate cãtre firma Vasconstruct SA Vaslui, condusã tot de Iordan. Niciun gram de pãcurã nu a mai ajuns la Termica. Pãcura a ajuns la o serie de firme falimentare, printre care si Moldosin SA, care s-au dizolvat între timp. Dupã plecarea din functie, Marian Puescu a fost cercetat de procurorii DNA pentru o gaurã în bugetul societãtii de peste 11 miliarde lei vechi, contravaloarea cantitãtilor de combustibil împrumutate lui Iordan si cãtre societatea Moldosin. Desi a fost cercetat în mai multe dosare de coruptie, a reusit sã scape de fiecare datã nevinovat. Instantele de judecatã l-au fãcut scãpat pe Puescu, care a rãmas cu o avere impresionantã, din perioada în care a condus Termica. Este vorba de o vilã din Vaslui, care a fost vândutã, spun surse bine informate, cu 11 miliarde lei vechi, o altã vilã într-o statiune din judetul Vrancea si alte afaceri. La fel, fostul primar Cristea, care era ordonator de credite în cazul Termica, scapã fãrã nicio problemã, întrucât statul român plãteste aceste credite neperformante, din banii contribuabililor. Si Cristea o duce bine, dupã ani de zile de smenuri financiare: vilã de sute de mii de euro în Vaslui, plus afaceri ascunse, despre care se stiu foarte putine lucruri.